Последни новини
Home / Законът / Другарски съд над Калпакчиев приключи, без решение

Другарски съд над Калпакчиев приключи, без решение

Defakto.bg

В късните часове днес, след напрегнати дебати за проверката на Лозан Панов, ВСС ударно продължи с другарски съд над кадровика Калин Калпакчиев.

След близо час дебат „съдът“ приключи, без решение. Но пък се изрекоха знакови заклинания за нередността на контактите на магистрати с политици и колеги, дисциплинарно преследвани от ВСС.

Точката благообразно бе формулирана „Обсъждане на темата за независимостта на съдебната власт през призмата на медийни публикации”. А ставаше дума за старата инициатива Калпакчиев да се обяснява за снимките си с Христо Иванов и Мирослава Тодорова, публикувани в „Блиц” и „Монитор” през януари т.г. Пътьом дойде реч и за контактите му с представителя на Еврокомисията у нас Юри Бюрер-Тавание.

Този дебат няколко пъти бе отлаган, включително и по предложение на един от инициаторите Димитър Узунов. А днес се оказа, че вносителите на точката от 8 са нараснали на 11. Сред тях са главният прокурор Сотир Цацаров, Димитър Узунов, Румен Боев, Румен Георгиев, Ясен Тодоров, Даниела Костова, Мария Кузманова.

За „лицата” Тодорова и Тавание

Обсъждането започна с кратко изложение на Узунов, в което се сочеха само публикациите и снимките с политика Христо Иванов, „лицето” Мирослава Тодорова и „лицето” Юри Тавание.

Всичко хубаво, но има един малък проблем – тези материали не са приложени, снимките – също, обяви Юлия Ковачева. „Получих само едно писмо, издържано в стила на ранния социализъм, в което някой ми беше написал: „Ти, като член на ВСС, защо толерираш тази симбиоза между политици и членове на ВСС?”, добави тя.

И аз го получих, възкликна Галина Карагьозова. И аз, чу се още от залата.

Пленумът обаче не склони да отложи обсъждането. Сотир Цацаров си беше тръгнал.

Всичко е ясно

Думата взе Ясен Тодоров. „Радвам се, че в последните дни стана ясно как хора, които ни обясняват колко е важна независимостта на съдебната власт, съвсем не това е тяхното верую”, обяви той. И прикани: „Ние сами трябва да си налагаме ограничения, ако сме толкова близки с някои хора, когато се решава тяхната съдба, не трябва да участваме”, очевидно имайки предвид, че Калпакчиев е член на дисциплинарния състав срещу съдия Тодорова. Поредното дисциплинарно дело срещу нея бе образувано тази година след сигнал на Сотир Цацаров.

Ама ние знаем ли откога са въпросните снимки и дали по това време Христо Иванов е бил политик, а Мирослава Тодорова – дисциплинарно разследвана по въпросното дело, попита Галина Карагьозова. Въпреки че в предложението се говори за „факти”, факти няма, само твърдения в две публикации, добави тя.

Самият Калпакчиев заяви, че ще говори, след като 11-те предложители заявяват защо са се подписали, каква позиция защитават, от какво са водени. „Имайте смелост и достойнство, предложението няма съдържание, преписали сте какво пишат „Блиц” и „Монитор”, кажете вашата позиция!”, прикани кадровикът колегите.

Под натиск

„Политиците не бива да се намесват в работата на съдебната система, трябва да стоят далеч. Контактите на магистратите с политици не могат да доведат до нищо друго, освен до натиск върху съдебната система”, включи се дошлата на работа след тежка катастрофа Галя Георгиева. И го напомни: „Уважила съм ви днес да дойда, за да ви кажа това, което мисля”. После оцени като недопустимо „членове на ВСС да са в такива близки контакти с политици, органите на съдебната власт не са място за извършване на политическа дейност”.

А проверка?

