Последни новини
Home / Законът / Правилно ли е прекратено делото срещу Ченалова, решава САС до 30 дни

Правилно ли е прекратено делото срещу Ченалова, решава САС до 30 дни

Defakto.bg

Казусът с прекратеното дело срещу Румяна Ченалова за престъпление по служба и документно престъпление бе гледан днес от  Софийския апелативен съд. Ще се произнесем в срок, обявиха  Елена Каракашева, Вера Цветкова и Десислав Любомиров от САС. По закон срокът е 30 дни.

През февруари съдия Вера Чочкова от СГС отказа да насрочи процес и прекрати делото заради липса на престъпление. А в разпореждането си обясни – прокуратурата обвинява Ченалова за служебните й действия като съдия, за които тя има функционален имунитет. Но дори и без тази защита тя би била оправдана, защото очевидно става дума за неумишлени действия, а за сочените престъпления законът изисква умисъл.

Разследването се водеше от прокурорската „Антикорупция“, неин е и обвинителният акт.

В основата му е гледаното от Ченалова като търговски съдия в СГС дело между фирмата „Обединени Енергийни търговци“ и НЕК.  Прокураратурата заявявява, че тя е облагодетелствала частната фирма и ощетила НЕК, понеже дала ход на делото без „Обединени енергийни търговци“ да внесат такса от 430 000 лева, в същото време по сметките на НЕК били запорирани над 6 милиона.  Документното престъпление пък е поправка и допълнение на протокол от заседание, извършени от съдията след заседанието.

Случаят стигна до САС по протест на прокуратурата.

Въпреки шумното издирване и задържане на Ченалова през 2015 г., последвано от нароили се разследвания срещу нея, друго дело в съда няма.

Пак през 2015 г. съдийската бе първо отстранена, а после и уволнена от ВСС. Тя оспори уволнението пред Върховния административен съд, но там спряха делото до излизането на тълкувателно решение на ВАС. Общото събрание на съда се произнесе в началото на тази година, но решението още не е официално оповестено.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Зарков потвърди пред съдия Арабаджиев подкрепа за XXX-тия конгрес на Международната федерация по европейско право в София

Министърът на правосъдието Крум Зарков препотвърди ангажимента на Министерството на правосъдието за институционална подкрепа при …

Радев: Високата избирателна активност изисква отговорна кампания на държавата за доверие в изборния процес

Предстоящите избори трябва да излъчат управленско мнозинство с висока легитимност, което да се заеме с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.