Последни новини
Home / Законът / След странен спор във ВСС, все пак – златен знак за двама магистрати на изпроводяк

След странен спор във ВСС, все пак – златен знак за двама магистрати на изпроводяк

Defakto.bg

Личен почетен знак „първа степен – златен” ще получат двама административни съдии, които се пенсионират.

Предложенията са на преките им административни ръководители. Така златен знак получават Милчо Михайлов, зам.-председател на административния съд в Търговище и Юлия Данева – зам.-председател на административния съд в Плевен.

Неочаквано, първото предложение – за съдия Михайлов, срещна съпротива. Светла Петкова първо попита дали изобщо можело такива предложения да прави друг, а не председателят на ВАС. Прочетоха й закона, че може. Самият Георги Колев го потвърди и обяви, че не вижда никаква пречка награждаването да се поиска от прекия ръководител.

След това Петкова предложи наградата да не е златен, а сребърен знак, имайки предвид стажа в съдебната система – в случая 15 г., и поста. Галя Георгиева се присъедини.

Соня Найденова бе категорична – в правилата на колегията няма нито изисквания за конкретен стаж, нито за пост. А Георги Колев обяви, че колегата е сред първопроходците в административното правосъдие, които са задали високите му стандарти.

Светла Петкова си оттегли предложението, но обвини комисията КАК, представлявана от Юлия Ковачева, че не си била свършила работата докрай. Не се разбра защо. „Ако някой се колебае, да не си прехвърля проблемите там, където ги няма”, отговори Ковачева.

За Юлия Данева гласуването мина без коментари и обструкции.

Пак обструкции за знаков съдия

Затова пък отново на обструкции бе подложена оценката за работата на знаков съдия – Наталия Ангелова от Административен съд – София-град. Проблемът бе за атестацията й и предлаганата от КАК оценка от 96 точки при възможни 100.

Ангелова от вече влезе в аналите по света и у нас с казусите „Кадзоев”, „Махди”, „Сомова”, отнесени по Съда на ЕС от нея. Тя е първата, поискала от Люксембург тълкуване на общите стандарти и процедури за връщане на незаконно пребиваващи граждани на трети страни. Случаят „Кадзоев” бе гледан от Голямата камара на СЕС, която постанови, че затрудненията на държавите-членки на ЕС по връщането на чужденци на трети държави не може да е за сметка на гражданските им права. Делото „Махди” беше по директивата за връщане на нелегални имигранти и поставяше въпроса за тяхното право на зачитане на човешкото им достойнство. Казусът „Сомова” реши проблема на хиляди пенсионери у нас, защото след решението на Съда на ЕС бе отменено задължението непременно да напускаш работа, за да се пенсионираш.

Преди няколко месеца обаче кадровици се възпротивиха на отличната атестация, понеже съдия Ангелова имала забавяния по дела и срещу нея имало дисциплинарно производство. То бе завършило със заповед на преки й началник, отменена от ВСС. Но въпреки това атестацията бе върната на КАК. Днес Галя Георгиева пак се възпротиви на оценката, но с 8 „за” срещу 4 „против” този път тя бе приета.

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.