Последни новини
Home / Законът / Кампанията „Великден за всеки“ събра 320 000 лева до момента

Кампанията „Великден за всеки“ събра 320 000 лева до момента

Defakto.bg

 

На Лазаровден омбудсманът Мая Манолова  дари 350 пакета с храна на нуждаещи се хора във Враца

Мая Манолова във Враца на празнична литургия в храм „Свети Николай“, отслужена за Лазаровден от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий.

Близо 320 000 лева са събрани до момента във второто издание на националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“, организирана за втора поредна година от омбудсмана Мая Манолова. Това  означава, че 16 000 пенсионери от цялата страна ще бъдат подпомогнати с ваучери на стойност по 20 лева за големия християнски празник. Най-късно в четвъртък възрастните хора могат да проверят дали са в списъците, изготвени от НОИ, които ще бъдат разлепени на централните пощенски клонове във всички общини. Талоните, с които ще може да се пазарува в 5 000 магазина са за тези пенсионери, които няма да получат правителствена надбавка от 40 лева, тъй като пенсията им надхвърля с малко минимума от 314 лева. Това обяви омбудсманът

Мая Манолова във Враца, където присъства на празнична литургия в храм „Свети Николай“,  отслужена за Лазаровден от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий.

„И през тази седмица продължава набирането на парични дарения, така че следващият транш ще стигне до нашите майки и бащи, баби и дядовци за другия голям празник – Гергьовден“, обясни Манолова.

Тя разкри още, че „Великден за всеки“ се организира в две части – едната е набиране на парични средства, а другата на хранителни продукти от акцията „Купи и сподели“, реализирана от доброволците на инициативата в 24 магазини в цялата страна.

„Днес подкрепихме  хората от Врачанската епархия с 350 хранителни пакета, които набрахме чрез акцията. Купи и сподели;, част от кампанията „Великден за всеки“, която реализираме с доброволци в 24 магазина в цялата

страна.  Разбира се, че тези пакети не са достатъчни, за да нахранят всички гладни, но е добро начало на една кампания, която може да бъде продължена от гражданите и на Враца. Това е знак на любов и съпричастност към ближния, което е най-важното за нас като християни. Нека пазарувайки за себе си, тези които имат възможност да купят продукти и за своя съсед, възрастен човек, който живее в немотия и чиято трапеза няма да бъде пълна за Великден“, призова Манолова.

Тя разясни, че тазгодишното издание на инициативата е надградена с друга – за отпадане на ДДС върху дарените храни, което вече е факт.

„Министрите през последните седмици си написаха, образно казано, домашното и сега е готов целият механизъм за стимулиране на производителите и търговците на храни да даряват, вместо да унищожават и в сряда ще направим първите дарения на храни, освободени от ДДС. Това означава, че ще има много повече дарени храни, които не само за празниците като Великден и Гергьовден , а всеки ден ще стигат до трапезите на гладните. Борбата срещу разхищението на храни и борбата срещу глада смятам да превърна в една от основните си каузи.

Надявам се да я превърнат в своя кауза и хората на България, защото да се пилее от едни, а в същото време други да гладуват е лишено от смисъл , смята Маналова.

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на Велико народно събрание

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.