Последни новини
Home / Законът / Второ искане срещу дамското ръководство на РП-Варна – че пили в заведение в работно време

Второ искане срещу дамското ръководство на РП-Варна – че пили в заведение в работно време

Defakto.bg

Нови предложения за образуване на дисциплинарни дела срещу районния прокурор на Варна Цветанка Гетова и заместничката й Милена Даскалова са внесени във ВСС.

Този път Сотир Цацаров настоява на двете дами да се потърси дисциплинарна отговорност, задето в работно време били засечени да пият в заведение, а след проверка не си тръгнали и  поръчали по една бира.

Исканията ще се гледат от прокурорската колегия на ВСС на 19 април и най-вероятно срещу Гетова и Даскалова ще има нови дисциплинарни дела.

Миналата седмица срещу тях вече бяха образувани дисциплинарни производства по далеч по-сериозни обвинения – за натиск да се оттегли жалба за закана с убийство.

Районният и зам.-районният прокурор на Варна обаче трайно са взети под контрол, след като по-висши обвинители  ходят да им броят чашките в заведения и да снемат обяснения от персонала.

Ето съобщението:

„Главният прокурор Сотир Цацаров внесе 2 предложения до Прокурорската колегия на ВСС за образуване на дисциплинарни производства срещу Цветанка Гетова – административен ръководител, районен прокурор на Районна прокуратура /РП/ Варна и Милена Даскалова – заместник районен прокурор на РП Варна за допуснати нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, накърняващи сериозно престижа на Съдебната власт.

Предложенията за ангажиране на дисциплинарната отговорност на Цветанка Гетова и Милена Даскалова се основават на резултати от извършена проверка от прокурор от Апелативна прокуратура – Варна и прокурор от Окръжна прокуратура Варна.

На 13 март 2017 г. прокурорите Цветанка Гетова и Милена Даскалова били на работа. В 13,38 ч. същия ден Гетова и Даскалова пристигнали със служебен автомобил на РП – Варна в заведение в града, където си поръчали храна и напитки.

След сигнал за това, че прокурори на ръководни позиции употребяват алкохол в работно време извън прокуратурата, в 15 30 ч. на място в заведението извършили лична проверка прокурор от АП – Варна и прокурор от ОП – Варна. Те установили, че действително Гетова и Даскалова се намират в заведението и употребяват алкохол. Снети са обяснения от сервитьорите в ресторанта и е изискан касов бон за консумираните от Гетова и Даскалова храни и напитки. В хода на проверката било установено, че до 15.30 часа прокурорите Гетова и Даскалова са поръчали и консумирали 5 поръчки ракия „Бургас 63“, 1 ракия „Бургаска мускатова“, 2 поръчки уиски „Джак Даниелс“. Поръчали и консумирали са още 2 бири „Туборг“ и 1 минерална вода.

След извършената проверка прокурорите от АП – Варна и ОП – Варна си заминали, а Гетова и Даскалова не се завърнали на работните си места в Районна прокуратура – Варна, а останали в заведението до около 21.00 часа.

Освен, че административните ръководители на Районна прокуратура – Варна са нарушили Правилника за вътрешния трудов ред, като напуснали работното си място за времето от 13.38 ч. до 17.00 ч. на 13.03.2017 г., употребявайки алкохол в работно време и на публично място, Гетова и Даскалова грубо са нарушили утвърдените в обществото разбирания за благоприличие, висок морал и почтеност.

Въпреки, че поведението им е установено от горестоящи прокурори от АП – Варна и ОП – Варна, Гетова и Даскалова си поръчали допълнително по една бира и продължили пребиваването си в ресторанта“.

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.