Последни новини
Home / Законът / ВСС назначи проверка на Лозан Панов

ВСС назначи проверка на Лозан Панов

Defakto.bg

След жалбите на съкратени шофьори одитори ще оценяват микроклимата във ВКС

С 14 срещу 6 гласа ВСС назначи проверка на Лозан Панов. Поводът са жалбите на съкратени шофьори, счетоводителки, ай ти специалист и служител на международния отдел, безпрецедентно изслушани от пленума на съвета на 16 март – денят, в който румънският прокурор „Антикорупция” Лаура Кьовеши изнасяше лекция в зала „Тържествена” на Съдебната палата по покана на Лозан Панов.
С 3 срещу 14 гласа обаче не се прие ответното предложение на Калин Калпакчиев същата проверка да се назначи и за ВАС, администрацията на главния прокурор и ВСС.
Подобна проверка на председател на Върховния касационен съд е първа в историята на ВСС.
А най-забележителното в нея е, че предметът й остана трайно неясен не само за публиката, но и за част от кадровиците.
По предложение на Михаил Кожарев и Светла Петкова, в крайна сметка решението гласи: „Възлага на дирекция „Вътрешен одит” на ВСС одитна проверка за консултиране по отношение идентифициране и оценяване рисковете във ВКС, свързани с управлението на човешките ресурси от встъпването на Лозан Панов досега”.
Преди това Узунов, Кожарев и Петкова се надпреварваха да издигат предложения за въпросната проверка.
Вариантът на Светла Петкова беше: „Предлагам на пленума на ВСС да сформираме работна или експертна група или да се възложи на някоя от дирекциите да се извърши проверка на извършените уволнения-съкращения във ВКС и доколко съответстват на утвърдените щатни разписания. Или да възложим може би одит за съответствието на кадровата политика”.
Във варианта на Узунов гласеше: „Директорът на „Вътрешен одит” да организира проверка във ВКС на изнесените обстоятелства от освободените служители”.
При Михаил Кожарев бе донасложено: „Такава независима проверка от вътрешния одит беше идентифицирала рисковете пред кариерното израстване на служителите и психоклимата във връзка със сексуални посегателства”. Кадровикът не каза в коя точно публична институция е изследван психоклиматът, но стана ясно, че не е в съдебната власт.
Всичко това при положение, че Законът за вътрешния одит позволява назначаването на проверки, ако са поискани от ръководителя на институцията, която ще се проверява. В случая – от Лозан Панов, но той не е правил подобни искания.
И най-вече – фактите за законността на уволнения или съкращения се изясняват само от съда по заведени дела.

Панов: Спазих правилата
Преди това Лозан Панов накратко изложи предисторията на въпросните съкращения. След „тежките” преговори за бюджета през 2015 г. ВСС решава да се оптимизира администрацията на ВКС, ВАС, ВСС, прокуратурата. През 2016 г. е извършен функционален анализ на администрацията на ВСС, констатирани са припокриване на функции в някои дирекции, налични звена с изключително ниско натоварване. Въз основа на него е направен проект за промени в правилника за администрацията на ВКС, гласуван от пленума на съвета и обнародван на 20 декември 2016 г.
На базата на това са извършени съкращенията при спазване на всички правила. Бе категоричен: „Прекратих правоотношението с определени служители, право на всеки от тях е да оспорва заповедта пред съда, но не е в правомощията на ВСС да се произнася по законността на уволнението”.

За колите и шофьорите на зам.-председателите
Част от последвалия дебат бе за отнетите коли, съответно шофьори, на зам.-председателите на ВКС.
Редно ли е вашите заместници да останат без шофьори, запита Димитър Узунов. „Те нямат представителни функции. Оставени са два автомобила, които могат да покрият нуждите им”, отговори Панов.
Казано бе също, че лишаването на зам.-председателите от служебни коли е евтин популизъм.
„В края на 2015 г., когато бяхме на посещение във Върховния съд на Австрия, там имаха само 1 автомобил. Авторитетът на една институция не се гради върху това, че някой се вози със служебен автомобил”, каза Панов.
„И мен, и вас ни возят от НСО по закон. Да не спекулираме с други страни, там нещата са по други правила”, включи се Сотир Цацаров. После енигматично попита Соня Найденова „дали не ми е предлагано съкращаване на конкретни служители с конкретни характеристики, които трябва да си отидат?”
„Не разбирам за какво говорите”, реагира Калин Калпакчиев. „Вие няма нужда да разбирате, важното е г-жа Найденова да ме разбере”, контрира Цацаров.
Защо?
„Разговорът започва да става циничен особено днес, когато се разбра, че не можем да се оправим със собствената си администрация. Администрацията явно никого не го интересува, важното е да се проверява Лозан Панов”, обобщи Калпакчиев. И попита защо, всъщност, пленумът на ВСС се занимава с жалбите на съкратени служители?
„Защото пленумът на ВСС гласува доверие на г-н Панов, ВКС е най-висшият съд в страната, не можем да пренебегваме оплакванията”, отговори Галя Георгиева.
Управлението на човешките ресурси има и финансово измерение, което е наша работа, додаде Узунов.
„С оптимизацията на администрацията аз не ощетявам бюджета на съдебната система, г-н Узунов”, отговори Панов.

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.