Последни новини
Home / Законът /  Манолова: Решенията се вземат изцяло в интерес на енергийните дружества, а не на гражданите

 Манолова: Решенията се вземат изцяло в интерес на енергийните дружества, а не на гражданите

Defakto.bg

Омбудсманът Мая Манолова участва в открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/, на което беше обсъден доклад за изменение на цените на електрическата и топлинната енергия в следствие повишаване цената на природния газ с 30%.

В същото време, пред сградата на КЕВР стотици протестиращи символично погребаха регулатора. Хората  настояваха да разговарят лично с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, призовавайки го да напусне заседанието и да им даде обяснения.

„Като омбудсман, който защитава правата на българските граждани и в качеството им на потребители, съм силно притеснена от шоковото повишаване на цената на природния газ и следващите след него повишения на електрическата енергия, на цената на парното, на топлата вода. И след това по ефекта на доминото на всички останали стоки. Най-вече на тези от първа необходимост“, заяви омбудсманът по време на откритото заседание.

„Смятам, че тези увеличения се правят без аргументи и са необосновани. Смятам също така, че не се спазва изискуемия баланс между интересите на енергийните дружества и на българските граждани и че решенията се вземат изцяло в интерес на енергийните дружества“, категорична бе Манолова.

Омбудсманът заяви и за пореден път позицията си по отношение на „Топлофикация София“ ЕАД, която по думите й, се управлява крайно неефективно и срещу интересите на абонатите на дружеството.

„Потърсихме кога цената на парното е била 79 лв. за мегават час. Вземаме средна цена от „Топлофикация София“ през 2014 г., когато забележете, цената на природния газ е била 612 лв. Имали сме същата цена на парното в „Топлофикация София“ през 2014-та при цена 612 лв. на хиляда кубически метра. Сега имаме 79 лв. на мегават час, при цена на природния газ 363 лв. Мисля, че това число е достатъчно красноречиво“, посочи омбудсманът.

„Затова е и протестът долу и изобщо напрежението сред хората, защото тема номер 1 в момента е шоковото повишаване на всички тези цени – природен газ, ел. енергия, топло, вода и оттук нататък на всички останали стоки.“, допълни Манолова.

Крайните цени на природния газ, топлата вода и парното ще бъдат уточнени на закрито заседание на КЕВР на 7 април, петък.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.