Последни новини
Home / Законът / Лъчезар Богданов: Увеличението само на минималната пенсия не е справедливо, руши доверието в пенсионния модел*  

Лъчезар Богданов: Увеличението само на минималната пенсия не е справедливо, руши доверието в пенсионния модел*  

Defakto.bg

 

Подобен вид преговори са доказателство колко изложен на риск от тотално разрушаване на доверието е пенсионният модел, който имаме. Във всеки един момент политиците се опитват да бърникат в предварително зададени дългосрочни параметри на този модел. Този коментар по обсъждания от ГЕРБ и Обединените патриоти вариант за 200 лева минимална пенсия направи в предаването „Преди всички“ икономистът от „Индъстри уоч“ Лъчезар Богданов.
С други думи, хората все по-рядко ще могат да очакват, че ще има предвидимост от това, че ако правят вноски за определен период от време, ще получават определен размер пенсия, посочи той:
Ако трябва да се вдигне минималната пенсия до някакъв размер, има два подхода. Единият е – вдигаме всички пенсии със същия процент, за да запазим съотношението. В такъв случай само за увеличението до 200 лева ще бъдат необходими допълнително около милиард и 600 милиона. Ако искаме да я вдигнем до 250 лева – над 4 милиарда лева, и ако искаме да я направим 300 лева, ще бъдат близо 7 милиарда лева – ако индексираме пропорционално всички останали пенсии.

В хипотезата, в която се вдига само минималната пенсия до 200 лева, ще са ни необходими допълнително около 430 милиона лева всяка следваща година. Ако искаме да я направим 250 лева – са над 1 милиард лева, подчерта икономистът:

И какво се получава? От една страна, в икономичния вариант повишаваме разходите в бюджета с 430 милиона лева. От друга страна, получаваме модел, в който над 60 процента от пенсионерите получават еднаква пенсия. Можете да си представите какво ще е усещането за справедливост на всички тези хора, плащали различни вноски, имали са различен стаж. Ето какви проблеми ни създава подобен вид пазарлък на дребно. На макрониво подобни популистки дебати и предизборни обещания всъщност показват колко малко кандидат-политиците разбират от макроикономиката на разходите за пенсии в България – те са над една четвърт от всички разходи на българската държава годишно. България е една от страните в ЕС с най-висок дял на разходите за пенсии.

Такъв мащаб разходи не изглежда да е възможен без актуализация на бюджета, отбеляза още Богданов

*Източник : БНР, заглавието е на редакцията

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.