Последни новини
Home / Законът / В Страстната седмица: Крясъци и двоен аршин в съдебния съвет

В Страстната седмица: Крясъци и двоен аршин в съдебния съвет

Defakto.bg

Грозен финал беляза днешното заседание на съдийската колегия на ВСС. В Страстната седмица кадровици крещяха с настояването да стане така, както искат те и се наричаха „лъжец”!

Завидна амплитуда показа представляващият съвета Димитър Узунов, като успешно заглуши гласовете на останалите в залата, а после сипеше забележки към инакомислещите и критики към водещия заседанието Лозан Панов.

С избухванията си напомни сходни реакции на главния прокурор Сотир Цацаров по други поводи.

В замерването с обвинения за „каши”, какво трябва да се прави и какво не, какво се докладва и какво не и прочее генерални съображения се включиха, разбира се, и други. Дотам, че пътьом се забравяше какво точно се обсъжда.

Все пак, какво свършиха?

Първо, наместиха в края на дневния ред предложенията на Калин Калпакчиев да се поднови дебатът за неговите „укорими” познанства с Мирослава Тодорова и Христо Иванов. Както и да се разисква внесеното от него писмо от Съюза на съдиите с въпроса към ВСС „грешно” ли е магистрати да са техни членове.

Замисълът бе прозрачен – на тези точки мнозинството да си тръгне, кворумът да пропадне и заседанието да се прекрати. Или поне да се претупа. (Учудващо, не си тръгна, но защо – по-долу).

Тук публиката имаше щастието да чуе провикванията на Узунов: „Искам да направя процедурно предложение, искам да направя процедурно предложение!”, подкрепени с активни ръкомахания.. „Защо викате, какъв е този тон?”, реагира Лозан Панов. „Мислех, че сте оглушал”, без притеснение отвърна Узунов.

Светла Петкова пък поиска първо да им се представи протокол от заседание на УС на Съюза на съдиите с подписи на членовете му, пък тогава ще гледат писмото.

А Юлия Ковачева бе атакувана дали съвестно си изпълнява задълженията като зам.-председател на съдийската Комисия по атестирането и конкурсите (КАК).

Драмата Бургас

Преодолявайки „драматичните” инициативи на Калпакчиев обаче кадровиците кацнаха в друга драма покрай административния съд в Бургас.

Накратко – там няма избран титулярен председател, доскоро и.ф. е била Таня Евтимова след изтичането на мандата й начело на съда. Какво се е случило напоследък остана неясно, но Евтимова е подала молба да я освободят от временното председателство и да я назначат за редови съдия, като се открие нова щатна бройка. А след като не е получила отговор, вече е поискала да я преместят в окръжния съд в града.

Председателят на ВАС Георги Колев, от своя страна, предлага за временен председател на административиня съд в Бургас да се назначи „външен” човек – Панайот Генков от ВАС (замесен навремето в гръмкия скандал с получените на безценица парцели край морето в Приморско, станал известен и като „Бедните в Приморско”). И още – Генков да отиде на щата, който ще бъде освободен от Евтимова.

КАК е предложила да се удовлетворят исканията, докладва Юлия Ковачева. Но с уточнението – съдия Евтимова може да бъде назначена само на 1 свободна длъжност в окръжния съд, определена по принцип за първоначално назначаване, но за която няма обявен конкурс. За останалите 3 свободни места в ОС конкурси е имало, за заемането им са подадени молби от участници в конкурсите.

Последва спор трябвало ли да се уточнява на кой точно щат да се назначи Евтимова или не и има ли значение дали ще се стигнедо противопоставяне на права между нея и участниците в конкурс. Или няма значение.

Кандидатът Панайот Генков

След което се стигна до кандидатурата на Панайот Генков.

Тук Калин Калпакчиев попита Георги Колев с какви точно мотиви предлага този съдия от ВАС, а не магистрат от административния съд в Бургас, например. С уточнението, че в случая позоваването на прецедента с назначаването на Владимир Йорданов от ВКС за временен шеф на Софийския градски съд след оставката на Янева не върши работа – тогава е било ясно обяснено, че предвид създалата се ситуация в съда само човек „отвън” може да успокои атмосферата и да въведе ред. В случая такива твърдения няма.

