Последни новини
Home / Законът / След европроверката на прокуратурата – евроанализ на административното правосъдие у нас

След европроверката на прокуратурата – евроанализ на административното правосъдие у нас

Defakto.bg

След европроверката на прокуратурата, евроексперти ще анализират и ефективността на административното правосъдие у нас и ще предлагат мерки за неговото оптимизиране.

Това гласува съдийската колегия на ВСС днес с 9 срещу 1 гласа. „Против” бе само Светла Петкова.

Конкретното решение гласи: „Предлага на министъра на правосъдието да се отправи искане до Службата за подкрепа на структурните реформи на ЕК за оказване на техническа помощ по изпълнение на мярката “Оценка на ефективността на системата на административните съдилища и предложения за оптимизирането й”.

Предложението бе направено от комисията за съдебната карта, председателствана от Калин Калпакчиев. Днес той и Соня Найденова разясниха – оценката на ефективността на административните съдилища е залегнала в пътната карта по стратегията за съдебна реформа, одобрена от МС през 2016 г.и последвало решение на ВСС. Изпълнението на мярката предполага функционален анализ на ВАС и 28-те административни съдилища, сиреч оценка за работещите и „кухите” структури. Като отговорници са посочени ВАС и ВСС, а срокът за изпълнение е до края на 2017 г. Подобен анализ на 10-те години административно правосъдие у нас досега не е правен, няма и финансов ресурс за него. В същото време Службата за подкрепа на структурните реформи на Еврокомисията е създадена именно за оказване на подона помощ на държавите-членки и има собствен бюджет. Нещо повече – именно нейни експерти вече работиха по проверката и анализа на нашата прокуратура, а препоръките им бяха високо оценени у нас.

Неочаквано, това предложение не породи никакъв дебат, съответно не се разбра и защо Светла Петкова е гласувала „против”. Председателят на ВАС Георги Колев не присъстваше.

About De Fakto

Проверете също

Задържан и обвинен е мъж за смъртта на 46 -годишна жена вследствие на побой  

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем А.С, на 56 г., по досъдебно производство за причиняване …

356 кандидати се явиха на писмен изпит за 7 младши съдии

356 кандидати от общо допуснати до участие 531 се явиха днес на писмен изпит в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.