Последни новини
Home / Законът / Законите в 44-тото народно събрание са в ръцете на 29 юристи*

Законите в 44-тото народно събрание са в ръцете на 29 юристи*

Defakto.bg
Известният журналист Тома Томов ще открие тържественото заседание на 44-то Народно събрание
Народното събрание, люпилнята на законотворчество за първи път от демократичните промени отваря врати с най-малко депутати юристи

Законите в 44-тото народно събрание са в ръцете на 29 юристи, съобщава  в. „Труд“. Икономистите в новия парламент са 55-има. Рекордно много са генералите – четирима, и журналистите – петима.

Най-много юристи има в парламентарната група на БСП – 10.  Сред 95-имата на ГЕРБ има 8 експерти в областта на правосъдието. Сред тях е бившият конституционен съдия Георги Марков. Двама от знаковите юристи и бивши председатели на парламента Цецка Цачева и Михаил Миков сега не са част от новия състав на НС.  Цачева е аут заради преференциите, а Миков нямаше право да кандидатства за депутат от левицата заради промените в устава на партията.

Депутатите с диплома за финансисти и счетоводители са 16.

Инженерите и хората, които професионално са се занимавали със строителство, са 28. Най-много са в партията на Бойко Борисов (18), а втора в “класацията” е групата на “Обединените патриоти” (четирима). Всички останали групи имат по двама експерти в този сектор.

Новият състав на Народното събрание включва най-много генерали от когато и да било – четирима. Модата за военните в управлението започна с издигането на Румен Радев за президент. В ГЕРБ са вицеадмирал Пламен Манушев и бившият началник на отбраната ген. Константин Попов. Друг бивш шеф на отбраната – ген. Симеон Симеонов, е в ДПС, а БСП се “отчитат” с бригадния генерал Кольо Милев.

Петима журналисти влизат в ролята на законотворци. Четирима от тях са в групата на БСП и един е от ГЕРБ. Тома Томов е с няколко месеца по-възрастен от Стефан Данаилов и именно той ще открие тържественото първо заседание днес. Освен най-много журналисти в БСП имат и най-много политолози – четирима от общо седмината депутати политолози са от левицата. Сред новите депутати има и археолог – от групата на “Обединените патриоти”, както и представител с диплома по застраховане – от партия “Воля”.

About De Fakto

Проверете също

Комитетът на министрите на СЕ призова за спешни мерки срещу недосегаемата фигура на главния ни прокурор

Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова българските власти спешно да приемат мерки за …

Никола Минчев, 34-годишен адвокат, е новият председател на 47-ото Народно събрание

Адвокатът Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ е новият председател на Народното събрание.  Трийсет и четири …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.