А Георги Колев се подсети, че изрично трябвало да се уточни – като стане и.ф. председател на съда в Бургас, Генков трябва да запази възнаграждението си от ВАС (нерде Ямбол, нерде Стамбул!). Все пак след това Колев заяви, че не смятал за нужно да излага повече мотиви – един зам.председател му отказал, пък друг е участвал в провален конкурс за титуляр.

Но Лозан Панов напомни за друг случай – с апелативния спецсъд, когато той беше предложил „външен” временен председател от ВКС (Николай Дърмонски). А „Светла Петкова ми каза, че на нищо съм направил съдийското самоуправление, защото не съм се обърнал към съдиите”, подчерта Панов. И продължи: „Сега аз ви казвам, че стандартите ви са двойни, не са еднакви. Когато аз правя предложение, от мен се иска да съм провел общо събрание, а когато го прави г-н Колев никой не смята за необходимо да е свиквано такова”.

Намеси се Узунов: „Сочи се формален, а не основния мотив. Основният мотив тогава да не ви подкрепя, г-н Панов, е че нямаше свободен щат, не внушавайте за колегията и колко е виновна г-жа Светла Петкова!”.

Галя Георгиева се опита тя да даде мотив за назначаването на Генков – че първият председател на съда в Бургас Атанас Вълков отдавна бил отстранен, защото е подсъдим, а пък след като сегашният и.ф. иска да се премести, явно наистина трябва „външен” човек! И също се развика, след реплика на Галина Карагьозова, която публиката не чу.

Узунов пак се оказа на линия, този път с критика: „Може ли такова ехидно подмятане непрекъснато!”

„Ама вие викахте, а сега…”, изпадна в недоумение Панов.

„Ами вдигах ръка, вдигах, вие не си вдигахте главата!”, не се даде Узунов.

С 11 на 1 гласа разместванията в Бургас станаха факт.

Уви, в последвалите други кадрови точки духовете не се умиротвориха, ситуацията остана изнервена, а от микрофоните се чуваше как кадровици се наричат един друг „лъжец”.

Това очевидно бе последното заседание на ВСС преди Великден, други насрочени до края на седмицата няма. Кадровиците ще запразнят.

Днешните сцени не бяха изненада, имало е и по-грозни. Но все (наивно) си мислехме, че в Страстната седмица страстите са за друго. Нищо подобно, уви. Кръстният път не трогва ВСС.

P.S. След 19 ч. дойде ред на „точките” на Калпакчиев.

Той предложи да се обявят за недопустими изявления във ВСС и медийни кампании, уронващи авторитета на Съюза на съдиите и дискриминиращи негови членове спрямо членовете на останалите съсловни организации.

Учудването, че заседанието продължава, веднага намери отговор – да се даде оценка на предложителя Калпакчиев.

Колегата Калпакчиев се чувства застрашен от нещо или иска всички да застъпват неговото мнение, обяви Георги Колев.

Не знам в качеството си на какъв повдига този въпрос, а и се мултиплицират неверни твърдения, намеси се Светла Петкова. И отрече тя някога да е твърдяла нещо негативно за кандидат заради членството му в ССБ. „Никога в дейността си като член на ВСС и различни комисии не съм се интересувала дали магистратите са членове на съюзна организация. Съветвам господин Калпакчиев за моя сметка да не си прави пиар акция!“ И съвсем сериозно заяви, че не тя, колегата уронва престижа както на ВСС, така и на ССБ. (Кой какво е твърдял обаче се помни).

„Вместо да демонстрирате уважение към възрастта и опита на Светла Петкова мънкате, каквото ви е написано. Тя нито ви е на възрастта, нито на акъла!“, смислено се включи Узунов. И пак повиши тон: „Хората се отблъскват от вашето поведение, ние имаме много приятели, слезте на земята, не мислете, че се къпете в любовта на народа!“

Аз не съм член на Съюза на съдиите, но този нездрав интерес към членуващите в организацията, не е добър, опита да обобщи Лозан Панов.

С 4 срещу 8 гласа предложението на Калпакчиев бе отхвърлено.

Членуването в съсловни организации не носи нито позитиви, нито негативи, бе алтернативното предложение на Лозан Панов. С 5 срещу 7 гласа и то не мина.

Рестартът на дебата за обсъждането на контактите на Калпакчиев бе отложен.

Кадровиците потеглят към светлите празници, който както ги разбира.

About Елена Енчева

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.