Последни новини
Home / Законът / Изненада! Министър Павлова спря текста за уседналостта, не бил консултиран с нея

Изненада! Министър Павлова спря текста за уседналостта, не бил консултиран с нея

Defakto.bg
Министерство на правосъдието

Освободен е Любомир Талев, директор на Съвета по законодателство заради умишлено злепоставяне на  институцията

Министърът на правосъдието Мария Павлова освободи директора на дирекция “Съвет по законодателството” Любомир Талев във връзка с изготвения Проект на Закон за допълнение на Закона българското гражданство и внесените с него промени в Изборния кодекс в частта “Заключителни разпоредби”, сложени за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерство на правосъдието. Това се казва в прессъобщение на ведомството.

В публикуваните промени на министерството се предлагаше да се въведе изискване за уседналост при провеждането на всички видове избори, включително за парламент и президент.  Досега условието до избори да се допускат само граждани, живели най-малко през последните три месеца в България, се прилагаше само за европейски и местни избори. По публикуваните предложения дори вече тръгнаха  дискусии в диапазона от “Осанна до Разпни го”

От правосъдното министерството смятат,  че действията на служителя са умишлени, с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра.

Наред с това министерството сваля Проекта от обществено обсъждане, заради констатирани от министъра несъвършенства в текстовете, мотивите към проекта и  несъответствия с Конституцията.

Първоначално готвеният проект от експертите на Министерството е предвиждал в нормите за уседналост изрично да залегне възможността за упражняване на избирателни права на български граждани, живущи на територията на всички държави – членки на Европейския съюз.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Гаранция от 40 000 лева за граничен полицай, обвинен за подкуп, постанови Апелативният специализиран съд

Задържаният през юни по обвинение за участие в престъпен сговор за “смачкване” на разследвания за …

Очаквано: КС прекрати делото за комисията “Десислава Атанасова”, от която управляващите “навреме” се отказаха

Очаквано, КС единодушно прекрати делото за установяване на противоконституционност на решението на Народното събрание от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.