Последни новини
Home / Законът / В “Деня на отворените врати” 60 десетокласници в Пловдив създадоха клуб „Правото и аз“

В “Деня на отворените врати” 60 десетокласници в Пловдив създадоха клуб „Правото и аз“

Defakto.bg
Румяна Арнаудова

60 десетокласници от пловдивски училища създадоха ученически клуб „Правото и аз“ в „Деня на отворените врати“ в Апелативна прокуратура-Пловдив.

Всеки от тях получи грамота, връчена от Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. В „Деня на отворените врати“,  десетокласниците се срещнаха с прокурори от Районна, Окръжна и Апелативна прокуратура-Пловдив. Ученическият клуб „Правото и аз“ е първият в страната и се създава по съвместната програма „Заедно в Час по етика и право“ на Апелативна прокуратура-Пловдив и Регионалното управление на образованието.

Румяна Арнаудова поздрави десетокласниците, включили се в клуб „Правото и аз“, като им пожела да изберат професията на юриста.  Инициативата „Заедно в Час по етика и право“ стартира на 2 ноември 2016 г. и до момента прокурорите са представили пред над 3 000 десетокласници в пловдивските училища открити уроци за Конституцията на Република България, съдебната власт, човешките права, опасностите в интернет и др.

В „Деня на отворените врати“ с учениците се срещнаха с прокурорите Николай Божилов, Галина Андреева-Минчева, Гергана Мутафова, Димитър Беличев, Румяна Зайкова –Калеева, Атанас Илиев, Даниела Андреева, Пламен Чобанов, Бригита Байрякова, като почти всички те са гостували в училищата по програмата „Заедно в Час по етика и право“. Гост бе и Ваня Киркова, началник на Регионалното управление на образованието. „Часовете с прокурорите ни бяха полезни. Ние обогатихме знанията си за държавата, Конституцията и правото“, каза по време на проявата десетокласникът Димитър Василев от Езикова гимназия „Иван Вазов“ в гр. Пловдив. Надежда Ненкова и Кристиана Райчева, десетокласнички от Националната търговска гимназия, прочетоха свои есета за съдебната власт, за които получиха поздравления от прокурорите и учениците. Ученическият клуб „Правото и аз“ бе учреден от десетокласници от ЕГ „Иван Вазов“, ЕГ „Пловдив“, ГХП „Св.Св. Кирил и Методий“, Спортно училище „Васил Левски“, Национална Търговска гимназия, Пловдивска Духовна семинария „Св.Св. Кирил и Методий“, ПГКИТ „Д-р Иван Богоров“. Клубът е отворен и за участие на всички ученици, които желаят да членуват в него. Срещите на учениците с прокурорите ще се провеждат периодично, като ще се обсъждат различни правни теми.

В „Деня на отворените врати“ присъстваха и студенти от 3 и 4 курс от специалността „Право“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и от специалността „Екология и опазване на околната среда“ в Аграрен университет-Пловдив. Те дискутираха  с магистратите по реален казус по обвинителен акт на Районна прокуратура-Пловдив за незаконно изсичане на горски масив. Студените по „Право“ влязоха в ролята на прокурори, а колегите им от Аграрния университет бяха вещи лица, които изготвиха лесотехническа експертиза. Прокурор Румяна Арнаудова връчи  но студентите грамоти за участието в Кръглата маса по наказателно право.

„Денят на отворените врати“ в пловдивската прокуратура се проведе по повод Деня на Конституцията и юриста, който се отбелязва всяка година на 16 април.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.