Последни новини
Home / Законът / Кой от бившето ръководство на СГС колко спецсредства е разрешил, поименно, пита Лозан Панов

Кой от бившето ръководство на СГС колко спецсредства е разрешил, поименно, пита Лозан Панов

Defakto.bg

Да се посочат имената на съдиите в СГС, разрешавали използването на специални разузнавателни средства (СРС) през 2015-2016 г., както и броят на издадените от всеки от тях разрешителни. За това настоява председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, точката е включена в дневния ред на съдийската колегия на ВСС за утре.

Конкретната формулировка е: „Проект на решение по предложение на председателя на Върховния касационен съд по повод на Доклад ДЗ № 144/03.04.2017 г. за дейността на Отдел „Защита на класифицираната информация“ по ЗСРС и ЗЕС за 2015 и 2016 г. на Софийския градски съд“.

Случва се, след като миналия вторник председателят на СГС Калоян Топалов изпрати на Сотир Цацаров, Лозан Панов, парламента, Бюрото за контрол над СРС доклада за шокиращи нарушения при разрешаването на спецсредствата по Закона за СРС и на проследявянето на интернет-кореспонденцията и на телефонни разпечатки по Закона за електронните съобщения.

„Считам, че при изготвянето на доклада са констатирани достатъчно на брой нарушения, които да бъдат проверени за наличие на извършени противоправни деяния, изпълващи състав на престъпление по Наказателния кодекс на Република България”, написа Топалов на Цацаров. И подчерта – главният прокурор трябва да уведоми председателя на СГС за резултатите от извършената проверка.

Сега на свой ред Панов иска яснота – не само за нарушенията, но и за нарушителите, поименно.

Имената им, впрочем, не са тайна, споменават се и в доклада. В този период, при предното ръководство на Софийския градски съд, разрешителни за СРС са подписвали освен председателя Владимира Янева (която е и подсъдима за това), нейните заместници Богдана Желявска, Петя Крънчева, Николай Димов и Иво Дачев. Детайлизирането обаче ще позволи на съдийската колегия, ако поиска, да потърси дисциплинарна отговорност за нарушенията.

Дотук с понижение в ранг за „грешките“ в стила и начина на ръководство, констатирани от обширна проверка на съда, бе наказана Владимира Янева, дисциплинарното й дело за „Червей“ (където са нарушенията при СРС) е спряно до завършване на наказателния процес. Намаляване на заплатата с 15 % за 1 г. бе санкцията за Петя Крънчева също по данните от тази проверка, но не за СРС. Богдана Желявска бе тотално оправдана от кадровиците. Всички оспориха наказанията пред ВАС, там няма финал в изчакване на прословутото тълкувателно решение потъкувателно дело №7 от 2015 г., касаещо именно дисциплиплинарното наказване на магистрати.

Сега има нови данни и факти. В доклада са изброени 29 нарушения при разрешаването на СРС и десетина по Закона за електронните съобщения. Стряскат констатации за немотивирани разрешителни, позволяване на спецсредстна включително срещу дипломати, което е забранено по Виенската конвенция, както и за престъпления, които не са тежки и за разкриването им не могат да се ползват спецразузнавателни средства. Давани са разрешения въпреки абсолютната неяснота какво налага включването на СРС, както и извън подсъдността.

About De Fakto

Проверете също

Първи осъден за търговия с гласове, 440 преписки и 56 производства за нарушения на политическите права

57-годишен мъж от плевенското село Ставерци е първият осъден за купуване на гласове за предстоящите …

Антон Станков: След решението за мандатите, съдиите Гроздан Илиев и Анастас Анастасов трябва да се върнат автоматично в КС

„Конституционният съд си вкара страхотен автогол, защото се опита да компенсира липсата на политическа воля за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.