Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата поиска от министър да разследва сам твърденията си за нарушения при санирането

Прокуратурата поиска от министър да разследва сам твърденията си за нарушения при санирането

Defakto.bg

По повод твърдението на  министър Спас Попниколов, че е сезирал прокуратурата за констатирани нарушения при разходването на публичен ресурс по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, пресцентърът на прокуратурата потвърди, че такъв сигнал е подаден.  Той е адресиран до главния прокурор и е изпратен по компетентност на Софийска градска прокуратура.

„Санирането, което заварих, като цяло е добра идея, но трябва да се направят промени в правилата, да се коригират цени. Има констатирани нарушения и съм дал сигнал до прокуратурата. Има съмнения за нарушения и затова съм дал сигнал до прокуратурата, за да провери нещата. Цените са прекомерно високи и необосновани“, коментира Попниколов. Според него има договори с неосигурено финансиране.  „Първоначалните цени на програмата са били от 290 лв. без ДДС на квадратен метър. Сега са 140 лв.“, каза още Попниколов.

Тъй като в сигнала му обаче не бил посочен конкретен случай на нанесена вреда на бюджета при изпълнение на посочената програма, а само неясни и неконкретни данни, на 06.април 2017 г. наблюдаващият прокурор от СГП е изискал от МРРБ конкретни данни  дали са извършвани проверки във връзка с прилагането на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, конкретни нарушения на длъжностни лица или фирми-изпълнители, както и дали е  установена нанесена вреда на държавния бюджет, в какъв размер, в резултат на кои действия или бездействия и от кои лица е причинена вредата.

Изискано е информацията да бъде придружена с копия от съответните документи.

Пълният текст на писмото от СГП :

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПОПНИКОЛОВ,

В  Софийска градска прокуратура е образувана пр. № 9519/2017г. по Ваш сигнал изх.№ 03-70/17.03.2017г., адресиран до Главния прокурор и изпратен на СГП по компетентност от Върховна касационна прокуратура.

Сигналът Ви е относно Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. В същия сочите, че при прегледа на установената по програмата процедура по разходване на публичен финансов ресурс сте констатирали обстоятелства, които създават основателни съмнения за нанесени вреди върху държавния бюджет. Описали сте установените проблеми по отношение на контрола върху начина на разходване на средствата. Посочили сте липсата на ясна регламентация на цялата дейност по програмата и някои възникнали проблеми.

В сигнала не сочите конкретно установен случай за нанесена вреда на бюджета при изпълнение на посочената програма. За да се образува досъдебно производство по смисъла на чл. 211 от НПК е необходимо наличие на такива данни, от които да може да се направи основателно предположение, че е извършено престъпление. Тези данни следва да бъдат достатъчно ясни и конкретни.

Ето защо за нуждите на пр. № 9519/2017 г. по описа на СГП и на основание чл. 145 ал.1 т.1 от ЗСВ, следва да ни предоставите информация дали са извършвани проверки във връзка с прилагането на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради относно обновяване на конкретни обекти, на действията на определени длъжностни лица или фирми-изпълнители, съответно установена ли е нанесена вреда на държавния бюджет и в какъв размер, в резултат на кои действия или бездействия и от кои лица е причинена вредата.

Моля да ни предоставите исканата информация ведно с копия от съответните документи, адресирани за пр. № 9519/2017г. Подпис: Прокурор, няма име.

 

Ред. коментар:

Нещо със санирането прискърца  

Вярно е, че прокуратурата не е юрисконсулт на държавата и от нея не може да се очаква, че ще върши работата на контролната система по министерства и ведомства. Но в писмото до министъра има толкова подробни указания какво още трябва да се подаде на обвинението, за да се заинтригува от случая, че се замислихме дали пък СГП не е объркала Попниколов с разследващ орган. Какъвто,  естествено, не е, нито разполага с грамотни спецове по разследването,  каквито има в органите на съдебната власт.

Но очевидно министър Попниколов трябва да се отдаде на доказване,  инак прокуратурата няма да пипне случая със санирането,  за който я е сезирал.

Друго щеше да е, ако прокурорите й  бяха прочели сигнала в доверена медия.

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight + thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.