Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата нареди арест за съпругата на Цветан Василев, пусна европейска заповед

Прокуратурата нареди арест за съпругата на Цветан Василев, пусна европейска заповед

Defakto.bg

След Цветан Василев прокуратурата поиска арест и на съпругата му Антоанета Василева. С постановление от 23 март е разпоредено тя да бъде задържана за 72 часа. Поводът – на същата дата, 23 март Василева е обвинена за пране на пари, но местонахождението й не било ясно.

Антоанета Василева е в Белград, при съпруга си. И разследващите са уведомени от мен, че е там, категоричен бе адвокат Константин Симеонов пред De Fakto.

Тези факти изплуваха днес, след като стана известно, че за утре в Софийския апелативен съд е насрочено дело по казуса по жалба на защитника.

Преписката за пране на пари срещу Цветан Василев и Антоанета Василева е още от 2014 г., когато материалите бяха отделени от гръмкото разследване за КТБ. Госпожа Василева бе викана и в столичното следствие да дава показания по него. И ги даде.

Три години по-късно се стига до обвинение. Спрямо Антоанета Василева е издадена и европейска заповед за арест. С други думи, историята очевидно се повтаря. И – по време – съвпада със зациклянето на искането за екстрадиция на Цветан Василев в сръбския съд. За последно казусът отново е на първа инстанция след настояване на магистратите от западната ни съседка от България да им обяснят за какво престъпление точно искат връщането на Василев – присвояване, ръководене на организирана престъпна група, безстопанственост или нещо друго.

Що се отнася до прането на пари, за което сега е обвинена Антоанета Василева, то, според прокурорите,  е опредметено в луксозна вила в Женева, придобита през 2012 г., когато Цветан Василев е шеф на надзорния съвет на четвъртата по големина банка в България и е неин мажоритарен собственик. Предикатното (предшестващото) престъпление е присвояването от КТБ, за което е обвинен Василев.

И какво се случва? След постановленията от 23 март, Симеонов обжалва това за предварителния арест пред Софийския градски съд. СГС заседава по случая на 30 март, но заради неявяването на адвоката и на самата Василева оставя жалбата без разглеждане и прекратява делото. Именно това определение оспорва сега Константин Симеонов пред апелативния съд и настоява казусът да се върне на първата инстанция, обясни самият той. Защитникът заявява,  че по времето, когато случаят е насрочен в СГС, е бил в Москва и е нямало как да се информира за датата, още по-малко да присъства. Приложил е документи за това пред САС.

Какво ще стане нататък, можем да гадаем.

По гръмкото дело „КТБ“ още тече предявяване на материалите, едва след това може да бъде изготвен и внесен обвинителен акт в спецсъда. Там пък междувременно защитникът на една от обвиняемите – зам.-главната счетоводителка Борислава Тренева-Кючукова е поискал незабавно внасяне на случая в съда заради изтичане на повече от 2 г. от повдигането на обвинение. Спецсъдът дотук е отказал, изчислявайки, че немалка част от времето папките не са били у разследващите, а в съда по разни жалби, включително и последната от името на Кючукова. А ние тогава с какви материали се запознаваме в следствието, след като те са в съда, питат защитници.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.