Последни новини
Home / Законът / В „Деня на отворените врати“ 60 десетокласници в Пловдив създадоха клуб „Правото и аз“

В „Деня на отворените врати“ 60 десетокласници в Пловдив създадоха клуб „Правото и аз“

Defakto.bg
Румяна Арнаудова

60 десетокласници от пловдивски училища създадоха ученически клуб „Правото и аз“ в „Деня на отворените врати“ в Апелативна прокуратура-Пловдив.

Всеки от тях получи грамота, връчена от Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. В „Деня на отворените врати“,  десетокласниците се срещнаха с прокурори от Районна, Окръжна и Апелативна прокуратура-Пловдив. Ученическият клуб „Правото и аз“ е първият в страната и се създава по съвместната програма „Заедно в Час по етика и право“ на Апелативна прокуратура-Пловдив и Регионалното управление на образованието.

Румяна Арнаудова поздрави десетокласниците, включили се в клуб „Правото и аз“, като им пожела да изберат професията на юриста.  Инициативата „Заедно в Час по етика и право“ стартира на 2 ноември 2016 г. и до момента прокурорите са представили пред над 3 000 десетокласници в пловдивските училища открити уроци за Конституцията на Република България, съдебната власт, човешките права, опасностите в интернет и др.

В „Деня на отворените врати“ с учениците се срещнаха с прокурорите Николай Божилов, Галина Андреева-Минчева, Гергана Мутафова, Димитър Беличев, Румяна Зайкова –Калеева, Атанас Илиев, Даниела Андреева, Пламен Чобанов, Бригита Байрякова, като почти всички те са гостували в училищата по програмата „Заедно в Час по етика и право“. Гост бе и Ваня Киркова, началник на Регионалното управление на образованието. „Часовете с прокурорите ни бяха полезни. Ние обогатихме знанията си за държавата, Конституцията и правото“, каза по време на проявата десетокласникът Димитър Василев от Езикова гимназия „Иван Вазов“ в гр. Пловдив. Надежда Ненкова и Кристиана Райчева, десетокласнички от Националната търговска гимназия, прочетоха свои есета за съдебната власт, за които получиха поздравления от прокурорите и учениците. Ученическият клуб „Правото и аз“ бе учреден от десетокласници от ЕГ „Иван Вазов“, ЕГ „Пловдив“, ГХП „Св.Св. Кирил и Методий“, Спортно училище „Васил Левски“, Национална Търговска гимназия, Пловдивска Духовна семинария „Св.Св. Кирил и Методий“, ПГКИТ „Д-р Иван Богоров“. Клубът е отворен и за участие на всички ученици, които желаят да членуват в него. Срещите на учениците с прокурорите ще се провеждат периодично, като ще се обсъждат различни правни теми.

В „Деня на отворените врати“ присъстваха и студенти от 3 и 4 курс от специалността „Право“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и от специалността „Екология и опазване на околната среда“ в Аграрен университет-Пловдив. Те дискутираха  с магистратите по реален казус по обвинителен акт на Районна прокуратура-Пловдив за незаконно изсичане на горски масив. Студените по „Право“ влязоха в ролята на прокурори, а колегите им от Аграрния университет бяха вещи лица, които изготвиха лесотехническа експертиза. Прокурор Румяна Арнаудова връчи  но студентите грамоти за участието в Кръглата маса по наказателно право.

„Денят на отворените врати“ в пловдивската прокуратура се проведе по повод Деня на Конституцията и юриста, който се отбелязва всяка година на 16 април.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.