Последни новини
Home / Законът / Ердоган спечели референдума с малка разлика, Турция дълбоко разделена

Ердоган спечели референдума с малка разлика, Турция дълбоко разделена

Defakto.bg

Опозицията ще оспорва, предстоят 18 конституционни промени

Макар и с малка разлика, на референдума в Турция печели лагерът на привържениците на конституционните промени, които ще доведат до президентска система на управление, съобщи кореспондентът на БНР в Турция  51,41 % от турските избиратели са подкрепили промените, докато 48,59 % са гласували „против“.

Турският народ направи исторически избор. Осъществяваме най-важната реформа в турската история, заяви Ердоган.

В първата си реч след референдума държавният глава определи вота в Източните и Югоизточни райони на страната, откъдето дойде солидна подкрепа за предложенията, като наистина важен. Ердоган не пропусна да изтъкне, че турските избиратели в чужбина са значима част от успеха. Според него всички, особено съюзниците, трябва да уважават решението на турския народ.

Опозицията в лицето на Народнорепубликанската партия и Прокюрдската демократична партия на народите настояха за повторно броене на близо две-трети от бюлетините. Лидерът на кемалистите Кемал Кълъчдароглу нарече „грешно“ и „незаконно“  решението на Висшата избирателна комисия да бъдат зачитани бюлетини без печат.

Според мнозина международни наблюдатели съсредоточаването на властта и заличаването на границите между изпълнителна, съдебна и президентска власт може да има непредвидими последици.

Въпреки победата на лагера на Ердоган, коментарите на много от анализаторите са в посока на това, че Турция е разделена. Президентът пламенно приветства резултатите, но въпреки че бяха впрегнали в действие целия пропаганден арсенал от медии, институции и др. и не разрешиха на опозицията да провежда митинги на открито, Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието не успяха да постигнат резултата, на който се надяваха. Те спечелиха референдума, но за пръв път от 15 години насам загубиха избори в най-големите градове в страната – Истанбул, Анкара, Измир и Адана, където надделя гласуването с „не“.

Парадоксът е, че до голяма степен победата на Реджеп Ердоган се дължи на турците, които живеят извън страната. Турските гастарбайтери в Германия, Австрия, Белгия и Холандия масово са подкрепили въвеждането на президентската форма на управление, въпреки, че от много години живеят в демократичните западни общества. В САЩ, Русия, Италия Румъния,  България и други , турските граждани са гласували с „Не“.

Последиците

Във фокуса на допитването бе пакет от над 18 конституционни промени. Според тях отпада постът на министър-председател и президентът ще ръководи правителството, ще назначава и уволнява министри, ще издава изпълнителни укази. Премиерският пост ще бъде заменен вицепрезидент или вицепрезиденти, също назначавани от президента, съобщи offnews.

Държавният глава ще изготвя бюджета, досегашна функция на парламента, и ще може да обявява извънредно положение в страната без одобрението на народните представители.

Друга промяна е, че действащият президент ще може да остане обвързан с партията си. В такъв случай, ако партията на държавният глава е водещата политическа сила, той ще има контрол не само над изпълнителната, но до голяма стенеп и законодателната власт.

Броят на депутатите ще бъде увеличен от сегашните 550 на 600 души, като възрастовата граница за кандидатиране за народен представител се понижава от 25 на 18 години. И докато досега кандидат-депутатите трябваше да са преминали през задължителна военна служба, новите промени предвиждат хора, обвързани с армията, да не могат да влизат в парламента.

Мандатът на парламента се увеличава от четири на пет години, а изборите ще се състоят в един и същи ден с тези за президент. Това означава, че Реджеп Таийп Ердоган ще може да остане на власт още два мандата след приключване на сегашния си и при спечелване на следващите избори през 2019 г. и 2024 г. да бъде президент до 2029 г. Друга възможност за допълнително увеличаване на този период са предсрочните избори. При насрочването на такива по време на втория мандат на президента, действащият държавен глава ще може да се кандидатира отново.

Внася се промяна и в начина за свалянето на президента от власт. Обикновено мнозинство или 301 депутати ще могат да предложат разследване за престъпления, извършени от държавния глава, но това предложение трябва да бъде прието от 3/5 или 360 от народните представители. След края на разследването, за да бъде подведен под отговорност президентът, ще трябват гласовете на 2/3 или 400 от депутатите.