Светла Петкова пък откри, че днешният дебат за търсене на сметка на Калпакчиев не бил прецедент, така били постъпили с бившия член на ВСС съдията Петър Стоянов. И някак пропусна факта, че Петър Стоянов бе сниман на маса с подсъдимия по САПАРД Марио Николов в момент, когато негови дружества имаха дела във ВАС. А Стоянов правораздаваше там. Петкова обаче използва повода да заговори за образуване на проверка в етичната комисия.

Проверете и мен!

„Моля ви на следващото заседание да включите и проверка срещу мен!”, възкликна Лозан Панов. И си призна: „На 17 март бях поканен на конференция на Съюза на съдиите и бях видян да се ръкувам с г-жа Екатерина Захариева, а тя бе в предизборна кампания”. Напомни и че става дума за бивш правосъден министър – също като Христо Иванов. Е, политическите сили са различни, но това бе спестено.

Тук прокурорът Румен Боев, оказал се един от 11-те парафиралите предложението, влезе в режим на обяснения. И каза, че се подписал „основно за да се провери дали Мирослава Тодорова вече е била дисциплинарно разследвана, когато е снимана с Калпакчиев”. Според Боев проблемът е в това.

Последва го Румен Георгиев, който тръгна с декларацията, че за първи път участва в „петиция”. „Сега моят подпис е там, защото тези снимки не само на нас ни ги пращат. Има две възможности – едната е да си траем, другата е да го обсъдим, където му е мястото. Нито веднъж не съм помислил, че водим наказателен процес, нито имам желание за дисциплинарно дело срещу колегата Калпакчиев”, обяви Георгиев.

А снимките и срещите на други?            

Очевидно всичко се свежда до това да окажем натиск върху Калпакчиев да си направи отвод по делото на съдия Тодорова, обобщи Соня Найденова. И апелира към паметта.

„Да си припомним редица други случаи от нашия състав на ВСС, когато част от нас сме приемали, че има основание за отвод. Но не сме правили такъв другарски съд, защото сме се съобразявали с оценката на всеки дали ще бъде безспристрастен при гласуването на определено решение. Случаите бяха болезнени, например проверките на автентичността на едни записи (явно от „Двете каки”, където се споменаваха не един и двама от ВСС – б.р. )”, каза Найденова. После припомни как през есента на 2012 г. „членове на ВСС бяха слезли долу, за да посрещат представители на политически партии” (Димитър Узунов посрещаше Яне Янев – б.р.).

В публичното пространство има и други снимки на други членове на ВСС, демонстриращи близост, привързаност към представители на политически партии, но те не са били повод за дебат. Нито основание за отвод. А срещите с г-н Тавание като официален представител на ЕК укорими ли са?”, риторично запита Найденова.

Включи се Юлия Ковачева: „Всеки от нас има кръг от хора, с които общува. Можем да ги посрещаме на вратата на ВСС, да ходим на лични тържества, да обядваме и вечерямае, разбира се, че можем! Но очакваме Калпакчиев да обясни какво е правил, кога, какво си е говорил и с кого. Господин Юри Тавание изобщо го няма на снимка с г-н Калпакчиев. Той може да се среща с всеки гражданин, с когото пожелае, не е наша работа да го следим, ЕК има достатъчно механизми да следи спазват ли етичните стандарти нейните пратеници”.

После продължи – безспорно колегата може да се среща и с Мирослава Тодорова, спрямо която също важи презумпцията за невиновност. Разкри и друго – по дисциплинарно дело, образувано срещу дългогодишния зам.-шеф на НСлС Румен Андрееев, колегата му Румен Георгиев,също дългогодишен заместник в националното следствие,  е избран на случаен принцип за член на дисциплинарния състав. И не си е направил отвод. Защото е заявил, че годините работа с Андреев няма да му повлияят и това е било безусловно прието от останалите.

Запита и кадровиците от парламентарната квота: „Уважаеми колеги, колко политици се подписаха под предложението да бъдете избрани?”

Галина Карагьозова предложи дебатът да се закрие, защото няма какво решение да се вземе. Прие се. Вероятно – засега, надали завинаги.

About De Fakto

Проверете също

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.