Последни новини
Home / Законът / Проф.Емилия Друмева, шеф на правния съвет на президента, е консултирала промените за уседналостта (обновена)

Проф.Емилия Друмева, шеф на правния съвет на президента, е консултирала промените за уседналостта (обновена)

Defakto.bg

Уволненият директор на Съвета по законодателство в правосъдното ведомство: Проектът бе съгласуван с министър Павлова

Проф. Емилия Друмева

Емилия Друмева, правният секретар на президента Румен Радев, е автор на промените в Изборния кодекс, които въвеждат уседналост за гласуване на парламентарни и президентски избори.  Това съобщи вестник “24 часа”, като се позовава на Любомир Талев, който по-рано днес бе освободен от правосъдната министърка Мария Павлова за умишлено  дискредитиране на ведомството.

Пред De Fakto проф. Друмева  заяви, че уволненнието на Любомир Талев е пресилена мярка. Тя отрече да е автор на законопроекта. “Аз съм консултирала текстовете, както правя почти всеки ден от 40 години. Всекидневно до президента постъпват законодателни предложения и аз ги преглеждам и консултирам. Законопроектът беше много далече от внасяне в парламента, заяви още Друмева, като добави, че проектът е правен по указния на политици, без да уточни кои са те.

“В проекта има съдържание, което заслужава вниманието на депутатите в следващия парламент, а не както се получи фокусът да падне на двата последни текста. Изключително важни са примерно текстовете за забрана на участието на религиозни организации в политиката”, каза още тя.

Ето какво обяви уволненият служител: “Проектът дойде от президентството в понеделник миналата седмица. До този понеделник бе финализиран. След това бе съгласуван с Министерския съвет, за да му се направи оценка за въздействие. И след като бе подписан от ресорната зам.-министърка Деница Митрова, го публикувах за обществено обсъждане”.

Любомир Талев

Талев бе  директор на дирекция “Съвет по законодателството”. Проектът бе съгласуван и с министър Павлова, казва пред “24 часа”  Талев.  “Аз бях все още в изпитателен срок. Не съм нито луд, нито глупав, за да направя такова нещо на своя глава”, коментира още той.

Законопроектът беше публикуван за обществено обсъждане във вторник. С него се въвеждаше 3-месечна уседналост за гласуване на парламентарни и президентски избори. Той веднага  предизвика остри реакции на българите в чужбина. На практика от законопроекта е отпаднал по неясни причини текстът, според който ограничението нямало да важи за  български граждани, живеещи на територията на всички държави – членки на Европейския съюз.

Спецове по изборно законодателство коментираха, че “уседналостта” е легитимен критерии, принципно одобрен и от  Венецианската комисия. Гражданите, които имат право да гласуват, трябва да носят и последиците от вота си, категоричен бе специалистът  Стоил Стоилов пред Нова тв.

Стоил Стоилов

Ето какво още каза той пред De Fakto: Инструментът “уседналост” е много деликатен. В зависимост от таргета, който трябва да бъде ограничен, уседналостта може да се разположи по различен начин във времето. Така предложената в проекта е много рестриктивна и може да лиши от права сезонни работници, които живеят в България, семействата им са в България и работят в чужбина само по няколко месеца в годината, за да се издържат. Такива хора следва да имат право да гласуват, независимо дали са били в страната последните три месеца преди датата на изборите. Ако се търси ограничаване на избирателните права на трайно уседнали в чужбина, които са загубили за дълго време връзката с България, то уседналостта следва да се разположи в по-дълъг период от време и да е по-дълга по продължителност. Например – нямат право да гласуват граждани, които не са живяли в страната поне една година (12 месеца) за периода от пет години преди датата на избора. Това ще ограничи правата не тези, които действително не живеят в страната дълго време. Сигурно могат да се намерят и други формули.

Още по темата: Стоил Стоилов: Критерият „уседналост“ е легитимен, гражданството не е пожизнена рента

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.