Последни новини
Home / Законът / Изненада! Министър Павлова спря текста за уседналостта, не бил консултиран с нея

Изненада! Министър Павлова спря текста за уседналостта, не бил консултиран с нея

Defakto.bg
Министерство на правосъдието

Освободен е Любомир Талев, директор на Съвета по законодателство заради умишлено злепоставяне на  институцията

Министърът на правосъдието Мария Павлова освободи директора на дирекция “Съвет по законодателството” Любомир Талев във връзка с изготвения Проект на Закон за допълнение на Закона българското гражданство и внесените с него промени в Изборния кодекс в частта “Заключителни разпоредби”, сложени за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерство на правосъдието. Това се казва в прессъобщение на ведомството.

В публикуваните промени на министерството се предлагаше да се въведе изискване за уседналост при провеждането на всички видове избори, включително за парламент и президент.  Досега условието до избори да се допускат само граждани, живели най-малко през последните три месеца в България, се прилагаше само за европейски и местни избори. По публикуваните предложения дори вече тръгнаха  дискусии в диапазона от “Осанна до Разпни го”

От правосъдното министерството смятат,  че действията на служителя са умишлени, с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра.

Наред с това министерството сваля Проекта от обществено обсъждане, заради констатирани от министъра несъвършенства в текстовете, мотивите към проекта и  несъответствия с Конституцията.

Първоначално готвеният проект от експертите на Министерството е предвиждал в нормите за уседналост изрично да залегне възможността за упражняване на избирателни права на български граждани, живущи на територията на всички държави – членки на Европейския съюз.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.