Последни новини
Home / Законът / Агитацията за ВСС – в извънработно време

Агитацията за ВСС – в извънработно време

Defakto.bg

Предложението на Сотир Цацаров бе подкрепено от прокурорската колегия

Допуснатите кандидати за ВСС да агитират за себе си в извънработно време – такава промяна в правилата за избор на членове на съдебния съвет гласува днес прокурорската колегия. Това, а и други предложения, са на Сотир Цацаров.

Окончателното решение ще е на пленума на ВСС и влиза като извънредна точка в дневния му ред за утре.

Цацаров обясни инициативата си с „множество запитвания от допуснати кандидати как могат да провеждат кампания”.

Другото му предложение е на допуснатите кандидати да бъде разрешаван отпуск.

За отпуска имаше колебания какъв да е – може ли да е служебен и платен, може ли да е неплатен, а годишен? Председателят на правната комисия Юлиана Колева бе категорична – платеният служебен отпуск е за изрично изброени в Кодекса на труда случаи и предизборната агитация не е сред тях. Но иначе кандидатите могат да избират кой от другите отпуски да предпочетат. Текстът бе редактиран – административните ръководители разрешават отпуск, съобразно желанието на кандидатите, в съответствие със ЗСВ и КТ.

Ограничението за извънработното време обаче не се прие единодушно. Мотивът на Цацаров бе: „Абсурдно е в един съд или прокуратура в 14 ч. да прекъсне работата, защото има среща с кандидат, гражданите какво ще правят през това време?”

На това Елка Атанасова отговори: ако въведем такова ограничение, трудно ще се осигурят желаещи да се срещнат с кандидатите. „Не мисля, че в рамките на една недълга кампания среща с кандидат за ВСС ще доведе до сътресение на съответния орган на съдебната власт. Особено ако става в края на работния ден. Винаги има дежурства на прокурори, следователи, съдии, няма да сеограничат правата на потребителите на съдебната услуга”, категорична бе Атанасова.

Цацаров не се даде. „Подобно ограничение е залог за равенство на кандидатите, за да не е за един срещата в работно време, когато всички 100 прокурори са на работа, за друг – в 18 ч., когато чистачките чистят!”, обяви той. И напомни, че изборът за членове на ВСС е свободен и информиран, въпрос на желание е дали да се ходи на предизборни срещи или не.

Тази позиция надделя.

Сотир Цацапов обяви, че ръководството на ПРБ е заело позиция на пълен неутралитет за предстоящия вот. Но дало  указания на административните ръководители да осигуряват абсолютно равни условя за изява на всички кандидати.

Кандидатите от прокурорската квота са 13 за 4 места. Сред тях има и двама зам.-главни прокурори – Борислав Сарафов и Евгени Диков. Общото събрание ще е на 27 май и на 3 юни.

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten + two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.