Последни новини
Home / Законът / С брошури и значки прокуратурата ще разяснява кой кой е в Темида

С брошури и значки прокуратурата ще разяснява кой кой е в Темида

Defakto.bg

С две информационни брошури и две презентации прокуратурата ще разяснява на гражданите структурата и функциите на съдебната власт, правомощията на ВСС, както и как да сигнализират за извършено престъпление и какви са правата им като свидетели.

Мащабната кампания се разгръща по разпореждане на Сотир Цацаров, позоваващо се на решение на правната комисия към пленума на ВСС, става ясно от съобщение на прокуратурата.

Материалите се разпращат до окръжните и районните прокурори по образователната програма “Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. А агитацията няма да спре дотук – предвижда се изработване на значки за учениците, участващи в програмата. Тя е съвместна инициатива на ВСС и Министерството на образованието и науката.

“Целта е повишаване информираността на обществото относно спецификата и компетентността на отделните органи на съдебната власт”, заявяват от прокуратурата.

Така например в материалите се разяснява, че в разговорния език се е наложила думата “магистрат” като обща за съдиите, прокурорите и следователите у нас. А въпросната дума идва от латинската magistratus, която означава “длъжностно лице” в Древен Рим. Както и в момента в България има 2236 съдии, 1506 прокурори и 444 следователи.

Пресъздадени са конституционните и законови текстове за разделението на властите и функциите на съда, прокуратурата, следствените органи, както и на ВСС.

Най-конкретната информация е за това как се подава сигнал до престъпление – че може да се прави както устно, така и писмено, но не и анонимно, защото такива сигнали не се разглеждат. дадено е описание какво се случва със сигнала нататък до преценката на прокурора дали наистина са налице данни за престъпление. Посочени са и правата и задълженията на свидетелите, включително че имат право на защита, при реални заплахи срещу тях.

About De Fakto

Проверете също

Писменият изпит по “външния” конкурс за административни съдии ще е на 31 юли в СУ

Писменият изпит по конкурса за първоначално назначаване в административните съдилища ще се проведе на 31 …

Софийският районен съд отхвърли иск на съдия. И го порица за грубо шиканиране на процеса и драстично разминаване с етичните норми

Магистрат, който не зачита закона, когато не съди, погазва дадената клетва Софийският районен съд (СРС) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.