Последни новини
Home / Законът / Германски съд спря експулсирането на бежанец у нас поради „риск за живота и здравето му“

Германски съд спря експулсирането на бежанец у нас поради „риск за живота и здравето му“

Defakto.bg

През февруари т.г. Комитетът по правата на човека към ООН спря връщането на сирйци в България заради „опасност от жестоко, нечовешко или унизително отнасяне“.

Германски съд спря експулсирането на 19-годишен кюрд в България заради нечовешките условия, при която биват държани бежанците. Съдът в Хановер уважи молбата му и го остави в Германия, съобщи БНР.

С тази присъда експулсирането на бежанци обратно в България на този етап спира да се изпълнява. Присъдата не може да се обжалва, тя  може да се преразгледа едва след като българската държава направи сериозни промени и гарантира хуманното отношение към бежанци, обяви говорител на съда в петък.

Мотивите за произнасянето й са много. Един от тях е, че експулсираните нямат гаранция за намиране на жилище и са застрашени от това да останат да живеят на улицата.

В случая с 19-годишния кюрд фамилията му е получила бежански статут в България, но е продължила към Германия. Германските власти първоначално е трябвало да го върнат обратно, но съдът отхвърля това.

Българската държава не може да аргументира нечовешко и застрашаващо съществуването отношение към бежанци, получили гаранция за защита, като посочва, че собствените й граждани имат трудности в оцеляването, сочи съдът.

Бежанците и местните граждани не са поставени в равни условия, тъй като чужденците не разполагат дори със социални, роднински или съседски контакти, които да облекчат по някакъв начин съществуването им. Тъй като те са оставени сами на себе си, без държавна подкрепа, има сериозен риск за живота и здравето им, се казва още в мотивите на съда.

През февруари 2017 година, в решение по дело на сирийско семейство ( Р.A.A. и З.M.) срещу Дания от 15 декември 2016 г.,  Комитетът по правата на човека на ООН  спря връщането на бежанци в България заради опасност от жестоко, нечовешко или унизително отнасяне.

Двамата сирийски граждани,  е трябвало да бъдат депортирани от Дания обратно в България, където първо са подали молба за закрила, в съответствие с Дъблинския регламент. Тяхната депортация обаче би представлявала нарушение на член 7 от Международния пакт за гражданските и политическите права поради непоносимите условия на живот в България, прие Комитетът по правата на човека на ООН.

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen + eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.