Разследването за престъпления на президента ще се поема от Конституционния съд. Броят на съдиите в него се намалява от 17 на 15 души, 12 от които се назначават от държавния глава.

Военните съдилища се разформироват. Броят на магистратите във Върховният съвет на съдиите и прокурорите се намалява от 22 на 13 души, четирима от които се назначават от президента.

В обръщение към нацията Ердоган заяви, че веднага след референдума първата му работа е да върне смъртното наказание, за което ще разговаря с премиера Бинали Йълдъръм и лидера на Партията на националистическото движение Девлет Бахчели. Ако това предложение не мине в парламента, то ще бъде предмет на нов референдум, посочи Ердоган.

Пакетът от промени няма да влезе в сила скоро и що се отнася до президентската система, към нея ще се премине след изборите на държавен глава на 3 ноември 2019 г., заяви още той.

Опозицията ще оспорва

Лидерът на основната опозиционна Републиканска народна партия /РНП/ Кемал Кълъчдароглу бе категоричен – решенията на Висшия изборен съвет (турската ЦИК) подлежат на оспорване и опозицията ще ги оспорва докрай. Той подчерта, че референдумът е проведен при безпрецедентни обстоятелства. „Новата конституция трябва да е валидна за 80 милиона души в тази страна и тя щеше да стане такава, ако всички бяха подкрепили референдума. Но той показа съвсем друга истина, най-малко 50% от обществото казаха „Не“ на исканите поправки. Така резултатите не могат да бъдат база за реалните промени в конституцията, липсва общественият консенсус. А ролята на Висшия изборен съвет /ВИС/ подлежи на дебат и оспорване, както и самите резултати. Концепцията за върховенството на закона е много важна“, заяви Кълъчдароглу, цитиран от БГНЕС. И цитира членове от изборния закон, които съветът е нарушил грубо с официално обявените си решения.

Ертурул Йозкок, един от анализаторите от в.“Хюрриет“ заяви пред телевизия „Фокс“, че де факто няма победител на този референдум. „Ако съм на мястото на управляващите от ПСР, бих се замислил дълбоко при вида на тези резултати. В случая няма нито политическа, нито социологическа победа. Дори в столицата гласовете с „Не“ са водещи, така е и в най-оживените в икономическо отношение райони“, коментира журналистът. Влиятелният всекидневник акцентира на факта, че в провинциите Анкара, Истанбул и Измир при преброени 98% от бюлетините убедително водят гласовете с „Не“. Журналистът Джем Кючук от проправителствения в. „Star“ написа в Туитър „Готови ли сте за война?“.

Според говорителя на прокюрдската Партия на демократичните народи /ПДН/ Осман Байдемир им категорично разминаване между резултатите от паралелното преброяване на партийния щаб и изнасяните от държавната Анадолска агенция, а референдумът всъщност ще приключи след разглеждането на множеството жалби, поради което кабинетът не бива да бърза с официалното огласяване на победата си. Опозиционната партия е изготвила доклад от 65 страници за бруталните нарушения на човешките права от старта на кампанията за референдума, който ще бъде огласен в близките дни. В него ще бъдат изложени конкретни факти като постоянното задържане под стража в затворите на двамата съпредседатели на партията, изстъпленията в условията на извънредното положение, военното положение в кюрдските региони и безпрецедентния политически натиск, които и без друго щяха да доведат до криза на легитимността на референдума.

Байдемир подчерта, че от самото начало на гласуването са допуснати стотици престъпни нарушения като блокиране на достъпа на наблюдателите до секциите, а сред тях е имало и потърпевши от побои. Освен това Анадолската информационна агенция през целия изборен ден е подавала подвеждаща информация, а въпреки задължението си по закон, Висшият изборен съвет е информирал погрешно партийните щабове и малко преди финала на гласуването е прекратил изпращането на данните до РНП и ПДН. Според него резултатите от протоколите, предоставени в партийния щаб и тези на изборния съвет се различават особено много и това е в полза на управляващите, но никой няма право да подменя вота на народа.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.