Последни новини
Home / Законът / Намалиха заплатата на прокурорка за неправомерен натиск

Намалиха заплатата на прокурорка за неправомерен натиск

Defakto.bg

Намаляване на заплатата с 10 % за половин година е наказанието на Райна Бачева от районната прокуратура в Благоевград за неправомерен натиск. Решението бе взето от прокурорската колегия на ВСС днес.

Това е първото приключило дисциплинарно дело срещу Бачева, преди десетина дни срещу нея тръгна и второ. И двете – по предложение на Сотир Цацаров с настояване за уволнение.

В предложението се твърдеше, че Бачева е оказвала натиск върху полицейски служители да отменят издаден на сина й фиш за нарушение, съпроводен  нареждане да не закачат повече „тази кола”. Второто дело срещу Бачева бе образувано за сходни прояви – първо е настоявала частна фирма да назначи на работа неин познат, а после е искала той да ъде уволнен.

Мотивите за днешното решение не са ясни – по закон дисциплинарните дебати са „закрити” за публика. Направи впечатление обаче, че прокурорската колегия този път се забави нетипично дълго с обсъжданията, а след включването на камерите и микрофоните заседанието вече се водеше от Румен Георгиев, Цацаров го нямаше.

И стана ясно, че колегията е образувала очакваните нови дисциплинарни дела и срещу дамското ръководство на районната прокуратура във Варна – Цветанка Гетова и нейната заместничка Милена Даскалова. За тях вече съобщи прокурорският пресцентър – този път на райония и на зам.-районния обвинители на Варна се търси сметка за пиене в заведение в работно време, с което уронили престижа на професията. Впечатли, че обвинители от окръжната и апелативната прокуратури лично са отишли в заведението, гледали са сметки и са разпитвали сервитьори. А най-любопитното в съобщението бе акцентът, че след проверката Гетова и Даскалова не си тръгнали, а си поръчали по още една бира.

Не толкова отдавна срещу двете дами вече бяха образувани дисциплинарни дела по предложения на Сотир Цацаров за неправомерна намеса в разследване на закана за убийство. Днешните са по предложения на окръжния прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

В дисциплинарния си рейд днес прокурорската колегия има и един отказ – отказала е да наложи наказание на следователя от Ямбол Теньо Тенев.

About De Fakto

Проверете също

Белгийската прокуратура арестува вицепрезидент на Европарламента по подозрение за корупция

Гъркинята Ева Каили, вицепрезидент на Европарламента и евродепутат, е била арестувана в петък  по подозрение …

Крум Зарков: Правосъдният министър на Австрия подкрепя България за Шенген

Съвсем не всички в Австрия са съгласни с решението, което ни  блокира за Шенген.  Министърът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.