Последни новини
Home / Законът / ВКС „поправи“ свое тълкуване след решение на Съда на ЕС

ВКС „поправи“ свое тълкуване след решение на Съда на ЕС

Defakto.bg

Тълкувателно решение на ВКС, свързано с трансфера на осъдени и намаляване на наказанието им, бе „поправено“ заради противоречия с решение на Съда на ЕС в Люксембург.

Последицата е, че част от тълкуването на Наказателната колегия на ВКС по т.д. №3/2013 г. губи сила.

Най-общо става дума за казуси, при които осъдени в друга държава български граждани впоследствие са върнати у нас за изтърпяване на наказанието. А проблемът е дали положеният в другата държава труд по време на задържането им, може да бъде приспаднат от присъдата у нас.

През 2013 г. ВКС решава, че може и трябва, стига това вече да не е било направено от чуждия съд.

Тогава решението е: „Положеният общественополезен труд от трансферирания осъден български гражданин в осъдилата го държава трябва да бъде зачетен от съда за намаляване срока на наказанието, освен ако определеният от издаващата държава остатък за изтърпяване е изчислен след зачитане на положения труд“.

През 2016 г. обаче Голям състав на Съда на ЕС по дело C-554/14 от 08.11.2016 г. приема, че: „Член 17, параграфи 1 и 2 от Рамково решение 2008/909 трябва да се тълкува в смисъл, че не допуска такова тълкуване на национална разпоредба, което да оправомощава изпълняващата държава да намали наказанието на осъденото лице поради положен от него труд по време на задържането му в издаващата държава, когато компетентните органи на последната, при спазване на нейното законодателство, не са извършили подобно намаляване на наказанието“.

След произнасянето на съда в Люксембург Лозан Панов иска да се образува ново тълкувателно дело във ВКС по казуса. Решението излезе днес и постановява, че тълкуването от 2013 г. губи сила спрямо осъдените, върнати ни от страна от ЕС. Тяхното наказание не може да бъде намалявано от българския съд с приспадане на положения по време на задържането им труд, когато чуждият съд не го е направил. За осъдените, трансферирани от всички останали страни по света обаче нашият съд ще намалява наказанието с приспадане на положения труд, ако другият съд не го е направил.

About Елена Енчева

Проверете също

Надзирателите и съдебните охранители ще получат допълнително възнаграждение за постигнати резултати с августовските заплати

Със заплатите за месец август служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна …

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.