Последни новини
Home / Законът / Петко Петков „събори“ в съда отказа да бъде назначен за преподавател в НИП

Петко Петков „събори“ в съда отказа да бъде назначен за преподавател в НИП

Defakto.bg

Съдията от СРС Петко Петков събори в съда отказа да бъде назначен за постоянен преподавател в Националния институт на правосъдието.

Решението на съдия Десислава Корнезова от Административен съд – София-град е категорично: управата на НИП е отхвърлила кандидатурата на Петков в нарушение на принципите за мотивираност, прозрачност и равен достъп. За това отменя решението от 11 ноември м.г., когато с гласовете на Сотир Цацаров, Георги Колев, Мария Кузманова и Незабравка Стоева от Управителния съвет на НИП, Петков не бе избран за постоянен преподавател по наказателно право и процес. И осъжда института да плати разноските на Петков по делото. В същото време съдия Корнезова обяснява – връщането на преписката за ново произнасяне от управата на НИП би било безсмислено – випуск 2016-2017 г. е пред завършване на обучението си, а за новия випуск ще се обяви нов конкурс в нова процедура. И все пак – освен че обявява отхвърлянето на Петков за незаконно, решението предупреждава при избора на преподаватели занапред да се спазват правилата. А не да се търсят аргументи всякакви, само и само да бъде „отрязан“ конкретен нехаресван кандидат.

Сагата с отхвърлянето на бившия зам.-министър в екипа на Христо Иванов и настоящ съдия Петко Петков е известна. Миналата есен са проведени две процедури за избор на постоянен преподавател по наказателно право и процес в НИП – едната през септември, втората през октомври. И в двете той е класиран първи от специално назначена комисия. През септември обаче директорът на НИП предлага Петков и другият класиран за постоянен преподавател по гражданско право и процес да не бъдат назначавани, защото имат неизписани дела. Управата на НИП не назначава само Петков. Във втората процедура, през октомври, той получава само суперлативи от оценяващата комисия, прилага и справка, че няма неизписани дела. Но отново е отхвърлен след намеса на главния прокурор Сотир Цацаров, член на УС на НИП. Цацаров заявява, че със справката се замаскирал „системен проблем“ при този конкретен магистрат и иска Петков да бъде проверен от Инспектората. С 4 срещу 3 гласа (на Лозан Панов, Екатерина Захариева и Сашо Пенов) бившият зам.-министър е отхвърлен, а на негово място е избрана втората класирана Полина Величкова.

Именно това решение на УС на НИП бе атакувано в съда. Решението на Десислава Корнезова не е окончателно, може да се оспори пред ВАС.

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.