Последни новини
Home / Законът / Юристите почетоха празника си в деня на Конституцията

Юристите почетоха празника си в деня на Конституцията

Defakto.bg
Премиерът проф. Огнян Герджиков и вицепрезидента Илияна Йотова почетоха празника и поздравиха юристите.
Омбудсманът Мая Манолова (дясно) и Екатерина Захариева (ляво).

На тържествено събрание, организирано от Съюза на юристите в България (СЮБ), Висшия съдебен съвет, Висшия адвокатски съвет, Министерството на правосъдието и др. , в късния след обяд вчера, юристите почетоха  Деня на конституцията и юриста. Тържествено слово произнесе служебният премиер Огнян Герджиков, а приветствия отправиха вицепрезидентът Илияна Йотова и служебният зам.-правосъден министър Валери Тарандов.

Проф. Огнян Герджиков напомни, че Търновската конституция е приета на 16 април 1879 година и озарява със своя дух близо 7 десетилетия пътя на съвременна България. Безспорно е значението й още от края на XIX век, та чак до средата на ХХ век. България се издига на развнището на най-равитите европейски демокрации, съизмерва се с тях и бива призната като европейска демократична държава. Съвременна България, която навлиза в 140- тата си годишнина от възкресената си държавност, подир пет столетия бездържавие има удивителен емпиричен конституционен опит.

Гердждиков призова да не са допуска сега действащата Конституция  в някои свои текстове да бъде витрина изпразнена от съдържание. „Иска ми се напомня, че повече от половината нотабили в онова Учредително събрание са били назначени, а не избрани.  Тогава по право участват редица фигури, които заемат отговорни служби – държавни или църковни. Не искам да бъда лош пророк и да очертавам прогнози за някаква оруелска бъдещност у нас, но си мисля, че при темповете, с които в днешна България се наслагва неграмотността, може и да се наложи някой ден в българския парламент отново да се назначават депутати по право , защото просто се е стопила критичната маса от грамотни люде“. Съзнавам, че това е пресилено, но искам да ударя камбаната, за това което става в днешно време. В 21 век ние да имаме толкова стотици хиляди неграмотни и полуграмотни! Член 53, алинея втора на Конституцията казва, че училищното обучение до 16 годишна възраст е задължително. Не е ли потресаващо, че този текст се нарушава всекидневно – възкликна проф. Герджиков.

Вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави юридическата общност по повод Деня на Конституцията и юристите – 16 април. „Вашите усилия като пазители на истината и съзидатели на държавността, на идеите за демокрация и справедливо общество заслужават уважение“, каза вицепрезидентът.

В началото на 90-те години именно по предложение на проф. Снежана Начева денят на Конституцията стана празник и на юристите.

„Отстояването на основните принципи на правовата държава е условие за просперитета и модерното развитие на страната ни“, посочи още в приветствието си към българските юристи Илияна Йотова.

Председател на Съюза на юристите Владислав Славов напомни, че денят на Конституцията и определен за професионален празник на юриста по инициатива на СЮБ през 1991 година, когато председател на съюза е била проф. Снежана Начева, тя е сред нас. Това е станало с Решение на Министерски съвет от същата година.

Съюзът на юристите връчи и традиционните си награди по случая празника.
Тази година наградените са:
Ралица Негенцова

Ралица Негенцова – председател на ВАдвСъвет

Владимир Петров – зам. председател на  Камарата на следователите
 
Дария Проданова – зам.председател на ВКС 
Димитър Танев

Димитър Танев – председател на Камарата на нотариусите

Екатерина Захариева – избрана за народен представител каза, че в каквато и позиция да бъде,  ще работи неотклонно всеки съдия, прокурор, следовател, нотариус, съдебен изпълнител – частен или държавен, всеки адвокат да не се срамува да казва с какво се занимава. Трябва да продължим да издигаме общественото доверие във всички юридически професии.
Елиза Николова – Национална асоциация на медиаторите
Лиляна Танева – адвокат СЮБ Бургас
Магдалена Иванова – член на Националния съюз на юрисконсултите 
Поля Руйчева – ЧСИ ( посмъртно) – почетния знак, бе приет от нейния син 

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.