Последни новини
Home / Законът / Бойко Атанасов: Друг на мястото на Борислав Сарафов отдавна щеше да е уволнен

Бойко Атанасов: Друг на мястото на Борислав Сарафов отдавна щеше да е уволнен

Defakto.bg

Друг на мястото на Борислав Сарафов отдавна щеше да е уволнен – така бунтовният следовател Бойко Атанасов коментира поведението на зам.-главния прокурор спрямо негови колеги по делото „Хитрино“, както и провала на ред шумни дела, работени под ръководството на висшия обвинител.  В предаването „Просто Диков“ на BIT Атанасов даде и пример – бившият шеф на спецпрокуратурата Светлозар Костов бе уволнен от ВСС „за интервю“, но за поведението на Сарафов прокурорската колегия на съвета и нейната етична комисия мълчат и не вземат отношение.

„Прокурорската колегия действа единствено под строй, каквото нареди Цацаров. Може би вече се готвят за преминаване към изпълнителната власт“, заяви следователят, който отдавна води битки за честта на пагона и за последно се запомни с разкритията за „шпицкомандата“ в прокуратурата.

Напомнено бе и друго – в последния момент Сарафов бе издигнат от група обвинители за член на новия ВСС, като сред предложителите е говорителят на главния прокурор и шеф на звеното „Антикорупция“ Румяна Арнаудова.

Следователят от НСлС Страхил Каменички прати Сарафов на съд за отправени обиди по време на служебно съвещание в Шумен, посветено на казуса „Хитрино“. Заведени бяха две дела – гражданско в София и наказателно в Шумен. Гражданското дело бе прекратено от Любомир Василев от СГС, без да му бъде даван ход, понеже зам.-главният прокурор бил действал в служебно качество и го бранел функционалния имунитет. Този прочит на конституционната забрана бе потвърден от Софийския апелативен съд. Шуменският районен съд обаче насрочи частното наказателно дело за обида срещу Сарафов, то ще се гледа на 20 април.

„Познавам Страхил Каменички отдавна, той е почтен професионалист, на когото най-вероятно му е дошло до гуша“, коментира Бойко Атанасов. Напомни, че преди десетина години той самият бе „жертва на подобно насилие от страна на зам.-директор на НСлС (Свилен Турмаков – б.р.)“.

„Тогава цялата държавна машина се стовари на главата ми. Сега него (Каменички – б.р.) ще го гонят по устав, ще го преследват, докато не го съсипят“, прогнозира Атанасов. И изрази надежда колегата да издържи.Пести ли имунитетът отговорност на висшестоящи за оскърбление на подчинени? Не, разбира се!

Още по темата:Пести ли имунитетът отговорност на висшестоящи за оскърбление на подчинени? Не, разбира се“

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Бивша заместничка на Невена Зартова виждала два пъти Мартин Божанов – Нотариуса в кабинета й

Бивша  заместничка на бившия районен прокурор на София Невена Зартова съобщи пред Прокурорската колегия, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.