Последни новини
Home / Законът / След 60 часа под земята омбудсманът изведе протестиращите миньори от мина „Оброчище“

След 60 часа под земята омбудсманът изведе протестиращите миньори от мина „Оброчище“

Defakto.bg
Омбудсманът Мая Манолова изведе хората на светло, след категоричната й намеса да бъде сключен КТД.

След намесата на Мая Манолова колективния трудов договор на подземните работници с концесионера бе сключен.

Най-стене, след категоричната настойчивост на омбудсмана Мая Манолова миньорите от мангановата мина „Оброчище“ и концесионерът на комплекса „Евроманган“ подписаха колективен трудов договор (КТД).

Веднага след това Манолова  слезе на 350 метра под земята, където от понеделник до днес  20 миньори бяха в гладна стачка и отказваха да излязат докато не бъде разписан документът. След като чуха новината лично от Мая

Манолова, затова че правата им вече са защитени, а изискванията за увеличение на работните заплати, заплащане на извънреден труд, за ваучери за храна, обезщетения, транспорт и редовни медицински прегледи са удовлетворени, подземните работници излязоха от шахтата.

Парадоксът е, че изискването за КТД е разписан в социалната програма, която е част от условията, залегнали в договора между държавата и концесионера през далечната 1999 г., но така и не е изпълнен в тази му част.

Разговорите между работниците и концесионера започнаха онзи ден, но до споразумение така и не се стигна, след което късно снощи миньори от преговарящия екип позвъниха на Манолова и я помолиха да се намеси за пореден път. Така, точно в 14.10 ч. днес КТД бе подписан под надзора на Мая Манолова, а всички спорни точки бяха преодолени.

„По основните въпроси, които поставиха миньорите, е постигнато споразумение, което се отнася до увеличение на работните заплати със 158 лева,  на надбавката за прослужено време от 0.6% на 0.8%, на заплащане на ваучери и за труд в почивни дни, за осигуряване на транспорт от страна на работодателя за работниците, които пътуват до мината, за редовно извършване на медицински прегледи, предвид високо-рисковата дейност на подземните миньори. Също така  се договорихме, че хората, които са образно казано репресирани след стачката, а

именно спрян им е токът в квартирите, които им предоставя мината, ще получат възможност да се върнат в тези квартири“, каза омбудсманът.

По думите й, се е наложило повторно да идва в мината, защото подписаното на 24 март т.г. споразумение между концесионера и миньорите не се изпълнява, заради което работниците настояха за КТД.

„Дразнещо за работниците е да не знаят кога ще им бъдат преведени парите. Аз мисля, че това, което липсва в отношенията между концесионера и работещите в мината е именно уважение от страна на работодателя  към

миньорите. Всичко би могло да бъде разбрано, ако бъде поднесено по подходящ начин и ако хората бъдат информирани. Така че това е моят съвет към всички работодатели. Настоявам за повече уважение към работниците и служителите, защото това са хора, които дават труда си за нечия печалба. И елементарното,

което им се дължи е уважение. Освен това, разбира се, дължимите работни заплати“, категорична бе Манолова.

Според омбудсмана, с подписването на колективния трудов договор отношенията между концесионера и работниците вече се поставя на друго ниво.

„Много се надявам да не се наложи да идвам трети път до тук, но ако се наложи ще дойда пак. Под земята имаше миньори от понеделник, три денонощия.  Какво трябва да се случи, за да дойдат институциите и да им обърнат внимание?  Аз водих няколко разговора с министъра на енергетиката г-н Павлов, лично проведох среща с него. Написах писмо до премиера г-н Герджиков, за да му обърна внимание върху процесите, които се случват в мината. Наистина не разбирам, възможно ли е работниците ти да са под земята, да обявят гладна

стачка, да трябва някой да те натиска и да те кара да дойдеш да преговаряш с  тях“, възмути се Мая Манолова.

По рано през деня експерти от Министерството на енергетиката, също се опитаха да разговарят със стачкуващите под земята миньори, но те категорично  отказаха да излязат, докато не чуят лично от Омбудсмана, че исканията им са удовлетворени.

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът внесе в НС предложение да отпаднат глобите за платена, но сгрешена винетка

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в парламента промени в Закона за пътищата и Закона за движение …

Решението за конкурса за назначение на 28  длъжности „прокурор” в районните прокуратури е обнародван в „ДВ“

Решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за обявяване на конкурса за първоначално назначаване и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.