Последни новини
Home / Законът / За първи път: 647 кандидати за младши съдии отговаряха на 12 въпроса за правото на ЕС и правата на човека

За първи път: 647 кандидати за младши съдии отговаряха на 12 въпроса за правото на ЕС и правата на човека

Defakto.bg

Кандидатите за младши съдии за първи път отговаряха на въпроси по правото на ЕС и защитата на правата на човека. Този тест стана задължителен след промените в Закона за съдебната власт, в сила от 9 август м.г. Той е част от писмения изпит, на който освен това кандидатите решават казус по избран от тях правен отрасъл. До устен изпит се допускат онези, получили поне 4,50 на писмения.

На 8 април в 272 аудитория на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се проведе писменият изпит по обявения в началото на годината конкурс за заемане на 29 длъжности за „младши съдия“ в окръжните съдилища.

Общо 755 кандидати подадоха документи за участие в конкурса, като от тях до участие бяха допуснати 753. На писменият изпит се явиха 647 кандидати, съобщиха от ВСС.

В 9,00 часа, в присъствието на членовете на двете конкурсни комисии, в аудитория 272  се изтеглиха: един казус от гражданско-правните науки, един казус от наказателно-правните науки и един тест по Право на Европейския съюз и защита правата на човека. От присъствалите кандидати, 184 предадоха в запечатан плик отговори по казуса от гражданско-правните науки, а 462 – по казуса от наказателно-правните науки.

През 2017 г. конкурсите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи се провеждат по реда и при условията на Наредба № 1 за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт (приета с решение на Пленума на Висшия съдебен съвет по протокол № 05/09.02.2017 г., обнародвана в Държавен вестник, бр. 17/21.02.2017 г.).

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Българин е сред задържаните в Белгия по разследване за подготвян атентат

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани в понеделник за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.