Последни новини
Home / Законът / В последния ден: още трима претенденти за ВСС, съдийските кандидати станаха 20

В последния ден: още трима претенденти за ВСС, съдийските кандидати станаха 20

Defakto.bg

Още трима претенденти се включиха в надпреварата за ВСС от квотата на съдиите. С тях кандидатите стават общо 20 за 6 места. Днес е последният ден за внасяне на предложения.

Двама от новите кандидати са председатели – Янко Янев оглавява Апелативния съд в Пловдив, Мирослав Начев е начело на Окръжния съд в Кюстендил. Третият – Мирослав Йорданов, е редови магистрат в Районния съд в Русе.

Янко Янев

Под номинацията за Янев са се подписали 12 съдии от апелативния район на Велико Търново. Изтъкват, че кандидат има дългогодишна кариера в различните нива на системата, и богат административен опит – бил е председател на Районен съд – Дряново, заместник-председател на Окръжен съд – Велико Търново, а сега и председател на Апелативен съд – Велико Търново.

Като административен ръководител на този съд той е реформирал дейността му, налагайки спокойна и творческа обстановка за работа, и се е утвърдил като добър и уважаван човек и ръководител, пише в предложението. „Фактът на възходящото му професионално развитие е доказателство за това, което прави логично издигането на неговата кандидатура за изборен член на Висшия съдебен съвет“, посочват номниралите го.

Мирослав Начев

Мирослав Начев, втори мандат председател на ОС-Кюстендил , е издигнат от 7 магистрати от този съд.  В предложението те сочат, че кандидадът се ползва с уважение, демонстрира отлично познаване на проблемите на съдебната власт и на отделния магистрат, включително възможностите за тяхното разрешаване. Дългогодишният професионален опит в съдебната система, включително като административен ръководител, му позволява задълбочен и информиран поглед относно дейността на районните и окръжни съдилища, по въпросите за натовареността на магистратите, за разпределението и организацията на работата, който се изисква за оптимизация на съдебната дейност.

„В досегашната си дейност като съдия Мирослав Начев последователно е отстоявал принципни позиции, основани единствено на вътрешното му убеждение и на разпоредбите на закона, запазвайки достойнство и ниво, поемайки върху себе си съпътстващите трудности, изявявайки твърдост на характера, почтеност и откритост“, заявяват предложителите.

Зад Мирослав Йорданов застават 47 магистрати от районните съдилища в Русе, Тутракан и Бяла, от окръжния и от административния съд в Русе. Той е в съсдебната система от 1999 г., когато е назначен като следовател, а от 2006 г. е съдия в РС-Русе, се казва в предложението. „През годините е изградил авторитет на професионалист и безпристрастен магистрат, способен да взема правилни, адекватни и законосъобразни решения. Отстоява принципните си позиции с толерантност и умение за вслушване в чуждото мнение и становище“, заявяват номиниралите го.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.