Последни новини
Home / Законът / Проф.Емилия Друмева, шеф на правния съвет на президента, е консултирала промените за уседналостта (обновена)

Проф.Емилия Друмева, шеф на правния съвет на президента, е консултирала промените за уседналостта (обновена)

Defakto.bg

Уволненият директор на Съвета по законодателство в правосъдното ведомство: Проектът бе съгласуван с министър Павлова

Проф. Емилия Друмева

Емилия Друмева, правният секретар на президента Румен Радев, е автор на промените в Изборния кодекс, които въвеждат уседналост за гласуване на парламентарни и президентски избори.  Това съобщи вестник „24 часа“, като се позовава на Любомир Талев, който по-рано днес бе освободен от правосъдната министърка Мария Павлова за умишлено  дискредитиране на ведомството.

Пред De Fakto проф. Друмева  заяви, че уволненнието на Любомир Талев е пресилена мярка. Тя отрече да е автор на законопроекта. “Аз съм консултирала текстовете, както правя почти всеки ден от 40 години. Всекидневно до президента постъпват законодателни предложения и аз ги преглеждам и консултирам. Законопроектът беше много далече от внасяне в парламента, заяви още Друмева, като добави, че проектът е правен по указния на политици, без да уточни кои са те.

“В проекта има съдържание, което заслужава вниманието на депутатите в следващия парламент, а не както се получи фокусът да падне на двата последни текста. Изключително важни са примерно текстовете за забрана на участието на религиозни организации в политиката”, каза още тя.

Ето какво обяви уволненият служител: „Проектът дойде от президентството в понеделник миналата седмица. До този понеделник бе финализиран. След това бе съгласуван с Министерския съвет, за да му се направи оценка за въздействие. И след като бе подписан от ресорната зам.-министърка Деница Митрова, го публикувах за обществено обсъждане“.

Любомир Талев

Талев бе  директор на дирекция „Съвет по законодателството“. Проектът бе съгласуван и с министър Павлова, казва пред „24 часа“  Талев.  „Аз бях все още в изпитателен срок. Не съм нито луд, нито глупав, за да направя такова нещо на своя глава“, коментира още той.

Законопроектът беше публикуван за обществено обсъждане във вторник. С него се въвеждаше 3-месечна уседналост за гласуване на парламентарни и президентски избори. Той веднага  предизвика остри реакции на българите в чужбина. На практика от законопроекта е отпаднал по неясни причини текстът, според който ограничението нямало да важи за  български граждани, живеещи на територията на всички държави – членки на Европейския съюз.

Спецове по изборно законодателство коментираха, че „уседналостта“ е легитимен критерии, принципно одобрен и от  Венецианската комисия. Гражданите, които имат право да гласуват, трябва да носят и последиците от вота си, категоричен бе специалистът  Стоил Стоилов пред Нова тв.

Стоил Стоилов

Ето какво още каза той пред De Fakto: Инструментът „уседналост“ е много деликатен. В зависимост от таргета, който трябва да бъде ограничен, уседналостта може да се разположи по различен начин във времето. Така предложената в проекта е много рестриктивна и може да лиши от права сезонни работници, които живеят в България, семействата им са в България и работят в чужбина само по няколко месеца в годината, за да се издържат. Такива хора следва да имат право да гласуват, независимо дали са били в страната последните три месеца преди датата на изборите. Ако се търси ограничаване на избирателните права на трайно уседнали в чужбина, които са загубили за дълго време връзката с България, то уседналостта следва да се разположи в по-дълъг период от време и да е по-дълга по продължителност. Например – нямат право да гласуват граждани, които не са живяли в страната поне една година (12 месеца) за периода от пет години преди датата на избора. Това ще ограничи правата не тези, които действително не живеят в страната дълго време. Сигурно могат да се намерят и други формули.

Още по темата: Стоил Стоилов: Критерият „уседналост“ е легитимен, гражданството не е пожизнена рента

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.