Последни новини
Home / Законът / СГС: Съдия Светлозар Георгиев, водил делото на Марешки, е невинен

СГС: Съдия Светлозар Георгиев, водил делото на Марешки, е невинен

Defakto.bg

Варненският съдия Светлозар Георгиев е невинен, обвинението за престъпление срещу правосъдието е недоказано. Това е решението на Тони Гетов от Софийския градски съд. Присъдата бе четена днес. Мотивите ще излязат по-късно.

Съдия Светлозар Георгиев

Прокуратурата обвиняваше съдия Георгиев, че опитал да въздейства на прокурор да прекрати разследване срещу полицай, негов приятел, за забравен автомат като малозначителен случай. Делото е на „Антикорупцията“ към СГП.

Случаят прикова вниманието с факта, че Светлозар Георгиев от ОС-Варна е магистратът, водил доскоро процеса за изнудване и нанасяне на телесна повреда срещу Веселин Марешки. След старта на разследването срещу самия него в началото на годината Георгиев си прави отвод по всички водени дела и излиза в отпуск. Процесът на Марешки е прекратен и  преразпределен на друг съдия, т.е. тръгва отначало. А сега, когато бизнесменът става депутат, ще трябва да се иска и свалянето на имунитета му. И вероятно делото ще се премести в СГС.

Любопитното е и друго – спрямо Георгиев са използвани спецразузнавателни средства именно като съдия по делото на Марешки заради съмнения на ДАНС, че можел да не реши казуса обективно. Разрешителното е подписано от председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева. Подслушван е включително и съдийският кабинет, но въпросните съмнения не са се потвърдили. От записите обаче „Антикорупция“  започнала разследването за натиска върху прокурора за забравения автомат.

Самият Георгиев е категоричен, че е невинен. Прокуратурата обяви, че ще оспори оправданието.

А темата за разрешаването на спецсредства не спира да е актуална и пак е на дневен ред след последния доклад за драстични нарушения в СГС.

Що се отнася до делата срещу съдии у нас, известните окончателни присъди са две – срещу бившия председател на варненския административен съд Анелия Цветкова наказана условно за подкуп. С ефективна присъда от 4 г. затвор е съдията от Велико Търново Славчо Петков, също за подкуп.

След зрелищна акция по задържането му преди няколко години, през 2016 г. съдията от Русе Николай Стефанов бе оправдан от столичния апелативен съд пак по обвинение за искан подкуп от адвокат. Тази година ВКС върна делото на втората инстанциа, но формално, заради непълнота в диспозитива на присъдата, без да оспорва решението: невинен.

Сред най-шумните случаи бе този на съдия Петър Сантиров от СГС по делото „за абсолютния престъпник“. Сантиров, бившият военен министър Николай Цонев и бизнесменът Тенчо Попов бяха тотално оправдани. А България – осъдена в Страсбург.

About De Fakto

Проверете също

Министър Демерджиев до ВСС: Има разнопосочна и опасна практика при случайното разпределение на дела и преписки

  Има разнопосочна практика при случайното разпределение на дела и преписки от органите на съдебната …

Ивайло Дерменджиев, председател на ВАдС: Иван Гешев не отговаря на критериите за поста, който заема

Необходима е промяна в правомощията на главния прокурор. Това може да стане лесно с промяна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.