Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов: Имало спестени пари от контрабанда! А къде са контрабандистите?

Лозан Панов: Имало спестени пари от контрабанда! А къде са контрабандистите?

Defakto.bg

„Говори се за контрабанда и много спестени пари от контрабанда. А къде са контрабандистите?“ -този коментар направи председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов в предаването „Панорама“ по  БНТ късно в петък,  обосновавайки нуждата от съдебна реформа, ефективни присъди за корупция по високите етажи на властта и разграничение между функциите на прокуратурата и изпълнителната власт.

Темата за увеличението на бюджетните приходи благодарение на успешната борба с контрабандата е традиционна за партия ГЕРБ.

Другият реторичен въпрос на члена на Висшия съдебен съвет беше свързан с извънредно големия брой разрешения за използване на специални разузнавателни средства (СРС), които бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева е издавала. „Къде са СРС-тата? Щом няма резултат, как са били използвани“, попита той и не изключи,че хората са били подслушвани с цел да бъдат изнудвани в бъдеще. Подчерта, че Янева е осигурявала огромен съдебен комфорт на досъдебното производство и службите в нарушение на човешки права и законни интереси и при използване на значителни ресурси без резултат. В същото време проверката на Янева беше прекратена без да се установят нарушения, припомни Панов.

„С главния прокурор имаме различия за представите за законност и оценките на действителността“, каза председателят на ВКС. Напомни, и че в евродоклада се коментира съдебната благотворителност в България, където за по-тежки престъпления се дават ниски присъди.

За пореден път Лозан Панов отрече да е търсил политически дивиденти с поканата на шефа на румънската антикорупционна дирекция Лаура Кьовеши у нас посред изборна кампания. Той бе заподозрян от някои членове на ВСС, че е имал за цел посещението на Кьовеши  да налее гласове в полза на партията на Христо Иванов „Да България“.

Никой от тях обаче не коментира фактите, които станаха известни след лекцията на румънската  прокурорка, а именно:  че антикорупционната дирекция на Кьовеши се радва на завидните  55% обществено одобрение в Румъния. Както и че, антикорупционната прокуратурата в Румъния е възстановила в бюджета над 667 млн. евро от престъпна дейност, а   90% от присъдите по обвинителните актове на спецдирекцията  са  осъдителни.

 

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона

Народното събрание прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона. Единият е Законопроект за …

ВАС остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил за ТЕЦ „Бобов дол“  

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил по административно дело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.