Последни новини
Home / Законът / Съюзът на съдиите пита ВСС: Нередно ли е магистрати да са наши членове?

Съюзът на съдиите пита ВСС: Нередно ли е магистрати да са наши членове?

Defakto.bg

Покрай избора на председател на административния съд в Русе вчера в съдийската колегия на ВСС се разгоря дебат в няколко посоки. Тръгнал от въпроса нередно ли е магистрат да има банкови кредити, поставен от едната кандидатка, той прерасна в обсъждане на това кой е плащал обучението на въпросната кандидатка и разсъждения за Съюза на съдиите, чийто член се оказа тя. Този мотив бе подет от Светла Петкова и Димитър Узунов.

В крайна сметка колегията с огромно мнозинство избра на поста в Русе съдията от административния съд Диян Василев (с кредитите), а конкурентката му Мария Димитрова от районния съд в града (с обученията, член на ССБ) не получи нито едно „за“. Вотът бе обяснен с принципната позиция, че законът вече позволява само по изключение на ръководен пост в по-горен орган да се назначава магистрат от по-долен, а случаят не е такъв.

Днес Съюзът на съдиите реагира на станалото с отворено писмо. Като изрично подчертава, че не критикува и не поставя под съмнение резултата от избора.

Ето писмото:

„По повод изказвания на членовете на ВСС Светла Петкова и Димитър Узунов в заседанието на 4.04.2017 г. на Съдийската колегия на ВСС, в които се правят коментари за нашата организация, намираме за необходимо да отбележим следното:

Относно внушенията за обвързаност на членството на съдия Мария Димитрова в ССБ с участието й в обучителна програма в САЩ, информираме интересуващите се от този въпрос членове на ВСС, че нашата организация има роля в това обучение дотолкова, доколкото направи публично достояние възможността за кандидатстване в него, след като с молба да сторим това към нас се обърна институцията, която го организира – Университет Джорд Мейсън, САЩ.

Дали нашата организация се състои от „шепа хора“, колко е активна и какви дейности осъществява, е видно от интернет-страницата ни, както и от многобройните инициативи, в които са ангажирани постоянно множество български съдии, независимо от това дали членуват в ССБ.

Съюзът на съдиите в България е една от няколкото професионални организации на български магистрати. Към настоящия момент никоя от тези организации не е обявила публично членския си състав, въпреки което членове на ВСС и определени медии отправят критики единствено към ССБ в тази насока. Измежду всички магистратски организации, единствено ССБ допреди няколко месеца поддържаше на интернет-страницата си списък със своите членове. Поради необходимостта от актуализация на същия списък, а впоследствие и поради ескалиралите атаки срещу организацията и нейни членове от страна на медии, членове на ВСС, както и от народни представители от парламентарната трибуна, УС на ССБ взе решение списъкът да бъде свален от интернет-страницата на съюза.

Наличието или не на членствено правоотношение между български съдия и нашата организация не е въпрос, който по какъвто и да е начин е от компетентността на членовете на ВСС. Съществува законово задължение за деклариране на членство в професионална организация единствено за назначените на нова длъжност в органите на съдебната власт. Проявата на интерес от страна на членове на ВСС, извън посочения законовоустановен случай, за това дали български магистрат членува в съсловна организация, не означава нищо друго, освен ярка демонстрация на дискриминационно отношение.

Призоваваме членовете на ВСС да отговорят на въпроса ни нередно ли е български съдия да е член на ССБ и смятат ли, че следва да бъдат третирани дискриминационно съдиите, членуващи именно в тази организация? Ако не друго, от изказването на Светла Петкова стана безпощадно ясно, че членовете на ССБ са обречени по правило на неуспех в какъвто и да е опит за кариерно израстване. Което разкрива колко е несъстоятелна лансираната от отделни членове на ВСС теза, че членовете на организацията просперират кариерно.

Съюзът на съдиите в България е легитимно учредена и действаща съобразно българското законодателство организация, в която членуват български съдии. Като подадено от такива съдии, на настоящето писмо ВСС дължи отговор в поне същата степен, в която отговаря, когато е сезирано от други лица, като например съдебни служители или членове на парламентарни институции.

Искаме и изрично да подчертаем, че с настоящето писмо не критикуваме проведения избор на председател на Административен съд – Русе. Надяваме се, че в бъдеще мнозинството в Съдийската колегия на ВСС ще прилага последователно установения с последните изменения в ЗСВ принцип, според който за председатели на съдилища следва да бъдат избирани съдии от съответните съдебни органи или от по-висши такива и само по изключение други кандидати. Същевременно намираме за неприемливо демонстрираното от членове на ВСС отношение към колегата Мария Димитрова, както и към нашия съюз.“

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.