Последни новини
Home / Законът / Без независим одит на електронния вот за ВСС

Без независим одит на електронния вот за ВСС

Defakto.bg

Минаха прокурорските предложения за промени в изборните правила

Пленумът на ВСС отказа да иска независим одит на системата за електронно гласуване преди предстоящите избори за 11 членове на съвета от професионалните квоти на съдиите, прокурорите и следователите. С 6 „за” срещу 18 „против” това предложение на Калин Калпакчиев бе отхвърлено след протяжно-горещ дебат с нотки на сарказъм.

Основният аргумент на противниците – системата е тествана многократно, всяка нова проверка навръх вота ще всява съмнения.

Точно обратното – ще ги разсейва, а съмнения сред магистратите има, опонира малцинството.

Пледложението на Калпакчиев бе до 24 април експерти да извършат независима проверка на първичните кодове за достъп до електронната система, като отговорят на 5 въпроса:

  1. Каква е защитата на отделните модули voters system и electors system – как са написани – алгоритъм и криптиране;
  2. Какви сертификати са използвани, защото има постоянно изтичащи сертификати, които, веднага след като изтече срокът им, биват компрометирани;
  3. Какви са гаранциите за елиминиране на опасността от вътрешна атака/манипулация на системата;
  4. Практиката при конструирането на подобен тип системи е данните за удостоверяване на потребителите (т. нар. log in credentials) да не се получават по един и същ канал. В тази връзка как ще бъде елиминиран рискът от злоупотреба с тези данни?
  5. Как се подава информацията за валидните и невалидни талони? Как е осигурена системата срещу изтичане на информация при електронния обмен на данни?

Въпросите са заимствани от предишни питания, отправени от БИПИ, поясни Калпакчиев. Изтъкна също, че практиката за независими проверки на електронни системи не е нова за ВСС – след серията скандали покрай случайния избор по дела такъв одит бе направен на системата Лоу Чойс и доведе до промени. На практика в момента той предлага експертите да са от същите институции – ВКС, СУ, БАН, от президентството, от международно признати фирми и да работят про боно.

Вие сериозно ли предлагате това за експертите, макар и да сте го заимствали, запита Сотир Цацаров.

„Всичките си предложения ги пиша сам. Посочил съм, че съм използвал въпросите на БИПИ. нищо не желая да бъде разрушено, търся позитивна насока, продуктът да бъде проверен и ако са допуснати несъвършества, те да бъдат отстранени и да се успокоят духовете на колегите, които изразяват опасения.

По питането на главния прокурор с елементи на възражения доколко това е технически възможно, посочените експерти участваха и в групата, проверявала Лоу Чойс”, отвърна Калпакчиев.

„Против съм, една проверка създава съмнение, че имаме система за гласуване, която няма да е обективна. А както излага мотивите си, тази проверка изобщо няма да е независима”, обяви Галя Георгиева.

Единствената цел е да се създаде евентуална несигурност, че тези избори не са достатъчно достоверни, категоричен бе Георги Колев.

„Всички знаете, че сред магистратската общност има съмнения. Един да се съмнява, дължи му се отговор”, защити предложението Галина Карагьозова.

Мнозинствотго гласува против.

Отхвърлени бяха и другите предложения на Калпакчиев. Едното бе електронното гласуване да може да се осъществи и без предварителна заявка при възникнала необходимост (т.е. и за магистрати, останали извън списъка, по който се раздават пликове с кодовете за гласуване). Другото – пликовете с електронните талони да не са надписани с имената на магистратите, а да се раздават на случаен принцип.

Пленумът обаче гласува друга промяна – за 5 години да се архивират, сиреч запазват „избирателни списъци, административен модул и електронен избор”.

Въпреки възраженията на членове на ВСС пленумът гласува и предоженията на Сотир Цацаров за промяна в изборните правила. Вчера те бяха одобрени от прокурорската колегия и предвиждат на кандидатите за ВСС при поискване от тяхна страна да се разрешава отпуск, а срещите им с магистрати (предизборната агитация) да са в извънработно време.

Кампанията по избор на членове на ВСС е част от служебните функции, заяви Юлия Ковачева. Обяви се против подобни детайлизации на правилата и прикани да се остави свобода за преценка. „Прюзюмираме недобросъвестност на съдиите, прокурорите и следователите, че ще изоставят преките си служебни функции, за да участват в представянето на кандидат”, категорична бе Ковачева.

А Галина Карагьозова обърна внимание, че ако ограничението влезе в правилата, създава опасност от роене на дисциплинарни дела за всяка среща извън тях.

 

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.