Последни новини
Home / Законът / Си Ен Ен: Демокрацията в Турция умря*

Си Ен Ен: Демокрацията в Турция умря*

Defakto.bg

Ердоган спечели историческа победа, която не само ще трансформира държавата, но ще му отвори пътя да остане президент до 2029 година, пише Фрида Гитис в CNN в коментар, озаглавен „Демокрацията в Турция умря днес“.

Харизматичният и авторитарен популист Ердоган, който насаждаше ислямизма, се превърна сега и в повратна точка в разслояване на страната и резултатът от референдума ще направи това разделяне още по-настървено и дестабилизиращо.

Половината от държавата подкрепя неговия стремеж за повече власт, но трите големи града – Истанбул, Анкара и Измира, гласуваха „Не“ и това означава, че Ердоган ще управлява под натиска на мрачни съмнения. Тази несигурност най-вероятно ще направи Ердоган не по-малко, а обратно – повече авторитарен.

Ердоган никога не е бил консенсусен и помирителен лидер. Обратно той управлява с налагане на идеология и социално и обществено разделение. Той отговаря на предизвикателствата с натиск и разбиване на опозицията. И успява да се възползва от всяка възможност да укрепи и разшири властта си.

Ердоган: Ще върнем смъртното наказание

Сега референдумът му дава право да направи 18 конституционни поправки, които ще превърнат парламентарната република в президентска.

Ердоган, който никога не е губил избори, ще запази лидерската си роля в Партията на справедливостта и развитието, която използва като мотор за космическото си издигане от футболист до най-мощният водач на Турция през последните 100 години. Неговата партия ще има мнозинство в парламента, а постът премиер се премахва. Така той ще контролира законодателната и изпълнителната власт, а напрактика и съдебната, защото от 15 съдии във висшия съдебен орган, той ще назначава 12. И ще има право да управлява и с декрети.Затова критиците му открито заявяват, че той ще се превърне в диктатор.

Миналата година Ердоган се възползва от неуспелия опит за преврат като смаза опозицията. Но неговите антидемократични тенденции са отдавна. Турция от години арестуваше повече журналисти от която и да било друга държава. И това беше само един от сигналите, че либерализмът, плурализмът и демокрацията не са по вкуса на Ердоган.

Ердоган печели с 51%. Истанбул, Одрин, Измир и Анкара обаче казаха „Не“

Докато много наблюдатели следяха дали Турция ще се доближи до модерния Запад и Евросъюза, хората на Ердоган разпалваха национализма и увеличаваха антизападната реторика. И президентът се опираше на половината от населението – сред селяните и консервативно настроените турци.

За останалите тази политика е анатема. За турските граждани и онези, които все още вярват в идеите на Кемал Ататюрк, консерватизмът на Ердоган е направо тежък удар в стомаха.

Буди тревога и плана за ислямизиране на образованието. Ердоган каза, че иска да създаде ново „благочестиво поколение“ и затова Министерството на образованието вече налага изучаването на религиозни текстове, както и уроци за героичната победа на Ердоган срещу превратаджиите.

Какви лъжи предстоят пред разделения турски народ и все твърдата ера на Ердоган? Той най-вероятно ще вкара в действие плана за подкопаване на кемализма и секуларизма, за да консолидира властта си. Затова за онези, които искат Турция да продължи към демокрацията, законността, независимостта на съдиите, свободата на словото и равните права за всички – пътят става все по-стръмен.

*Източник: КлубZ 

About De Fakto

Проверете също

МП предлага до отпадане на гражданството срещу инвестиции, да се завиши контрола за получаването му

 Министерството на правосъдието публикува  за обществено обсъждане предложение за изменения и допълнения в Наредба № …

Комитетът на министрите на СЕ призова за спешни мерки срещу недосегаемата фигура на главния ни прокурор

Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова българските власти спешно да приемат мерки за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.