Последни новини
Home / Законът / Правилно ли е прекратено делото срещу Ченалова, решава САС до 30 дни

Правилно ли е прекратено делото срещу Ченалова, решава САС до 30 дни

Defakto.bg

Казусът с прекратеното дело срещу Румяна Ченалова за престъпление по служба и документно престъпление бе гледан днес от  Софийския апелативен съд. Ще се произнесем в срок, обявиха  Елена Каракашева, Вера Цветкова и Десислав Любомиров от САС. По закон срокът е 30 дни.

През февруари съдия Вера Чочкова от СГС отказа да насрочи процес и прекрати делото заради липса на престъпление. А в разпореждането си обясни – прокуратурата обвинява Ченалова за служебните й действия като съдия, за които тя има функционален имунитет. Но дори и без тази защита тя би била оправдана, защото очевидно става дума за неумишлени действия, а за сочените престъпления законът изисква умисъл.

Разследването се водеше от прокурорската „Антикорупция“, неин е и обвинителният акт.

В основата му е гледаното от Ченалова като търговски съдия в СГС дело между фирмата „Обединени Енергийни търговци“ и НЕК.  Прокураратурата заявявява, че тя е облагодетелствала частната фирма и ощетила НЕК, понеже дала ход на делото без „Обединени енергийни търговци“ да внесат такса от 430 000 лева, в същото време по сметките на НЕК били запорирани над 6 милиона.  Документното престъпление пък е поправка и допълнение на протокол от заседание, извършени от съдията след заседанието.

Случаят стигна до САС по протест на прокуратурата.

Въпреки шумното издирване и задържане на Ченалова през 2015 г., последвано от нароили се разследвания срещу нея, друго дело в съда няма.

Пак през 2015 г. съдийската бе първо отстранена, а после и уволнена от ВСС. Тя оспори уволнението пред Върховния административен съд, но там спряха делото до излизането на тълкувателно решение на ВАС. Общото събрание на съда се произнесе в началото на тази година, но решението още не е официално оповестено.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.