Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов: Имало спестени пари от контрабанда! А къде са контрабандистите?

Лозан Панов: Имало спестени пари от контрабанда! А къде са контрабандистите?

Defakto.bg

„Говори се за контрабанда и много спестени пари от контрабанда. А къде са контрабандистите?“ -този коментар направи председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов в предаването „Панорама“ по  БНТ късно в петък,  обосновавайки нуждата от съдебна реформа, ефективни присъди за корупция по високите етажи на властта и разграничение между функциите на прокуратурата и изпълнителната власт.

Темата за увеличението на бюджетните приходи благодарение на успешната борба с контрабандата е традиционна за партия ГЕРБ.

Другият реторичен въпрос на члена на Висшия съдебен съвет беше свързан с извънредно големия брой разрешения за използване на специални разузнавателни средства (СРС), които бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева е издавала. „Къде са СРС-тата? Щом няма резултат, как са били използвани“, попита той и не изключи,че хората са били подслушвани с цел да бъдат изнудвани в бъдеще. Подчерта, че Янева е осигурявала огромен съдебен комфорт на досъдебното производство и службите в нарушение на човешки права и законни интереси и при използване на значителни ресурси без резултат. В същото време проверката на Янева беше прекратена без да се установят нарушения, припомни Панов.

„С главния прокурор имаме различия за представите за законност и оценките на действителността“, каза председателят на ВКС. Напомни, и че в евродоклада се коментира съдебната благотворителност в България, където за по-тежки престъпления се дават ниски присъди.

За пореден път Лозан Панов отрече да е търсил политически дивиденти с поканата на шефа на румънската антикорупционна дирекция Лаура Кьовеши у нас посред изборна кампания. Той бе заподозрян от някои членове на ВСС, че е имал за цел посещението на Кьовеши  да налее гласове в полза на партията на Христо Иванов „Да България“.

Никой от тях обаче не коментира фактите, които станаха известни след лекцията на румънската  прокурорка, а именно:  че антикорупционната дирекция на Кьовеши се радва на завидните  55% обществено одобрение в Румъния. Както и че, антикорупционната прокуратурата в Румъния е възстановила в бюджета над 667 млн. евро от престъпна дейност, а   90% от присъдите по обвинителните актове на спецдирекцията  са  осъдителни.

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.