Последни новини
Home / Законът / Първи финал: „Техномаркет” загуби дело срещу „Глориент” за нищожни сделки

Първи финал: „Техномаркет” загуби дело срещу „Глориент” за нищожни сделки

Defakto.bg

Съдът в Русе отхвърли искове срещу продажбата на терен и магазин

Основен сюжет в сагата между веригата на Делян Пеевски „Техномаркет” и международното дружество „Глориент” се сдоби с първи същински финал в съда. Окръжният съд в Русе отхвърли всички искове на „Техномаркет” срещу сключените през 2006 г. договори за продажба на терен и магазин в града. И го задължи да плати на „Глориент” 51 410 лв. разноски по делото.

Веригата на Пеевски твърдеше, че сделките са нищожни, понеже цената била тотално занижена, а всъщност и не била реално платена, имало участие на свързани лица, а „Глориент” повторно се облагодетелствал, защото след това отдал под наем на „Техномаркет” същия магазин. Като мотив за нищожност се сочеше нарушение на добрите нрави.

Тези твърдения се повтарят във всички дела срещу продажбите на 13 магазина в цялата страна и една административна сграда в София, извършени през 2006 г. с продавач „Техномаркет” и купувач „Глориент”. Исковете обаче се подават едва през 2016 г., след като веригата на Пеевски спира да плаща наем за ползването на обектите и „Глориент” тръгва да търси правата си в съда. А след десет години безоблачни отношения между двете фирми, тези сделки могат да бъдат оспорвани само като нищожни, друг вариант няма.

Дотук стартираха процесите в Хасково, Монтана, Враца, Благоевград, Русе, София, а гражданските спорове обрастваха с криминални сюжети за офшорки на Сейшелите, „важни” прокурорски документи от претърсване в офиси на самия „Техномаркет”, искания за съдебни поръчки, изслушвания на свидетели (които не идваха) и т.н.

Делата в Монтана, Враца, Благоевград, София текат. На първа инстанция окръжният съд в Хасково прекрати процеса заради недопустимост на иска, без да го гледа по същество. Но това решение е отменено от Апелативния съд в Пловдив и предстои нов старт в Хасково.

За това първият същински финал е в Русе. По време на делото там, след отказите на съда да изпраща съдебни поръчки до Сейшелите, Малта и Нидерландия за актуално състояние на чуждестранни дружества, които не са страна по продажбата, както и до прокуратурата в Монца за документ, неотносим към спора, от „Техномаркет” бяха поискали отвод на съдията Христо Лазаров. Той не го даде. А с решение от 10 април по търговско дело № 226 от 2016 г. се произнася по казуса по същество.

Какво казва съдът?

Цената е в пъти над данъчната оценка, добрите нрави не са пострадали

Твърденията за нееквивалентност на продажната цена са неоснователни, добрите нрави не са накърнени, категоричен е съдът. И обяснява – страните са свободни в договарянето помежду си, а, според практиката на ВКС, нищожност на това основание може да се търси при драстично несъответствие между пазарна оценка и платена цена (от порядъка на двайсетина пъти). В случая подобно нещо няма.

През 2006 г. теренът в Русе е продаден за 914 000 лева (цена, близка до определената от вещото лице пазарна оценка в размер на 1 018 400 лева) и тридесет и седем пъти по-висока от данъчната оценка.

Самият магазин е продаден за 2 500 000 лева без ДДС (при определена сега от вещото лице пазарна оценка от 3 193 000 лева) и на цена, по-висока с 904 288 лева от данъчната оценка.

Как и с какви уговорки е платена тази цена, както и дали сделката е сключена между свързани лица, са въпроси, неотносими към нищожността и накърняването на добрите нрави, категоричен е съдия Христо Лазаров. И изощо не ги коментира.

По други дела обаче от „Глориент” представяха банкови извлечения, че плащането е извършено, както и че средствата за това да дошли от дружеството-майка „Глориент” със седалище в Нидерландия.

Разноските били завишени? Нищо подобно

Любопитно е произнасянето за размера на разноските на „Глориент” по делото, които „Техномаркет” сега трябва да плати. И, разбира се, е оспорил.

Веригата на Пеевски твърди, че сумите са прекомерни и трябва да се намалят.

Няма такова нещо, отговаря съдът.

„Видно от от удостоверение за данъчна оценка /том І, л. 214/ се установява обща стойност на процесните имоти в размер на 1 639 882,60 лева, което е и цената на предявените четири иска. Минималният размер съгласно чл. 7, ал. 2, т. 4 от НАРЕДБА № 1 от 9.07.2004 г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения е 49 756, 40 лева без ДДС само за главните два иска. Предявени са дванадесет обективно, кумулативно и евентуално съединени иска, с цена на иска данъчната оценка, а се претендира възнаграждение за 51 360 с ДДС, която сума е под минималния размер и затова не следва да се намалява. Общият размер на разноските на ответника са 51 410, 40 лева и следва да се осъди ищецът да я заплати”, се казва в решението.

Така приключва делото за магазина в Русе на първа инстанция. Решението не е окончателно, може и най-вероятно ще бъде оспорено. Но засега правосъдието отсъди в полза на „Глориент“.

About De Fakto

Проверете също

Липса на кворум провали първото четене на НПК за въвеждане на независимо разследване за гл.прокурор (допълнена)

  Милиони българи продължават да са заложници на ”гениалните трикове” на няколко играчи и малодушието …

На първо четене (засега) парламентът освободи следствието от опека на прокуратурата и го обяви за независима служба

Депутатите приеха  законопроектите на МС и Възраждане за  промени в Закона за съдебнат власт Парламентът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.