Последни новини
Home / Законът / Защо КНСБ напусна преговорите за промени на Наредба по Закона за държавния служител

Защо КНСБ напусна преговорите за промени на Наредба по Закона за държавния служител

Defakto.bg
Координационният съвет на КНСБ взе решение представителите й да напуснат работната група към МС, която подготвя Наредбата по чл. 46а от Закона за държавния служител.
През 2016 г. бяха приети изменения и допълнения в ЗДСл (ДВ, бр. 57 от 2016 г.), като скандално и в нарушение на Правилника за организация на дейността на НС за второ четене в зала от проекта бяха извадени, незнайно защо и от кого, текстове, предложени от КНСБ за създаване на система от норми, чрез които и по подобие на нормите в КТ (чл. 50 – чл. 60 КТ) да се уреди колективното договаряне в ЗДСл.
Това се казва в прессъобщение на КНСБ, в което подробно е описан коренът на проблема.
Вместо колективно договаряне,  бе създаден и приет нов чл.46а ЗДСл, чрез който вниманието и процесите на диалог в държавната администрация се пренасочват в други посоки, т.е., усилията да се уреди колективното договаряне в закона бяха заличени с един анонимен замах, сочат синдикалистите. 
Малко след като измененията и допълненията в ЗДСл са били обнародвани в „Държавен вестник“, КНСБ на експретно ниво е полуила покана за участие в работна група на МС, която ще подготвя Наредба, основана на посочения по-горе член от ЗДСл.   
„За наше съжаление въпреки активното участие на нашите експерти във всички заседания и предложения за възстановяване чрез наредбата на замисъла за уреждане на колективното договаряне  това не се случва. Вместо това работата в групата върви в безмислена и ненужна по наше мнение посока.
Липсата на ясна законова уредба на колективното договаряне за държавните служители, както и липсата на подобни норми в настоящия проект на Наредба, отново ще активизират критиките на Комитета на експертите към Съвета на Европа за неприлагане на колективното договаряне в държавната администрация (чл. 6 от Европейската социална харта /ревизирана/)“, казват от КНСБ.
И още:  „Припомняме, че през 2005 г. КНСБ, КТ„Подкрепа” и Европейската конфедерация на профсъюзите подадоха колективен иск до Съвета на Европа срещу Република България, във връзка с неуреденото право на стачка в Закона за държавния служител. Това действие бе свързано с чл. 6 от ЕСХ, което урежда както правото на стачка, така и правото на колективно договаряне. След като в закона вече е уредено правото на стачка, ние очакваме от следващото правителство и 44 Народно събрание да уредят по категоричен и безспорен начин и правото  на колективно договаряне за работещите в държавната администрация“ 
За синдикалистите няма спор, че изискванията на посочения текст от ЕСХ  (ревизирана) могат да бъдат изпълнени, само и ако колективното договаряне за работниците и служителите от държавната администрация бъде уредено, чрез норми в Закона за държавния служител, по подобие на правната уредба в КТ.

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Правителството за втори път гласува антикорупционния закон срещу “ развалата“ по високите етаж на властта

Министерският съвет отново гласува проекта на Закон за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши …

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.