Последни новини
Home / Законът / Радев: Президентът не внася законопроекти, но е съпричастен към проблемите на националната сигурност (обновена)

Радев: Президентът не внася законопроекти, но е съпричастен към проблемите на националната сигурност (обновена)

Defakto.bg

Проф. Христина Вучева: Критиците на Радев зовяха служебното правителство на проф. Близнашки да готви законопроект за увеличаване на държавния и никой не казваше,че това не е работа на служебния кабинет.

Прессекретариатът на президенттвото разпространи позиция на президента Румен Радев за промените в Закона за българското гражданство и други закони, свързани с избирателните права на българи зад граница.

В последните дни ескалира напрежение по отношение на проекта на Закон за допълнение на Закона за българското гражданство и предвидените промени в други закони.

Още в началото на своя мандат заявих, че няма да мълча и бездействам, когато се засяга суверенитетът на България.

Станахме свидетели на засилващи се опити за външно вмешателство в нашия изборен процес. В последната предизборна кампания партиите се наддаваха с радикални предложения, включително за отмяна на двойното гражданство. Но след вота, загърбиха темата. Проблемът обаче е налице. Той може да бъде решен само със закони, които гарантират както конституционните права на българските граждани, така и сигурността  и независимостта на българската държава.

Напомням, че България е парламентарна република и всички закони се приемат в Народното събрание. Президентът не внася законопроекти, но това не означава, че не е съпричастен и отговорен към особено важните за  обществото и националната сигурност проблеми.

Проф. Христина Вучева

В контекста на възникналите спорове около поправките,  които бяха оттеглени от министъра на правосъдието, пред  БГНЕС проф. Христина Вучева постави важен въпрос за двойните аршини на медии и политици:

„Две частни национални телевизии отделиха много време за това как президентът и служебният кабинет си превишават правата като предлагат проект за закон за промяна на Изборния кодекс. Това не било работа на един служебен кабинет. Интересно защо същите телевизии преди около две и половина години през лятото на 2014 призоваваха правителството на служебния премиер проф. Георги Близнашки да подготви проект на закон за увеличаване на държавния дълг. Дори президентът Росен Плевнелиев призова за такова действие, тъй като през следващите месеци предстояли страшни неща и трябвало да сме готови да посрещнем това с готов проект на закон за нов дълг. Тогава никой не каза, че трябва да се изчака редовното правителство да подготви такъв проект. Защо е различен подхода и оценката за едни и същи събития не е трудно да се досетим, а и не това е решаващото, за да сме спокойни за обществения интерес“, коментира проф. Вучева.

Цялата статия публикуваме отделно.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.