Последни новини
Home / Законът / Лъчезар Богданов: Увеличението само на минималната пенсия не е справедливо, руши доверието в пенсионния модел*  

Лъчезар Богданов: Увеличението само на минималната пенсия не е справедливо, руши доверието в пенсионния модел*  

Defakto.bg

 

Подобен вид преговори са доказателство колко изложен на риск от тотално разрушаване на доверието е пенсионният модел, който имаме. Във всеки един момент политиците се опитват да бърникат в предварително зададени дългосрочни параметри на този модел. Този коментар по обсъждания от ГЕРБ и Обединените патриоти вариант за 200 лева минимална пенсия направи в предаването „Преди всички“ икономистът от „Индъстри уоч“ Лъчезар Богданов.
С други думи, хората все по-рядко ще могат да очакват, че ще има предвидимост от това, че ако правят вноски за определен период от време, ще получават определен размер пенсия, посочи той:
Ако трябва да се вдигне минималната пенсия до някакъв размер, има два подхода. Единият е – вдигаме всички пенсии със същия процент, за да запазим съотношението. В такъв случай само за увеличението до 200 лева ще бъдат необходими допълнително около милиард и 600 милиона. Ако искаме да я вдигнем до 250 лева – над 4 милиарда лева, и ако искаме да я направим 300 лева, ще бъдат близо 7 милиарда лева – ако индексираме пропорционално всички останали пенсии.

В хипотезата, в която се вдига само минималната пенсия до 200 лева, ще са ни необходими допълнително около 430 милиона лева всяка следваща година. Ако искаме да я направим 250 лева – са над 1 милиард лева, подчерта икономистът:

И какво се получава? От една страна, в икономичния вариант повишаваме разходите в бюджета с 430 милиона лева. От друга страна, получаваме модел, в който над 60 процента от пенсионерите получават еднаква пенсия. Можете да си представите какво ще е усещането за справедливост на всички тези хора, плащали различни вноски, имали са различен стаж. Ето какви проблеми ни създава подобен вид пазарлък на дребно. На макрониво подобни популистки дебати и предизборни обещания всъщност показват колко малко кандидат-политиците разбират от макроикономиката на разходите за пенсии в България – те са над една четвърт от всички разходи на българската държава годишно. България е една от страните в ЕС с най-висок дял на разходите за пенсии.

Такъв мащаб разходи не изглежда да е възможен без актуализация на бюджета, отбеляза още Богданов

*Източник : БНР, заглавието е на редакцията

 

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.