Последни новини
Home / Законът / Зам.-министър Митрова: Талев в нарушение е “качил” проекта за уседналостта, Захариева ще го връща на работа

Зам.-министър Митрова: Талев в нарушение е “качил” проекта за уседналостта, Захариева ще го връща на работа

Defakto.bg

Проектът за българското гражданство бил изготвен от работна група към правосъдното министерство и съгласуван с правния съвет на президентството, заяви Митрова

Финалният вариант на законопроекта за българското гражданство, който изискваше 3-месечна уседналост за участие във всички избори,  е бил качен за обществено обсъждане без да е  съгласуван с министъра на правосъдието. Това заяви зам.- министър  Деница Митрова.

Проектът е бил изготвен от работна група към правосъдното министерство и съгласуван с правния съвет на президентството, каза още тя.  Така Митрова отхвърли версията на уволнения шеф на Съвета по законодателство Любомир Талев, че проектът е бил спуснат от президентството. Но тъй като изявлението й приключи без право на въпроси останаха неизяснени още детайли от сагата, свързана с подготовката на законопроекта.

„От името на Министерството на правосъдието заявявам ясно и категорично, че проектът за закона е готвен от експерти към министерството и впоследствие е обсъден с правния съвет към президента. Законопроектът бе качен за обществено обсъждане на интернет страницата на министерството от директора на дирекция „Съвет по законодателството“ в нарушение на действаща заповед от 17 март 2017 г. и без да бъдат изпълнени мои разпореждания във връзка с редакцията на текстовете, касаещи изборните права на българските граждани“, коментира Митрова. Тя е указала спорните текстове, свързани с уседналостта, да са в унисон с действащите изборни правила.

От думите й се разбра, че предложените текстове е трябвало да са в унисон с разпоредбите на чл. 350 и 396 от действащия изборен кодекс, отнасящи до  уседналостта на български граждани, както в Р България, така и на територията на всички държави членки на ЕС.
В нито един момент от работата по проекта не е било обсъждано отпадането на глас на българите извън граница, каза заместник-министърът. Митрова повтори тезата, че   проектът е бил качен за обществено обсъждане  без да бъдат изпълнени указания й за текстовете, свързани с Изборния кодекс.

Според Талев всичко е било съгласувано и с министъра на правосъдието Мария Павлова, и с ресорния й заместник – Митрова. От министерството на правосъдието твърдят още, че уволненият дирктор се е опитал да направи още едно нарушение и ден след качването на законопроекта за обществено обсъждане се е опитал да започне съгласувателна процедура в нередактирания вариант на проекта. “Това е видно от водената от него кореспонденция с други дирекции на министерството”, заяви Митрова и потвърди  позицията на министерството, че с действията си Любомир Талев е целял уронване престижа на ведомството

Бившият правосъден министър Екатерина Захариева обеща пред bTV,  че  щe върне на работа уволнения  директор. Абсурдно е да бъде уволнен служител заради това, че си e вършил работата, каза тя, очевидно просветена,  че ще е новият – стар министър на правосъдието, след като бъде сглобен кабинета „Борисов”3.  Според Захариева предложения от служебния кабинет законопроект бил голям “гаф”, въпреки, че имало и някои добри предложения в него.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Кадровиците допълват списъка за младши съдии, одобрените младши прокурори и следователи подават декларации за несъвместимост

Две уведомления към кандидатите за младши магистрати публикуваха от ВСС. Едното – за младшите съдии, …

ВСС обсъжда положението в Софийския градски съд след четири потвърдени случая на Ковид там, магистрати се “самоорганизират”

Препоръките трябва да дойдат от РЗИ, не от юристи След четири потвърдени случая на Ковид-19 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.