Последни новини
Home / Законът / Намалиха заплатата на прокурорка за неправомерен натиск

Намалиха заплатата на прокурорка за неправомерен натиск

Defakto.bg

Намаляване на заплатата с 10 % за половин година е наказанието на Райна Бачева от районната прокуратура в Благоевград за неправомерен натиск. Решението бе взето от прокурорската колегия на ВСС днес.

Това е първото приключило дисциплинарно дело срещу Бачева, преди десетина дни срещу нея тръгна и второ. И двете – по предложение на Сотир Цацаров с настояване за уволнение.

В предложението се твърдеше, че Бачева е оказвала натиск върху полицейски служители да отменят издаден на сина й фиш за нарушение, съпроводен  нареждане да не закачат повече „тази кола”. Второто дело срещу Бачева бе образувано за сходни прояви – първо е настоявала частна фирма да назначи на работа неин познат, а после е искала той да ъде уволнен.

Мотивите за днешното решение не са ясни – по закон дисциплинарните дебати са „закрити” за публика. Направи впечатление обаче, че прокурорската колегия този път се забави нетипично дълго с обсъжданията, а след включването на камерите и микрофоните заседанието вече се водеше от Румен Георгиев, Цацаров го нямаше.

И стана ясно, че колегията е образувала очакваните нови дисциплинарни дела и срещу дамското ръководство на районната прокуратура във Варна – Цветанка Гетова и нейната заместничка Милена Даскалова. За тях вече съобщи прокурорският пресцентър – този път на райония и на зам.-районния обвинители на Варна се търси сметка за пиене в заведение в работно време, с което уронили престижа на професията. Впечатли, че обвинители от окръжната и апелативната прокуратури лично са отишли в заведението, гледали са сметки и са разпитвали сервитьори. А най-любопитното в съобщението бе акцентът, че след проверката Гетова и Даскалова не си тръгнали, а си поръчали по още една бира.

Не толкова отдавна срещу двете дами вече бяха образувани дисциплинарни дела по предложения на Сотир Цацаров за неправомерна намеса в разследване на закана за убийство. Днешните са по предложения на окръжния прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

В дисциплинарния си рейд днес прокурорската колегия има и един отказ – отказала е да наложи наказание на следователя от Ямбол Теньо Тенев.

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.