Последни новини
Home / Законът / ВСС отказа да се занимава с драстичните нарушения със спецсредства и да изслушва Бойко Рашков

ВСС отказа да се занимава с драстичните нарушения със спецсредства и да изслушва Бойко Рашков

Defakto.bg

Но Калпакчиев лично ще покани шефа на Бюрото за СРС

С константно мнозинство – 5 срещу 7 гласа, мнозинството в съдийската колегия отказа да се занимава с доклада за драстичните нарушения при разрешаването на спецразузнавателни средства и разкриване на трафични данни в СГС. Последователно бяха отхвърлени предложенията на Лозан Панов да се изискат имената на съдиите-нарушители, както и на Калин Калпакчиев да се изискат сведения за тези „чувствителни” дейности от всички окръжни съдилища иот спецсъда. Пак така, с 5 срещу 7 гласа не се прие и предложението да се покани за изслушване шефа на Бюрото за контрол над СРС Бойко Рашков.

С 11 на 1 гласа („против” бе Георги Колев) колегията единствено прие доклада, изпратен от Калоян Топалов, за сведение.

Аз като член на ВСС ще поканя Бойко Рашков в колегията по темата, обяви обаче Калин Калпакчиев.

По време на развихрилия се дебат се случи забавно преплитане на имена. Лозан Панов редовно бъркаше Калоян Топалов и Калин Калпакчиев, а самият той бе назован „господин Лозанов” – от Каролина Неделчева.

Иначе става дума за доклада, изпратен от Топалов и на Сотир Цацаров, Бойко Рашков и в парламента за нарушенията по Закона за СРС и Закона за електронните съобщения през 2015 г. и 2016 г. в СГС. В него бе посочено единствено, че в този период разрешитерни са подписвали бившият председател Владимира Янева и заместниците й Богдана Желявска, Петя Крънчева, Иво Дачев, Николай Христов. Но не и кой от тях е допускал констатираните нарушения.

Впечатляващ комфорт

Основните от тях днес бяха напомнени от Лозан Панов – исканията за СРС са били немотивирани, налице са много случаи, когато един заявител по едно и също оперативно дело за едно лице е депозирал две искания, разрешителни са искани от некомпетентни заявители и са им давани. Подчертано бе също и че спецсредства са прилагани спрямо дипломатически и консулски представителства, както и спрямо лица с дипломатически и консулски имунитет, които са под закрилата на Виенската конвенция.

„Имаме впечатляващ съдебен конфорт, предоставен на органите на досъдебното производство в посочените периоди, не става ясно какво се случва със спецсредствата, засягат се права и законни интереси на гражданите, включително и на чужди граждани с дипломатически имунитет”, изтъкна Лозан Панов, мотивирайки предложенията си.

Представителства на ЕК и НАТО слушани ли са?

Галя Георгиева първо помоли за „малко разяснения”, конкретно – кои чужди представителства са подслушвани и има ли сред тях представителства на Еврокомисията и на НАТО. „Ако нямате такива сведения, да ги поискаме от Калоян Топалов”, предложи Георгиева.

Лозан Панов отвърна, че не знае нищо повече от написаното в доклада. „Разбирам вашия интерес”, каза той на Георгиева.

А спецсъда?

Докладът за СГС ни дава основание да поискаме същите данни за разрешителните за спецсредства и трафични данни и от председателя на специализирания наказателен съд Георги Ушев, заяви Калин Калпакчиев. И се мотивира – в този съд разрешителните нарастват, макар че законовите му компетенции дотук са нараснали само с престъпления срещу републиката – шпионаж, диверсия, тероризъм (за тероризъм има 2 дела – за атентата в „Сарафово“, където спецсредства очевидно не са били прилагани, и срещу сирийски граждани – б.р.). В същото време от последния доклад на Ушев е станало ясно, че през 2014 г. разрешителните за СРС са били 1101, а през 2015 г. – 1111, като по тях са изготвени едва 132 броя веществени доказателствени средства. Поиска да се изслуша и Бойко Рашков по внесения от Топалов доклад.

Защо да се занимаваме?

„Не разбирам защо ВСС се занимава с това. Ако смятате, че има дисциплинарни нарушения, внесете предложения. Що се отнася до данните за чуждите представителства, това е въпрос, касаещ националната сигурност. Макар че и това, което в момента дискутираме, не знам дали е допустимо”, възпротиви се Георги Колев.

Напълно поддържам, присъедини се Галя Георгиева, напомняйки че членовете на ВСС вече не могат да предлагат образуване на дисциплинарни дела и „каквото и да научим за извършителите ще е безпредметно”. Тя се отказа и от искането да се каже кои представителства са подслушвани. И запита какво повече ще им каже Бойко Рашков.

Наша работа е, ние отговаряме за системата

„Не съм съгласна, че не е работа на съдийската колегия, тя се занимава с организацията на дейността на цялата система от съдилища. Ние трябва от частния случай да изведем извода и да вземем мерки да не се посяга върху чувствителната сфера на гражданите, включително и на чужди граждани, и на такива с дипломатически имунитет”, включи се Галина Карагьозова. За мен дебатът е какво можем да направим за системата, добави тя.

Дотук не сме получавали нито един такъв доклад отдругаде освен от СГС, а събирането и обобщаването на такава информация е пряка функция на съдийската колегия във вазимодействие с бюрото за СРС, Инспекторатът не прави такива проверки, каза Калпакчиев.

Каролина Неделчева възрази, че всичко това вече е правено веднъж след обширната проверка на СГС при ръководството на Владимира Янева, а исканите данни ги има в годишните доклади за дейността на съдилищата.

Ако сме направили нещо еднократно и установим, че ефект няма, трябва ли да преустановим, риторично запита Соня Найденова.

С риториката си и и останаха.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.