Последни новини
Home / Законът / Информационното табло на ЕС: Правосъдието в България не е бавно, но не е без кусури

Информационното табло на ЕС: Правосъдието в България не е бавно, но не е без кусури

Defakto.bg

Правосъдието в България не е бавно, напротив – страната ни е в челните места по бързина на решаване на някои спорове и казуси. В същото време по дял решени спрямо постъпили дела сме отстъпили назад в сравнение с предни години. А усещането за независимостта на третата власт сред граждани и бизнес ни поставя на предпоследно място в ЕС, след нас е само Словакия. Много назад сме и в насърчаването и стимулирането на алтернативното, извънсъдебно решаване на спорове.

Това сочат данните от Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието за 2016 г., излезли през април т.г. В него се прави сравнителен преглед на ефективността, качеството, независимостта на съдебните системи на държавите, членки на ЕС. Констатациите се вземат предвид и при определяне на приоритетите за еврофинансиране на съдебните реформи.

За първи път в таблото се дават данни за работата на правосъдието по делата за пране на пари.

Плюсовете

В новото, четвърто поред издание на таблото, България излиза на първо място по законодателни промени, свързани със съдебната власт, сочат данните.

На първо място сме по новия показател – средна продължителност на делата за пране на пари. На първа инстанция у нас съдебното дирене заема под 200 дни, докато в Унгария например то продължава над 1100 дни.

Първенци, в положителен смисъл, са българските съдилища по брой висящи граждански, търговски и административни дела на 100 000 жители.

И отстъпваме само на Румъния по дела на жените, професионални съдии, във върховните съдилища.

Отчетено е също, че България е сред страните от ЕС, в които оценката на съдиите се прави по количествени и качествени критерии от колективния орган ВСС, а не еднолично от съответния председател.

Впечатлява констатацията, че голяма част от потребителските спорове у нас се решават, без да стигат до съд. Като средната продължителност на решаването им от органите за защита на потребителите е под 100 дни.

Минусите

По дял решени спрямо постъпили постъпили административни, граждански, търговски дела България е отстъпила с 8 места назад в сравнение с м.г. – от 11-о на 19-о място. В държавата, първенец по този показател Малта, съотношението е 411 %, т.е. решените дела са в пъти повече от постъпилите.

България е и сред малкото страни от ЕС, където не могат да се подават искове онлайн, сочи таблото.

Както и на едно от последните места по насърчаване и стимулиране на алтернативното решаване на спорове, медициацията.

Предпоследни сме по усещане за независимост на съдилищата според оценката на гражданите. Те подозират политически и икономически лостове за влияния при вземането на решения. Сходна е и оценката на бизнеса, макар тя да е станала по-положителна в сравнение с 2010 г.

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen + 20 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.