Последни новини
Home / Законът / Новите управници на 44 -ия парламент, кабинетът „Герджиков“ минава на парламентарен контрол

Новите управници на 44 -ия парламент, кабинетът „Герджиков“ минава на парламентарен контрол

Defakto.bg
Валери Жаблянов (БСП)
Димитър Главчев (ГЕРБ)

Димитър Главчев е новият  председател на 44-то Народно събрание. Той беше единствената номинация за поста от най-голямата парламентарна група – тази на ГЕРБ. „За“ избора му гласуваха 157 народни представители, 81 се въздържаха.

Парламентът избра и нови  заместник-председатели на 44-то Народно събрание.

Това са Цвета Караянчева от ГЕРБ, Валери Жаблянов от „БСП за България“, Явор Нотев от „Обединени патриоти“, Нигяр Джафер от ДПС и Веселин Марешки от „Воля“.

Явор Нотев( Атака)
Цвета Караянчева (ГЕРБ)

Бившата председателка на парламента Цецка Цачева не присъства на откриването на 44-ото Народно събрание.

Тя беше единственият ексшеф на парламента, който бойкотира официалната церемония.  В залата днес бяха Александър Йорданов, Михаил Миков, Благовест Сендов, Огнян Герджиков и Борислав Великов.

Депутати от ГЕРБ неофициално заявиха, че  причината за отсъствието на Цачева е емоционална. Тя не успя да влезе в новия парламент, тъй като бе изместена преференциално от 3 и 4-ия в плевенската листа на ГЕРБ.

Нигяр Джафер (ДПС)
Веселин Марешки (Воля)

Цачева е обещала подкрепа на Главчев. Вероятно тя ще влезе в Народното събрание  след сформирането на новото правителство, в което се очаква Ивайло Московски за пореден път да  поеме Министерство на транспорта и така да освободи място за неуспялата активистка на ГЕРБ. Името на Цачева се спряга и за министър на правосъдието, независимо,че мястото на Екатерина Захариева изглеждало „бетон“,  според експерти от областта на съдебната власт.

Парламентът одобри състава и ръководството на временната комисия за изработване на Правилника за работа на 44-то НС. Неин председател е Данаил Кирилов от ГЕРБ.
В комисията влизат 22 народни представители, сред които от ГЕРБ – 9 депутат, от „БСП за България“ – седем избраници, от Обединени патриоти – трима народни представители, от ДПС – двама депутати, и от  „Воля“ – един народен представител.

След клетвата на  депутатите от 44-ото Народно събрание и сформиране на новото му ръководство, служебното правителство на проф. Огнян Герджиков, минава на парламентарен контрол до излъчването на нов кабинет. Президентът Румен Радев обяви, че е готов още идната седмица да възложи мандат на ГЕРБ за съставяне на правителство. Очакванията са, че около 4 май или Гергьовден  новото правителство ще бъде реалност.

Възлагането на мандат зависи от  бързината,  с която парламентът ще организира работата си и  легализира парламентарно представените политически сили по групи.

„Президентският” кабинет действа  по правило при разпуснат парламент и не е обект на парламентарен контрол.  Изключение от правилото са няколко хипотези, когато заради напасвания във времето и временният  кабинет работи с  парламент. Такъв е и сегашният случай – новото НС вече е легализирано, но правителството още не е сформирано.

Други хипотези на парламентарен контрол над служебен кабинет са възможни  при  възобновяване на пълномощията на разпуснато НС, включително и през последните три месеца от мандата на държавния глава , когато парламентът въобще не се разпуска.  Това у нас реално би могло да се случило по времето на 43-ото НС , ако  бившият президент Росен Плевнелиев не бе отказал да създаде служебно правителство.

 

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев: Щом ми искат оставката, значи си върша работата

„Прокуратурата ще се старае България да е правова държава, а не Древния Рим за шепа …

За лоши условия в затворите по три жалби пред ЕСПЧ, правителството се съгласи да изплати общо 45 800 евро

Решения по допустимост на Европейския съд по 14 български жалби В края на миналата седмица …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.