Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата в Бургас отвори врати за над 120 ученици и студенти

Прокуратурата в Бургас отвори врати за над 120 ученици и студенти

Defakto.bg

Над 120 бургаски ученици и студенти гостуваха на Апелативната, Окръжната и Районната прокуратура в града по време на „Деня на отворените врати“

Над 120 бургаски ученици и студенти от шест бургаски гимназии, училища и студенти – бъдещи юристи, гостуваха на Апелативната, Окръжната и Районната прокуратура в града. Те станаха част от „Деня на отворените врати“ на Прокуратурата, който се провежда всяка година и дава възможност на младите хора да се запознаят от близо с работата на магистратите, съобщава пресслужбата на прокуратурата.

Студентите-прависти от трети и четвърти курс в Бургаския свободен университет, учениците (в 11-ти клас) от Професионална Търговска Гимназия и Професионалната гимназия за изучаване на чужди езици „Васил Левски“ са били  приети от Апелативна прокуратура –Бургас. Там са запознати със структурата на Прокуратурата в лекция на прокурор Йордан Дичев, а зам. апелативният прокурор на Бургас г-жа Йовита Григорова ги запозна с  разновидностите на т. нар. „компютърни престъпления“ и начинът за предпазване от тях.

Интересът на студентите бе насочен към начина, по който се разпределят дела и преписки в Прокуратурата, а учениците  проявиха интерес към  възможностите за проследяване на кореспонденция.

След лекциите, гостите се запознали с работата на деловодството, а по-късно са били приети и от Административния ръководител на Апелативната прокуратура г-н Любомир Петров. Той посрещна младежите и девойките в кабинета си и след като поговори с тях, призовавайки ги да поемат по пътя на своето развитите, който да ги доведе до професията на прокурора, им предостави тоги, с които влиза в съдебното заседания, за да се почувстват те като истински професионалисти.  Последва уникална фотосесия, а на начина по който са изглеждали младежите и девойките в тоги можело да предизвика завистта и наенай-суетните прокурори.

На Окръжната прокуратура са гостували ученици от Професионалната гимназия по романски езици „Георги Стойков Раковски“, ГПАЕ „Гео Милев“ и ППМГ „Никола Обрешков“.  Техни лектори били прокурор Георги Чинев и зам.административният ръководител на прокуратура г-жа Красимира Кателиева.  Те са обяснили в какво се състои работата  на прокурора и неговата роля в досъдебното и съдебното производство. Пред гостите бяха представени и конкретни юридически казуси и дела.  Интерес за учениците били  случаите, в които прокуратурата се самосезира.

Младежите и девойките са посетили  деловодството на Окръжната прокуратура и кабинета на Административния ръководител г-жа Калина Чапкънова, която свой ред им предоставила тоги за снимки, жест, който предизвикал много емоции.

На Районната прокуратура са гостували ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ – Бургас. Те са получили възможност да  посетят истинска съдебна зала и да си направят снимки в нея. Малко по-късно са приети от Административния ръководител на прокуратурата г-н Иван Кирков и тримата му заместници – прокурорите Веселина Гайдажиева, Георги Попов и Димитър Георгиев.  Децата имаха възможност да научат каква наказателна отговорност носят непълнолетните при извършване на престъпления, а вниманието им бе заострено върху престъпленията с предмет наркотици, като бе акцентирано на тяхната същност, вредоносните последствия от тях и начина на предпазване. Лектор на учениците бе прокурор Гинка Чинова.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.