Последни новини
Home / Законът / Поредна (но дали последна?) порция кандидати за ВСС

Поредна (но дали последна?) порция кандидати за ВСС

Defakto.bg

Наплив от съдийски номинации за ВСС беляза последния работен ден от седмицата.  В края му се появиха още две номинации, с които кандидатите стават 17. Но има още време – срокът за предлагане на претенденти изтича в понеделник, на 10 април. Така че бройката може и да нарасне. Местата, за които ще се състезават, са 6.

Последните обявени номинации засега са на Олга Керелска от ВКС и Пламен Дацов от Софийския апелативен съд. Но от сайта на ВСС се вижда, че са пристигнали в съвета на 6 април.

Съдията от Гражданската колегия на ВКС Олга Керелска е предложена от магистрати от ВКС, от Кюстендилския окръжен съд, Кюстендилския районен съд, Административен съд – Кюстендил и Дупнишкия районен съд. Като член на ВСС тя ще отстоява независимостта на съдебната власт и ще работи да утвърждаване на нейния авторитет, за постигане на по-добро управление на съдебната система и прозрачност в работата, се казва в предложението. Изтъква се, че Керелска е съдия от кариерата, била е преподавател по Гражданско право и процес в Центъра за обучение на магистрати /сега Национален институт на правосъдието/. Има публикации в специализирано издание по въпроси, свързани с производството по несъстоятелност. Тя е участвала в обсъждането на Актуализираната стратегия за съдебна реформа, както и в работните групи по промените в Закона за съдебната власт.

Пламен Дацов

Магистрати от СГС, столичния апелативен съд и окръжния съд в Благоевград издигат наказателния съдия Пламен Дацов. Заявяват, че той притежава всички необходими качества, за да бъде избран за член на съвета, а неговата отговорност към професията и отличните му умения да работи в сътрудничество, биха били полезни на ВСС. Акцентира се на принципната му позиция за прозрачност, равнопоставеност и предвидимо кариерно развитие.

Съдия Дацов има 20–годишен стаж в съдебната система, работил е последователно в Районен съд – Ихтиман, на който е председател; в Софийския районен съд, в Софийския градски съд, а от 2009 г. и досега в Софийския апелативен съд. Той е лектор в НИП, бил е асистент в СУ „Св. Кл. Охридски“ по наказателно право и е преподавал в Нов български университет. Съавтор е на две монографии и автор на множество статии и публикации в правни издания.

Предложителите посочват, че той е доказал се във времето професионалист, разглеждал едни от най-големите, трудни и с обществена значимост дела през последните две десетилетия. Дацов е съдия по делата срещу Евелин Банев-Брендо, Сергей Станишев, за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина.

 

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + 18 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.