Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата в Бургас отвори врати за над 120 ученици и студенти

Прокуратурата в Бургас отвори врати за над 120 ученици и студенти

Defakto.bg

Над 120 бургаски ученици и студенти гостуваха на Апелативната, Окръжната и Районната прокуратура в града по време на „Деня на отворените врати“

Над 120 бургаски ученици и студенти от шест бургаски гимназии, училища и студенти – бъдещи юристи, гостуваха на Апелативната, Окръжната и Районната прокуратура в града. Те станаха част от „Деня на отворените врати“ на Прокуратурата, който се провежда всяка година и дава възможност на младите хора да се запознаят от близо с работата на магистратите, съобщава пресслужбата на прокуратурата.

Студентите-прависти от трети и четвърти курс в Бургаския свободен университет, учениците (в 11-ти клас) от Професионална Търговска Гимназия и Професионалната гимназия за изучаване на чужди езици „Васил Левски“ са били  приети от Апелативна прокуратура –Бургас. Там са запознати със структурата на Прокуратурата в лекция на прокурор Йордан Дичев, а зам. апелативният прокурор на Бургас г-жа Йовита Григорова ги запозна с  разновидностите на т. нар. „компютърни престъпления“ и начинът за предпазване от тях.

Интересът на студентите бе насочен към начина, по който се разпределят дела и преписки в Прокуратурата, а учениците  проявиха интерес към  възможностите за проследяване на кореспонденция.

След лекциите, гостите се запознали с работата на деловодството, а по-късно са били приети и от Административния ръководител на Апелативната прокуратура г-н Любомир Петров. Той посрещна младежите и девойките в кабинета си и след като поговори с тях, призовавайки ги да поемат по пътя на своето развитите, който да ги доведе до професията на прокурора, им предостави тоги, с които влиза в съдебното заседания, за да се почувстват те като истински професионалисти.  Последва уникална фотосесия, а на начина по който са изглеждали младежите и девойките в тоги можело да предизвика завистта и наенай-суетните прокурори.

На Окръжната прокуратура са гостували ученици от Професионалната гимназия по романски езици „Георги Стойков Раковски“, ГПАЕ „Гео Милев“ и ППМГ „Никола Обрешков“.  Техни лектори били прокурор Георги Чинев и зам.административният ръководител на прокуратура г-жа Красимира Кателиева.  Те са обяснили в какво се състои работата  на прокурора и неговата роля в досъдебното и съдебното производство. Пред гостите бяха представени и конкретни юридически казуси и дела.  Интерес за учениците били  случаите, в които прокуратурата се самосезира.

Младежите и девойките са посетили  деловодството на Окръжната прокуратура и кабинета на Административния ръководител г-жа Калина Чапкънова, която свой ред им предоставила тоги за снимки, жест, който предизвикал много емоции.

На Районната прокуратура са гостували ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ – Бургас. Те са получили възможност да  посетят истинска съдебна зала и да си направят снимки в нея. Малко по-късно са приети от Административния ръководител на прокуратурата г-н Иван Кирков и тримата му заместници – прокурорите Веселина Гайдажиева, Георги Попов и Димитър Георгиев.  Децата имаха възможност да научат каква наказателна отговорност носят непълнолетните при извършване на престъпления, а вниманието им бе заострено върху престъпленията с предмет наркотици, като бе акцентирано на тяхната същност, вредоносните последствия от тях и начина на предпазване. Лектор на учениците бе прокурор Гинка Чинова.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.