Последни новини
Home / Законът / Новият съдебен съвет ще пише оценка на стария и на членовете му

Новият съдебен съвет ще пише оценка на стария и на членовете му

Defakto.bg

Тя е „положителна” или „отрицателна” и влиза в атестацията на магистратите

Новият Висш съдебен съвет ще пише оценка на действащия ВСС и, съответно на неговите членове. Тя ще е текстова: „положителна” или „отрицателна” и ще става част от атестацията на кадровиците като съдии, прокурори или следователи след завръщането им в системата.

Това гласува днес пленумът на ВСС, като прие Методика за оценка на дейността на членовете на ВСС. Дотук се стига, след като последните законови промени, в сила от 9 август м.г., предвидиха кадровиците да бъдат оценявани за 5-те години мандат и това да им служи при възстановяване като съдии, прокурори, следователи. Наложи се заради възражения на самите членове на ВСС след като бяха отрязани от кариерни бонуси, че на практика годините им в съвета остават „загубени” и спъват кариерното им израстване в Темида. Оценките са за изборните членове на ВСС, които са магистрати, без „тримата големи”. Те ще се изготвят от новия съвет до 1 месец след изтичането на мандата на стария и ще се гласуват от пленума му

Големият въпрос днес бе дали индивидуалната оценка на кадровик може да е различна от тази на работата на целия колективен орган. Не може, категорична бе Соня Найденова и ВСС прие това.

Съветът ще бъде оценяван според изпълнението на законовите му задължения и на целите и задачите, поставени от стратегията за съдебна реформа, препоръките на Еврокомисията, годишните програми на самия ВСС. Данните ще бъдат черпени от годишните доклади на съвета пред НС, новите докади да независимостта и прозрачността на органите на съдебната власт и на ВСС и обсъжданията по тях, изпълнението на бюджета, мониторинговите доклади, информационното табло на ЕК, докладите на GRECO и на CEPEJ.

В допълнение към оценката всеки от ВСС може да представи и индивидуален отчет за свършеното от него по време на мандата – инициативи, работа в комисии, заемани позиции и т.н. Този отчет обаче не променя оценката.

About De Fakto

Проверете също

Увеличават с 40 % възнагражденията за правна помощ

Увеличение с до 40 % на възнагражденията по Закона за правната помощ предлага служебният кабинет. …

231 кандидати се явиха на писмен изпит по “външния” конкурс за 31 административни съдии

От допуснати 302-ма кандидати, 231 днес са се явили на писмения изпит във “външния” конкурс …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.