Последни новини
Home / Законът / В последния ден: още трима претенденти за ВСС, съдийските кандидати станаха 20

В последния ден: още трима претенденти за ВСС, съдийските кандидати станаха 20

Defakto.bg

Още трима претенденти се включиха в надпреварата за ВСС от квотата на съдиите. С тях кандидатите стават общо 20 за 6 места. Днес е последният ден за внасяне на предложения.

Двама от новите кандидати са председатели – Янко Янев оглавява Апелативния съд в Пловдив, Мирослав Начев е начело на Окръжния съд в Кюстендил. Третият – Мирослав Йорданов, е редови магистрат в Районния съд в Русе.

Янко Янев

Под номинацията за Янев са се подписали 12 съдии от апелативния район на Велико Търново. Изтъкват, че кандидат има дългогодишна кариера в различните нива на системата, и богат административен опит – бил е председател на Районен съд – Дряново, заместник-председател на Окръжен съд – Велико Търново, а сега и председател на Апелативен съд – Велико Търново.

Като административен ръководител на този съд той е реформирал дейността му, налагайки спокойна и творческа обстановка за работа, и се е утвърдил като добър и уважаван човек и ръководител, пише в предложението. „Фактът на възходящото му професионално развитие е доказателство за това, което прави логично издигането на неговата кандидатура за изборен член на Висшия съдебен съвет“, посочват номниралите го.

Мирослав Начев

Мирослав Начев, втори мандат председател на ОС-Кюстендил , е издигнат от 7 магистрати от този съд.  В предложението те сочат, че кандидадът се ползва с уважение, демонстрира отлично познаване на проблемите на съдебната власт и на отделния магистрат, включително възможностите за тяхното разрешаване. Дългогодишният професионален опит в съдебната система, включително като административен ръководител, му позволява задълбочен и информиран поглед относно дейността на районните и окръжни съдилища, по въпросите за натовареността на магистратите, за разпределението и организацията на работата, който се изисква за оптимизация на съдебната дейност.

„В досегашната си дейност като съдия Мирослав Начев последователно е отстоявал принципни позиции, основани единствено на вътрешното му убеждение и на разпоредбите на закона, запазвайки достойнство и ниво, поемайки върху себе си съпътстващите трудности, изявявайки твърдост на характера, почтеност и откритост“, заявяват предложителите.

Зад Мирослав Йорданов застават 47 магистрати от районните съдилища в Русе, Тутракан и Бяла, от окръжния и от административния съд в Русе. Той е в съсдебната система от 1999 г., когато е назначен като следовател, а от 2006 г. е съдия в РС-Русе, се казва в предложението. „През годините е изградил авторитет на професионалист и безпристрастен магистрат, способен да взема правилни, адекватни и законосъобразни решения. Отстоява принципните си позиции с толерантност и умение за вслушване в чуждото мнение и становище“, заявяват номиниралите го.

About De Fakto

Проверете също

Зарков потвърди подкрепа за XXX-тия конгрес на Международната федерация по европейско право в София

Министърът на правосъдието Крум Зарков препотвърди ангажимента на Министерството на правосъдието за институционална подкрепа при …

Радев: Високата избирателна активност изисква отговорна кампания на държавата за доверие в изборния процес

Предстоящите избори трябва да излъчат управленско мнозинство с висока легитимност, което да се заеме с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.