Последни новини
Home / Законът / Юристите почетоха празника си в деня на Конституцията

Юристите почетоха празника си в деня на Конституцията

Defakto.bg
Премиерът проф. Огнян Герджиков и вицепрезидента Илияна Йотова почетоха празника и поздравиха юристите.
Омбудсманът Мая Манолова (дясно) и Екатерина Захариева (ляво).

На тържествено събрание, организирано от Съюза на юристите в България (СЮБ), Висшия съдебен съвет, Висшия адвокатски съвет, Министерството на правосъдието и др. , в късния след обяд вчера, юристите почетоха  Деня на конституцията и юриста. Тържествено слово произнесе служебният премиер Огнян Герджиков, а приветствия отправиха вицепрезидентът Илияна Йотова и служебният зам.-правосъден министър Валери Тарандов.

Проф. Огнян Герджиков напомни, че Търновската конституция е приета на 16 април 1879 година и озарява със своя дух близо 7 десетилетия пътя на съвременна България. Безспорно е значението й още от края на XIX век, та чак до средата на ХХ век. България се издига на развнището на най-равитите европейски демокрации, съизмерва се с тях и бива призната като европейска демократична държава. Съвременна България, която навлиза в 140- тата си годишнина от възкресената си държавност, подир пет столетия бездържавие има удивителен емпиричен конституционен опит.

Гердждиков призова да не са допуска сега действащата Конституция  в някои свои текстове да бъде витрина изпразнена от съдържание. „Иска ми се напомня, че повече от половината нотабили в онова Учредително събрание са били назначени, а не избрани.  Тогава по право участват редица фигури, които заемат отговорни служби – държавни или църковни. Не искам да бъда лош пророк и да очертавам прогнози за някаква оруелска бъдещност у нас, но си мисля, че при темповете, с които в днешна България се наслагва неграмотността, може и да се наложи някой ден в българския парламент отново да се назначават депутати по право , защото просто се е стопила критичната маса от грамотни люде“. Съзнавам, че това е пресилено, но искам да ударя камбаната, за това което става в днешно време. В 21 век ние да имаме толкова стотици хиляди неграмотни и полуграмотни! Член 53, алинея втора на Конституцията казва, че училищното обучение до 16 годишна възраст е задължително. Не е ли потресаващо, че този текст се нарушава всекидневно – възкликна проф. Герджиков.

Вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави юридическата общност по повод Деня на Конституцията и юристите – 16 април. „Вашите усилия като пазители на истината и съзидатели на държавността, на идеите за демокрация и справедливо общество заслужават уважение“, каза вицепрезидентът.

В началото на 90-те години именно по предложение на проф. Снежана Начева денят на Конституцията стана празник и на юристите.

„Отстояването на основните принципи на правовата държава е условие за просперитета и модерното развитие на страната ни“, посочи още в приветствието си към българските юристи Илияна Йотова.

Председател на Съюза на юристите Владислав Славов напомни, че денят на Конституцията и определен за професионален празник на юриста по инициатива на СЮБ през 1991 година, когато председател на съюза е била проф. Снежана Начева, тя е сред нас. Това е станало с Решение на Министерски съвет от същата година.

Съюзът на юристите връчи и традиционните си награди по случая празника.
Тази година наградените са:
Ралица Негенцова

Ралица Негенцова – председател на ВАдвСъвет

Владимир Петров – зам. председател на  Камарата на следователите
 
Дария Проданова – зам.председател на ВКС 
Димитър Танев

Димитър Танев – председател на Камарата на нотариусите

Екатерина Захариева – избрана за народен представител каза, че в каквато и позиция да бъде,  ще работи неотклонно всеки съдия, прокурор, следовател, нотариус, съдебен изпълнител – частен или държавен, всеки адвокат да не се срамува да казва с какво се занимава. Трябва да продължим да издигаме общественото доверие във всички юридически професии.
Елиза Николова – Национална асоциация на медиаторите
Лиляна Танева – адвокат СЮБ Бургас
Магдалена Иванова – член на Националния съюз на юрисконсултите 
Поля Руйчева – ЧСИ ( посмъртно) – почетния знак, бе приет от нейния син 

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Адв. Валентин Брайков: Поуките на залеза – една лична равносметка

Препубликуваме от  „Дневник“  лекцията на адвокат Валентин Брайков пред адвокатското училище „Кръстю Цончев“ на 18 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.