Последни новини
Home / Законът / Избраха шеф на Административен съд-Русе след дебат за кредитите му

Избраха шеф на Административен съд-Русе след дебат за кредитите му

Defakto.bg

Диян Василев е новият председател на административния съд в Русе. Той получи 9 „за” от съдийската колегия на ВСС. Нулева бе подкрепата за конкурентката му от районния съд в града Мария Димитрова, а Калин Калпакчиев гласува „против” и двамата.

Дебатът този път бе разнообразен от разсъждения за кредитите на избрания кандидат в контекста на съдийската независимост и за това кой е плащал обучението в различни курсове в чужбина на конкурентката му в същия контекст.

Диян Василев е в административното правосъдие от създаването му през 2007 г., първо е работил в административиня съд в Разград, после в този в Русе. Преди това е бил съдия по вписванията.

Мария Димитрова е била адвокат, после съдия в РС-Русе.

В последния си вариант, в сила от 9 август м.г. Законът за съдебната власт предвиди административен ръководител да се избира от същия или по-горен орган на съдебната власт и само по изключение от по-долен съд или прокуратура.

Това изтъкнаха в подкрепата си за Диян Василев Лозан Панов и Камен Иванов, напомняйки, че защитават този принцип във всички проведени избори. Намекът бе повече от прозрачен – мнозинството в колегията изневерява на този принцип, така за шеф на административиня съд в Перник бе избран кандидадът от районния съд в града.

За Василев се обявиха шефът на ВАС Георги Колев, както и главният инспектор Теодора Точкова. Кандидадът бе подкрепен и от Светла Петкова, която този път обяви: „Не желая да влизат чужди на административното правосъдие хора”.

Преди това духовете възбуди изявлението на конкурентката на Василев Мария Димитрова: „Нямам кредити, владея чужди езици, свободен и независим кандидат съм, което е предимство пред другия кандидат, който, доколкото виждам, има дългове за четвърт милион. Когато има бюджетна или друга зависимост, това влияе върху независимостта на председателя на един административен съд”.

По предложение на Галина Карагьозова Диян Василев повторно бе извикан в залата, за да не остане „привкус за нещо нередно”. А той обясни – наистина има ипотечен кредит за общо 198 000 лв., за построяване на „сериозна като обем и размери жилищна сграда”. Има и потребителски кредит (от 49 хил. лв., вижда се от декларацията) със залог върху трудовите възнаграждения. После разкри, че откакто двамата с Димитрова са внесли документите си „колежката говорела наляво и надясно какви кредити съм имал и колко съм лош”.

„Това, че един съдия има кредити априори не го прави зависим, по-притеснителното е, когато демонстрира благосъстояние, а няма публично обявени задължения”, каза по този повод главният инспектор Точкова.

Тук обаче Светла Петкова нападна конкурентката Мария Димитрова кой бил плащал квалификационните й обучения в Кеймбридж, в Рим, в Люксембург и в САЩ и я извикаха и нея. Съдийката обясни, че едното си е платила сама, другите са били по линия на НИП и на съдийски организации. Което пък веднага провокира наблягане върху връзките й със Съюза на съдиите.

„Да не й вменяваме в минус, че се е опитвала да повиши квалификацията си”, прикани Юлия Ковачева. А Камен Иванов, който никога не е членувал в съсловна организация каза, че е „впечатлен от кресчендото на онези, които са били”.

Безпроблемно мина втория избор днес – с 9 „за“ досегашният зам.-председател на административния съд в Шумен Росица Цветкова стана председател.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.