Последни новини
Home / Законът / Зам.-министър Митрова: Талев в нарушение е „качил“ проекта за уседналостта, Захариева ще го връща на работа

Зам.-министър Митрова: Талев в нарушение е „качил“ проекта за уседналостта, Захариева ще го връща на работа

Defakto.bg

Проектът за българското гражданство бил изготвен от работна група към правосъдното министерство и съгласуван с правния съвет на президентството, заяви Митрова

Финалният вариант на законопроекта за българското гражданство, който изискваше 3-месечна уседналост за участие във всички избори,  е бил качен за обществено обсъждане без да е  съгласуван с министъра на правосъдието. Това заяви зам.- министър  Деница Митрова.

Проектът е бил изготвен от работна група към правосъдното министерство и съгласуван с правния съвет на президентството, каза още тя.  Така Митрова отхвърли версията на уволнения шеф на Съвета по законодателство Любомир Талев, че проектът е бил спуснат от президентството. Но тъй като изявлението й приключи без право на въпроси останаха неизяснени още детайли от сагата, свързана с подготовката на законопроекта.

„От името на Министерството на правосъдието заявявам ясно и категорично, че проектът за закона е готвен от експерти към министерството и впоследствие е обсъден с правния съвет към президента. Законопроектът бе качен за обществено обсъждане на интернет страницата на министерството от директора на дирекция „Съвет по законодателството“ в нарушение на действаща заповед от 17 март 2017 г. и без да бъдат изпълнени мои разпореждания във връзка с редакцията на текстовете, касаещи изборните права на българските граждани“, коментира Митрова. Тя е указала спорните текстове, свързани с уседналостта, да са в унисон с действащите изборни правила.

От думите й се разбра, че предложените текстове е трябвало да са в унисон с разпоредбите на чл. 350 и 396 от действащия изборен кодекс, отнасящи до  уседналостта на български граждани, както в Р България, така и на територията на всички държави членки на ЕС.
В нито един момент от работата по проекта не е било обсъждано отпадането на глас на българите извън граница, каза заместник-министърът. Митрова повтори тезата, че   проектът е бил качен за обществено обсъждане  без да бъдат изпълнени указания й за текстовете, свързани с Изборния кодекс.

Според Талев всичко е било съгласувано и с министъра на правосъдието Мария Павлова, и с ресорния й заместник – Митрова. От министерството на правосъдието твърдят още, че уволненият дирктор се е опитал да направи още едно нарушение и ден след качването на законопроекта за обществено обсъждане се е опитал да започне съгласувателна процедура в нередактирания вариант на проекта. „Това е видно от водената от него кореспонденция с други дирекции на министерството“, заяви Митрова и потвърди  позицията на министерството, че с действията си Любомир Талев е целял уронване престижа на ведомството

Бившият правосъден министър Екатерина Захариева обеща пред bTV,  че  щe върне на работа уволнения  директор. Абсурдно е да бъде уволнен служител заради това, че си e вършил работата, каза тя, очевидно просветена,  че ще е новият – стар министър на правосъдието, след като бъде сглобен кабинета „Борисов”3.  Според Захариева предложения от служебния кабинет законопроект бил голям „гаф“, въпреки, че имало и някои добри предложения в него.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.