Последни новини
Home / Законът / Методи Лалов: Правосъдието не е само папки и гишета

Методи Лалов: Правосъдието не е само папки и гишета

Defakto.bg
Покойният доайен на правото у нас проф. Живко Сталев
Методи Лалов

В първия почивен ден от уикенда, бившият председател на СРС Методи Лалов предложи на аудиторията си във  Фейсбук  снимки на едно от най-хубавите места в сградата на бул. Цар Борис III, където е разположен съдът.

Това е  витража със знака на съда, сътворен  от художника Петър Маламатенов, който е направил и стойките за знамената.Както и бюста на проф. Живко Сталев, направен от художника Сейфетин Шекеров – Сефо.
Тези неща ги нямаше в никой проект, казва Лалов.

Финансирането им – 18 000 лева за бюста и 9 500 лева за витража, беше осигурено чрез дарение. Направихме ги за да ги има, за да останат за хората, за да се изрази почит към един от учителите ни, да се възпитава разбиране, че правосъдието не започва от нас, че не е само папки и гишета, припомня магистратът.

Бившият председател на съда впечатли с грижата си за околното пространство на СРС.  През 2016 г. Лалов притисна общинската администрация да оправи инфраструктурата на общинската територия пред най-големия съд в столицата, чиито разбити тротоари, отрязани бетонни стълбове и обрасли храсти буквално застрашаваха живота и здравето на столичани на влизане в съда.

“Защо, когато се прави МОЛ или магазин на голяма търговска верига,е наложително околната инфраструктура и пространство да имат съответни на предназначението на обекта вид и функционалност?  А когато става въпрос за публична сграда на институция от такъв ранг, като Софийския районен съд,  цари пълно бездействие”, попита тогавашният шеф на съда.

Снимките от двора на съда (по-долу) са показателни за естетиката и уважението на ръководството на СРС, преди година, към огромното множество, което  ежедневно посещава храма на Темида на  бул. Цар Борис III.

About De Fakto

Проверете също

Защо е опасна за правосъдието новата ЕИСС (становище на 69 върховни съдии)

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов изпрати до министъра на правосъдието, с копие …

Бойко Рашков поиска от шефа на Националното следствие Борислав Сарафов да разследва главния прокурор Иван Гешев

От НСлС  бързо препратиха сигнала в Спецпрокуратурата с аргумента, че не са компетентни Служебният министър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.