Последни новини
Home / Законът / Кампанията „Великден за всеки“ събра 320 000 лева до момента

Кампанията „Великден за всеки“ събра 320 000 лева до момента

Defakto.bg

 

На Лазаровден омбудсманът Мая Манолова  дари 350 пакета с храна на нуждаещи се хора във Враца

Мая Манолова във Враца на празнична литургия в храм „Свети Николай“, отслужена за Лазаровден от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий.

Близо 320 000 лева са събрани до момента във второто издание на националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“, организирана за втора поредна година от омбудсмана Мая Манолова. Това  означава, че 16 000 пенсионери от цялата страна ще бъдат подпомогнати с ваучери на стойност по 20 лева за големия християнски празник. Най-късно в четвъртък възрастните хора могат да проверят дали са в списъците, изготвени от НОИ, които ще бъдат разлепени на централните пощенски клонове във всички общини. Талоните, с които ще може да се пазарува в 5 000 магазина са за тези пенсионери, които няма да получат правителствена надбавка от 40 лева, тъй като пенсията им надхвърля с малко минимума от 314 лева. Това обяви омбудсманът

Мая Манолова във Враца, където присъства на празнична литургия в храм „Свети Николай“,  отслужена за Лазаровден от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий.

„И през тази седмица продължава набирането на парични дарения, така че следващият транш ще стигне до нашите майки и бащи, баби и дядовци за другия голям празник – Гергьовден“, обясни Манолова.

Тя разкри още, че „Великден за всеки“ се организира в две части – едната е набиране на парични средства, а другата на хранителни продукти от акцията „Купи и сподели“, реализирана от доброволците на инициативата в 24 магазини в цялата страна.

„Днес подкрепихме  хората от Врачанската епархия с 350 хранителни пакета, които набрахме чрез акцията. Купи и сподели;, част от кампанията „Великден за всеки“, която реализираме с доброволци в 24 магазина в цялата

страна.  Разбира се, че тези пакети не са достатъчни, за да нахранят всички гладни, но е добро начало на една кампания, която може да бъде продължена от гражданите и на Враца. Това е знак на любов и съпричастност към ближния, което е най-важното за нас като християни. Нека пазарувайки за себе си, тези които имат възможност да купят продукти и за своя съсед, възрастен човек, който живее в немотия и чиято трапеза няма да бъде пълна за Великден“, призова Манолова.

Тя разясни, че тазгодишното издание на инициативата е надградена с друга – за отпадане на ДДС върху дарените храни, което вече е факт.

„Министрите през последните седмици си написаха, образно казано, домашното и сега е готов целият механизъм за стимулиране на производителите и търговците на храни да даряват, вместо да унищожават и в сряда ще направим първите дарения на храни, освободени от ДДС. Това означава, че ще има много повече дарени храни, които не само за празниците като Великден и Гергьовден , а всеки ден ще стигат до трапезите на гладните. Борбата срещу разхищението на храни и борбата срещу глада смятам да превърна в една от основните си каузи.

Надявам се да я превърнат в своя кауза и хората на България, защото да се пилее от едни, а в същото време други да гладуват е лишено от смисъл , смята Маналова.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.