Последни новини
Home / Законът / Безпрецедентно! Софийската колегия отписа завинаги адвокат, замесен в скандална схема

Безпрецедентно! Софийската колегия отписа завинаги адвокат, замесен в скандална схема

Defakto.bg

Адвокат Симеон Миков бе отписан завинаги от адвокатурата заради загубата на моралните и професионални качества да упражнява професията.  Това решение взе единодушно адвокатският съвет на софийската колегия днес, съобщи пред De Fakto неговият председател Петър Китанов. Решението е безпрецедентно в историята на САК, а и в страната.

Но и случаят е скандален. Името на адвокат Симеон Миков бе замесено в схема за прибиране на пари от нищо неподозиращи „длъжници“ заради мними дългове, разкрита от bTV. Ставаше дума за поредица от случаи, в които хората са поставени пред свършен факт – на базата на записи на заповеди или други „документи“ са изваждани изпълни листове, образувани са изпълнителни дела и са източвани сметки или запорирани имоти. Като друг участник се сочеше частният изпълнител Иван Чолаков, срещу когото също има дисциплинарни дела. Като Камарата на ЧСИ бе установила фрапиращи нарушения – връчване на книжа извън района на действие, на други лица или на поставен под пълно запрещение, както и призоваване на хора с постоянен адрес в Швейцария чрез залепване на призовката на входа на софийски адрес и започване на принудително изпълнение, без да са изтекли законовите срокове.

С адвокат Миков пък се зае софийската колегия, в чиито регистри е вписан той. Уверявал е, че има документи за всяко свое действие и не е нарушавал нито закона, нито етичните правила на професията. Колегията започна производството, като се самосезира от репортажите за скандалната схема. Симеон Миков е изслушан от адвокатския съвет, разгледани са и представените от него документи. Именно след това е взето и безпрецедентното решение.

„Това не е дисциплинарно наказание, а отписване на основание чл. 4, ал.1, точка 5 от Закона за адвокатурата. Става дума за загуба на качества, без които един юрист не може да е адвокат. Все едно човек, загубил зрението си, да продължава да има шофьорска книжка“, категоричен е Петър Китанов.

Законът за адвокатурата (чл. 4, ал. 1) поставя пет условия, на които трябва да отговаря бъдещият адвокат: 1. да има завършено висше юридическо образование; 2.да има придобита юридическа правоспособност по реда на глава четиринадесета от Закона за съдебната власт; 3. да има най-малко две години юридически стаж; 4. да е положил предвидения в закона изпит; 5. да притежава необходимите нравствени и професионални качества за упражняване на адвокатската професия.

Решението на адвокатския съвет на САК засега не е окончателно – може да бъде оспорено пред Висшия адвокатски съвет, а после и пред ВКС.

 

About Елена Енчева

Проверете също

Иван Гешев иска доказателства от Марк Рюте за незаконно преминаване на границата ни срещу 50 евро

Във връзка с изявлението на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте пред обществената медия NOS, …

Крум Зарков: Върху Изборния кодекс беше извършен погром, Марк Рюте трябва да внимава какво говори

Това беше един предизвестен погром над Изборния кодекс. Така правосъдният министър Крум Зарков анализара  пред …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.