Последни новини
Home / Законът / Новите управници на 44 -ия парламент, кабинетът „Герджиков“ минава на парламентарен контрол

Новите управници на 44 -ия парламент, кабинетът „Герджиков“ минава на парламентарен контрол

Defakto.bg
Валери Жаблянов (БСП)
Димитър Главчев (ГЕРБ)

Димитър Главчев е новият  председател на 44-то Народно събрание. Той беше единствената номинация за поста от най-голямата парламентарна група – тази на ГЕРБ. „За“ избора му гласуваха 157 народни представители, 81 се въздържаха.

Парламентът избра и нови  заместник-председатели на 44-то Народно събрание.

Това са Цвета Караянчева от ГЕРБ, Валери Жаблянов от „БСП за България“, Явор Нотев от „Обединени патриоти“, Нигяр Джафер от ДПС и Веселин Марешки от „Воля“.

Явор Нотев( Атака)
Цвета Караянчева (ГЕРБ)

Бившата председателка на парламента Цецка Цачева не присъства на откриването на 44-ото Народно събрание.

Тя беше единственият ексшеф на парламента, който бойкотира официалната церемония.  В залата днес бяха Александър Йорданов, Михаил Миков, Благовест Сендов, Огнян Герджиков и Борислав Великов.

Депутати от ГЕРБ неофициално заявиха, че  причината за отсъствието на Цачева е емоционална. Тя не успя да влезе в новия парламент, тъй като бе изместена преференциално от 3 и 4-ия в плевенската листа на ГЕРБ.

Нигяр Джафер (ДПС)
Веселин Марешки (Воля)

Цачева е обещала подкрепа на Главчев. Вероятно тя ще влезе в Народното събрание  след сформирането на новото правителство, в което се очаква Ивайло Московски за пореден път да  поеме Министерство на транспорта и така да освободи място за неуспялата активистка на ГЕРБ. Името на Цачева се спряга и за министър на правосъдието, независимо,че мястото на Екатерина Захариева изглеждало „бетон“,  според експерти от областта на съдебната власт.

Парламентът одобри състава и ръководството на временната комисия за изработване на Правилника за работа на 44-то НС. Неин председател е Данаил Кирилов от ГЕРБ.
В комисията влизат 22 народни представители, сред които от ГЕРБ – 9 депутат, от „БСП за България“ – седем избраници, от Обединени патриоти – трима народни представители, от ДПС – двама депутати, и от  „Воля“ – един народен представител.

След клетвата на  депутатите от 44-ото Народно събрание и сформиране на новото му ръководство, служебното правителство на проф. Огнян Герджиков, минава на парламентарен контрол до излъчването на нов кабинет. Президентът Румен Радев обяви, че е готов още идната седмица да възложи мандат на ГЕРБ за съставяне на правителство. Очакванията са, че около 4 май или Гергьовден  новото правителство ще бъде реалност.

Възлагането на мандат зависи от  бързината,  с която парламентът ще организира работата си и  легализира парламентарно представените политически сили по групи.

„Президентският” кабинет действа  по правило при разпуснат парламент и не е обект на парламентарен контрол.  Изключение от правилото са няколко хипотези, когато заради напасвания във времето и временният  кабинет работи с  парламент. Такъв е и сегашният случай – новото НС вече е легализирано, но правителството още не е сформирано.

Други хипотези на парламентарен контрол над служебен кабинет са възможни  при  възобновяване на пълномощията на разпуснато НС, включително и през последните три месеца от мандата на държавния глава , когато парламентът въобще не се разпуска.  Това у нас реално би могло да се случило по времето на 43-ото НС , ако  бившият президент Росен Плевнелиев не бе отказал да създаде служебно правителство.

 

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.