Последни новини
Home / Законът / Съдийските кандидати за ВСС станаха петнайсет

Съдийските кандидати за ВСС станаха петнайсет

Defakto.bg

Севдалин Мавров от Върховния касационен съд, Татяна Жилова от Административен съд – София-глад, председателят на Бургаския окръжен съд Боряна Димитрова и Георги Йовчев от Варненския апелативен съд са поредните кандидати за ВСС. С тях претендентите стават 15 за 6 места.

Севдалин Мавров

Наказателният съдия Севдалин Мавров от ВКС сам издига кандидатурата си, както преди него го направи Методи Лалов.“Предлагам своята кандидатура, мотивиран от искрено желание да бъда полезен за издигане на авторитета на съдебната система, независимостта й, доверието в нея от страна на гражданите, институциите и международните ни партньори, за повишаване на професионализма на работещите в нея съдии и служители и за преодоляване на трудностите в провежданата реформа“, пише Мавров. Сочи, че е съдия от кариерата, оглавявал е Първи районен съд в София, наказателното отделение на СГС, през 2008 г. след конкурс влиза във ВКС. От 2001 г. до 2008 г. е главен секретар на МС в кабинетите на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. „Не съм бил политически ангажиран, доказателство за което е фактът, че съм заемал поста по време на различни правителства“, подчертава Мавров.

Той е третият кандидат от ВКС след Красимир Шекерджиев и Цветинка Пашкунова.

Татяна Жилова

Татяна Жилова е номинирана от колеги от  Административен съд- София-град. Тя е сред доайените и първопроходците в административното правосъдие, сочат предложителите. Изтъкват като плюс и опитът на Жилова като адвокат, както и като шеф на дирекцията „Европейска интеграция“ във ВСС по време на предприсъединителния процес. „Въпрки ежедневната натовареност, съдия Жилова не приема умората като резултат, не смесва напрежението с работата, различава възбудата от истинското професионално вдъхновение. Знае, че често красивите думи не са верни, а верните думи не са красиви“, пише в предложението.

Тя е втори кандидат от АССГ след Красимира Милачкова.

Боряна Димитрова

Боряна Димитрова, бивш председател на РС-Бургас и втори мандат начело на окръжния съд в града, е издигната от магистрати от съдебния район. Тя е втора бургаска номинация – първата бе Илиана Балтова от апелативния съд. Боряна Димитрова ще бъде достоен представител на съдийската квота като член на ВСС и ще отстоява в дейността си интересите на всички съдии като работи за утвърждаване на достойнството на професията, се сочи в предложението. Тя е дейна, инициативна, притежава необходимото уважение към професията и колегите си, безспорният ѝ авторитет се дължи на професионалните лични качества, а нейният стил на общуване е принос към авторитета на магистратите, заявяват колегите й.

Георги Йовчев

Магистрати от Апелативен съд – Варна, Окръжен съд – Варна и от Административен съд – Варна пък номинират търговския съдия Георги Йовчев. Той е трети кандидат от Варна след Любомир Нинов и Ерна Якова-Павлова, председател на районния съд.

Той олицетворява голяма част от българските съдии, връстници на съдебната реформа, и които безкомпромисно отстояват независимостта на съдебната система, сочат предложителите.

Със своята компетентност и задълбоченост при решаване на правни спорове в областта на гражданското и търговското право, кандидатът е безспорен авторитет сред колегите си и в правната общност. „Респектира със сериозната отдаденост, безпристрастност и независимост, с които отстоява върховенството на закона“, заявяват те.

Йовчев е бил зам.-председател на районния съд и шеф на фирменото отделение на окръжния съд във Варна.

 

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.