Последни новини
Home / Законът / ЕП гласува условията за изхода от преговорите за излизането на Великобритания от ЕС 

ЕП гласува условията за изхода от преговорите за излизането на Великобритания от ЕС 

Defakto.bg

Европейският парламент ще разисква и гласува свои условия за изхода от преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС).

По закон евродепутатите нямат право да участват в преговорния процес и днешната резолюция няма обвързващ характер. Вече договорената сделка между Европейската комисия (ЕК) и Лондон обаче след 2 години трябва да бъде подложена на гласуване в Страсбург и ако не получи мнозинство, няма да влезе в сила, съобщи БНР.

Водещите парламентарни групи на ЕНП, ПЕС, либералите и зелените са се обединили около общи позиции, с които се надяват индиректно да повлияят на разговорите по Брекзит. Според тях първо трябва да се уреди реципрочно статутът на постоянно пребиваващите британски и европейски граждани от двете страни на Ламанша.

В дебатите преди гласуването ще участва и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Неговата институция ще преговаря с британското правителство от името на 27-те правителства на ЕС.

Ограничаването на свободата на движение във Великобритания няма да настъпи веднага след Брекзит, съобщава кореспондентът на БНР от Лондон.

Изявленията на британският премиер Тереза Мей е направено по  време на посещението ѝ в Йордания и Саудитска Арабия и не се е  понравило на по-крайните привърженици на Брекзит.

Тереза Мей е заявила, че ще има „фаза на прилагане на ограниченията“,  след като бъде постигната сделка с Евросъюза, тъй като бизнесът и правителствата се нуждаят от време да се нагодят към новите правила. Тя допълва, че предпочита употребената от нея фраза, а не „преходен период“, използвана от журналистите.

По-рано, след друго изявление по време на близкоизточната ѝ обиколка, Тереза Мей е била обвинена, че е отстъпила от едно от ключовите си обещания, след като призна, че търговска сделка с ЕС не може да бъде подписана, преди Обединеното кралство да напусне блока. Тя очаква формата на новите търговски отношения да стане ясна за всички до деня на фактическия Брекзит през март 2019 година.

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.