Последни новини
Home / Законът / ВКС “поправи” свое тълкуване след решение на Съда на ЕС

ВКС “поправи” свое тълкуване след решение на Съда на ЕС

Defakto.bg

Тълкувателно решение на ВКС, свързано с трансфера на осъдени и намаляване на наказанието им, бе “поправено” заради противоречия с решение на Съда на ЕС в Люксембург.

Последицата е, че част от тълкуването на Наказателната колегия на ВКС по т.д. №3/2013 г. губи сила.

Най-общо става дума за казуси, при които осъдени в друга държава български граждани впоследствие са върнати у нас за изтърпяване на наказанието. А проблемът е дали положеният в другата държава труд по време на задържането им, може да бъде приспаднат от присъдата у нас.

През 2013 г. ВКС решава, че може и трябва, стига това вече да не е било направено от чуждия съд.

Тогава решението е: „Положеният общественополезен труд от трансферирания осъден български гражданин в осъдилата го държава трябва да бъде зачетен от съда за намаляване срока на наказанието, освен ако определеният от издаващата държава остатък за изтърпяване е изчислен след зачитане на положения труд“.

През 2016 г. обаче Голям състав на Съда на ЕС по дело C-554/14 от 08.11.2016 г. приема, че: „Член 17, параграфи 1 и 2 от Рамково решение 2008/909 трябва да се тълкува в смисъл, че не допуска такова тълкуване на национална разпоредба, което да оправомощава изпълняващата държава да намали наказанието на осъденото лице поради положен от него труд по време на задържането му в издаващата държава, когато компетентните органи на последната, при спазване на нейното законодателство, не са извършили подобно намаляване на наказанието“.

След произнасянето на съда в Люксембург Лозан Панов иска да се образува ново тълкувателно дело във ВКС по казуса. Решението излезе днес и постановява, че тълкуването от 2013 г. губи сила спрямо осъдените, върнати ни от страна от ЕС. Тяхното наказание не може да бъде намалявано от българския съд с приспадане на положения по време на задържането им труд, когато чуждият съд не го е направил. За осъдените, трансферирани от всички останали страни по света обаче нашият съд ще намалява наказанието с приспадане на положения труд, ако другият съд не го е направил.

About Елена Енчева

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.