Последни новини
Home / Законът / Край! 27 кандидати за 6 места от съдийската квота във ВСС

Край! 27 кандидати за 6 места от съдийската квота във ВСС

Defakto.bg

Общо 27 кандидати са номинирани за професионалната квота на съдиите в новия ВСС при налични 6 места. Мандалото за внасяне на предложения хлопна в края на работния ден вчера, но почти до края на работния ден днес на страницата на съвета се качваха имена и предложения.

Така общо за 11-те изборни членове от квотата на съдебната власт – на съда, прокуратурата и следствието в новия ВСС, ще се състезават 41 претенденти. Прокурорите са издигнали 13 за 4 места, следователите са най-скромни – имат един кандидат, Евгени Диков, за 1 място от тяхната квота.

Някои от новите съдийски номинации, обявени днес, впечатляват с мощната подкрепа.

Светлозар Рачев от административния съд в Габрово е издигнат от 150 съдии от всички 28 административни съдилища в страната плюс ВАС. Подпис под неговата номинация пръв е сложил Георги Колев, сред предложителите е и председателят на административния съд в София Радостин Радков.

В номинацията се изтъква, че Светлозар Рачев е бил два мандата председател на административния съд в Габрово, ползва се с безспорен авторитет и уважение сред съдиите и служителите. „Строг, но справедлив като съдия, предпочитан и обичан като ръководител, всеотдаен и заслужаващ колега – така описват Светлозар Рачев хората,  с които работи, които го познават, гражданите на град Габрово”, пише в предложението.

Емил Дечев

Рекордьор е и Емил Дечев от Софийския градски съд – издигат го 116 съдии от САС, СГС, Нови Пазар, Пазарджик, Ямбол, Севлиево, Благоевград, Перник, Луковит.

„Човек с характер и независим свободен дух, който през годините не се е срамувал да заема публично позиция. Активно е изразявал мннеие за работата на съда, отстояването на независимостта на съдиите, нуждата от реформа“, се сочи в предложението. Емил Дечев има почти 17 г. като съдия, той е лектор в НИП по право на ЕС и Европейската конвенция за защита правата на човека, работил е в дирекция „Права на човека” в Страсбург на СЕ.

Райна Мартинова, доскоро зам.-председател на Софийския районен съд, дала оставка заедно с целия екип на Методи Лалов, е номинирана от 51 магистрати от районни, а и окръжни съдилища в Нови Пазар, Благоевград, Варна, Ловеч, Стара Загора, СРС, както и от административния съд в Бургас. От тази бройка 34 са колегите на Мартинова от Софийския районен съд.

Райна Мартинова

„Издигането на надрегионални кандидати, които да притежават способности, нравственост и капацитет да защитават всеки съдия от страната не само е възможно, но и единствено адекватно на конкретните нужди на системата.

Тази ни увереност се гради на професионалната биография на съдия Мартинова и на показаните от нея качества и енергия по подобряване организацията на съда, защитата на индивидуалната независимост на съдиите  и отстояването на правото им на нормални условия на труд”, четем в предложението. Райна Мартинова е в системата от 2006 г., през 2015 г. е избрана за зам.-председател на СРС.

Калин Баталски

Калин Баталски от Окръжен съд-Кюстендил е издигнат от 27 съдии от региона, от Перник, Радомир. Той е бил ръководител на районния съд в Радомир. „Отлична теоретична подготовка, висока квалификация, точност, оперативност, умения за работа в екип“, казват предложителите за него.Съдия Баталски е член е на две международни работни групи в рамките на Съвета за регионално сътрудничество в Сараево .

Атанаска Дишева от ВАС е номинирана от 7 свои колеги от съда, сред които Соня Янкулова. Има 26 години като съдия. „Съдията се познава по актовете, които постановява, а актовете на съдия Дишева говорят убедително за високите й професионални качества. Изключителен юрист, активен лектор в НИП, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските административни съдии“, четем в предложението.

По-рано днес бяха обявени и номинациите на Владимир Вълков от СРС и Вера Цветкова от Софийския апелативен съд.

Издигнатите съдийски кандидатури, освен с многобройността и регионалната пъстрота – Бургас, Варна, Пловдив, Кюстендил, Русе, Брезник, Габрово, разбира се и София, впечатляват и с друго. За първи път има толкова претенденти за управленския орган на Темида от районни съдилища – 6, мощна е и групата на върховните съдии – двама от ВАС и четирима от ВКС. Може би за първи път шанс за ВСС имат магистрати от административни съдилища, налице е и претендент от спецправосъдието.

Общото събрание на съдиите за избор е свикано на 10 юни, когато ще се изслушват всички претенденти, и на 17 юни, когато ще е самият вот – електронен или с бюлетини, по избор.

За първи път съдиите ще избират „своите“ във ВСС в пряк вот, на принципа 1 магистрат-1 глас.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатите честитят Деня на независимостта: Да помним единението и да не се борим помежду си, а за интересите на България

По случай 115 годишнината от провъзгласяването на българската независимост, Висшият адвокатски съвет поднесе   почитанията си …

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.