Последни новини
Home / Законът / Изненада! Министър Павлова спря текста за уседналостта, не бил консултиран с нея

Изненада! Министър Павлова спря текста за уседналостта, не бил консултиран с нея

Defakto.bg
Министерство на правосъдието

Освободен е Любомир Талев, директор на Съвета по законодателство заради умишлено злепоставяне на  институцията

Министърът на правосъдието Мария Павлова освободи директора на дирекция „Съвет по законодателството“ Любомир Талев във връзка с изготвения Проект на Закон за допълнение на Закона българското гражданство и внесените с него промени в Изборния кодекс в частта „Заключителни разпоредби“, сложени за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерство на правосъдието. Това се казва в прессъобщение на ведомството.

В публикуваните промени на министерството се предлагаше да се въведе изискване за уседналост при провеждането на всички видове избори, включително за парламент и президент.  Досега условието до избори да се допускат само граждани, живели най-малко през последните три месеца в България, се прилагаше само за европейски и местни избори. По публикуваните предложения дори вече тръгнаха  дискусии в диапазона от „Осанна до Разпни го“

От правосъдното министерството смятат,  че действията на служителя са умишлени, с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра.

Наред с това министерството сваля Проекта от обществено обсъждане, заради констатирани от министъра несъвършенства в текстовете, мотивите към проекта и  несъответствия с Конституцията.

Първоначално готвеният проект от експертите на Министерството е предвиждал в нормите за уседналост изрично да залегне възможността за упражняване на избирателни права на български граждани, живущи на територията на всички държави – членки на Европейския съюз.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Представител на прокуратурата не се яви  в Софийския районен съд за наказателното дело срещу лидера …

За икономии: Сарафов предлага военното обвинение да отиде в сградата на „Черковна“, а бившите спецпрокурори – на „Позитано“ 24а

Борислав Сарафов внесе предложение до Пленума на  Висшия съдебен съвет да бъдат преразпределени ползваните имоти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.